Corzile vocale nu sunt altceva decat niste muschi acoperiti cu o mucoasa speciala. Ele sunt amplasate in zona gatului si sunt folosite in timpul vorbirii. False sau normale, corzile vocale sunt prezente la nivelul laringelui, se inchid si se deschid cu ajutorul cartilagiului aritenoid, deschizatura formata purtand numele de glota. Cu cat mai groase sunt corzile vocale, cu atat avem un timbru mai diferit.
In anumite cazuri implusul nervos care e transmis spre laringe nu mai ajunge asa cum trebuie in zona respectiva. Asa apare paralizia corzilor vocale, practic musculatura de acolo paralizeaza. Si odata ce ai corzile vocale paralizate nu poti vorbi, nu poti respira corect.
Vorbirea este un proces foarte complex, in care sunt implicate mai multe organe ale corpului omenesc. Folosim limba, ne folosim de dantura, de caile aeriene superioare pentru a putea vorbi si transmite mesajele la care ne gandim. Corzile vocale sunt esentiale in vorbire si ar trebui ingrijite cu mare atentie, protejate.
Corzile vocale nu sunt folosite doar in timpul vorbirii, ele au si un rol deosebit de important: sa protejeze caile aeriene si sa nu avem mancare sau saliva intrate pe trahee, se evita inecarea. De multe ori paralizia corzilor vocale se manifesta doar la nivelul uneia dintre coarde. Paralizia ambelor corzi vocale e foarte rara, dar se poate intampla si ea. Nu mai putem respira corect, nu mai putem inghiti in mod corect saliva sau ce manancam.
Simptomatologia asociata paraliziei corzilor vocale este una usor de recunoscut. Raguseala, respiratie zgomotoasa, tuse, inecari frecvente, imposibilitatea inghitirii salivei, mancarii, bauturilor, respiratii dese in timpul vorbirii, imposibilitatea vorbitului tare. La acestea se adauga senzatia de iritare in gat si „dregerea vocii” chiar si cand nu exista vreun factor care ar impune un asemenea gest.
Cauzele paraliziei aparute la nivelul corzilor vocale pot fi multe si destul de complexe. Ramai fara glas si fara posibilitatea de a mai respira corect in urma unor complicatii aparute in timpul operatiilor in acea zona, la gat, la zona superioara a pieptului-se distrug nervii care permit vorbirea normala si folosirea normala a corzilor vocale. Operatiile la piept, la gat, in zona din fata, tumorile, infectiile insotite de inflamatii, conditii neurologice, scleroza multipla, de exemplu, accidentul vascular cerebral si distrugerea unei parti din creier. Toate se adauga cauzelor probabile ale paraliziei corzilor vocale umane.
Complicatiile care pot sa apara odata ce s-a instalat acest tip de paralizie sunt foarte periculoase. Ne putem inceca, putem inhala mancare, lichid, apare pneumonia severa si riscul de a ajunge la spital mai rapid decat ne inchipuim e foarte mare.
Diagnosticarea paraliziei corzilor vocale se va realiza prin ascultarea vocii pacientilor si prin laringoscopie, cu un tub flexibil special introdus la nivelul gatului, in interior. Se poate efectua si o videostrobolaringoscopie, cu ajutorul careia se pot observa rapid corzile vocale si se poate determina severitatea paraliziei.
Electromiografia laringiana este utilizata frecvent pentru un diagnostic corect daca avem paralizie la nivelul corzilor vocale. Se masoara curentii electrici din muschii prezenti in zona respectiva si se introduc niste ace fine direct in muschi pentru a putea realiza astfel de masuratori precise. Rezultatele testului iti vor spune cat de repede iti vei reveni si se fac la sase saptamani si sase luni de la aparitia simptomatologiei.
Testele de sange, radiografiile, computerul tomograf, toate se vor recomanda daca nu se poate pune un diagnostic rapid.
Cat despre tratamente, ele depind de cauza care a dus la aparitia paraliziilor, de severitatea simptomatologiei si de timpul trecut de la primele simptome. Terapia vocala este utila cand avem paralizie aflata in primele stagii, cand nu e avansata. Se fac tot felul de exercitii pentru a intari corzile vocale si pentru respiratii corecte in timpul vorbirii normale.
In cazuri extreme se ajunge la operatii, care pot reface textura si grosimea coardelor vocale prin injectarea de substante speciale, se poate face si implant pentru repozitionarea corzilor vocale la nivelul laringelui. Daca e nevoie se inlocuiesc nervii distrusi, se aduc nervi „sanatosi” din alte zone apropiate.
In momentul in care ambele corzi vocale sunt paralizate si sunt apropiate una de alta va fi nevoie de traheotomie ca sa putem respira corect. O incizie este realizata in partea frontala a gatului, direct in trahee, dupa care se introduce un tub de respirat, astfel incat aerul sa treaca de corzile vocale imobilizate.