Site icon RATB

Parenting modern, pe intelesul tau: Cum eviti cerintele repetate ale copilului si rugamintile repetate?

Sa fii parinte nu e usor, mai ales daca ai un copil care cere mereu cate ceva. Dar poti controla acest comportament foarte usor, din fericire

Daca esti parinte deja stii prea bine ca tot ce urmeaza dupa „Te rog mami, tati, pot sa…, pot? Te rog, te rog…” va face parte dintr-un scenariu pe care il vei tot intalni de-a lungul „meseriei” de parinte. Copiii invata sa ceara si sa implore, sa incerce sa obtina tot ce vor prin repetitii inca de la varste fragede.

Important este cum raspunzi la astfel de cerinte repetate si rugaminti „arzatoare”. Daca cedezi, copilul obtine ce vrea si de fiecare data cand doreste altceva va face la fel, spre disperarea ta. Daca nu cedezi poti sa il indepartezi si sa risti sa nu mai ai relatii atat de bune cu el. Ce e de facut? Cateva solutii inteligente le vei descoperi in articolul de mai jos.

Sa fii parinte in vremurile moderne si sa reusesti sa te impui in fata copilului e greu. E foarte greu daca esti la primul copil si nu ai experienta si e extrem de greu daca ai mai multi copii care vor fix acelasi lucru si incep sa implore. Repetitia e arma cea mai puternica a lor, asa ca nu trebuie sa cedezi, indiferent ce se intampla. Pana la urma tu esti parintele si tu esti cel care impune reguli si care trebuie sa ia deciziile cele mai bune.

Dar ce te faci cand rugamintile si implorarile, cerintele repetate nu se opresc deloc. Iata niste sfaturi de parenting modern usor de pus in practica, pe care le poti incerca data viitoare cand copilul are un astfel de comportament.

Nu ceda. E cea mai importanta regula cand te confrunti cu un copil care cere si te roaga mereu cate ceva. Copilul invata inca de mic ca daca va cere si va cere tot i se va da pana la urma. Ca sa eviti astfel de comportamente si situatii jenante care se intampla si in public, nu doar acasa, e bine sa ii spui de la inceput ca orice fel de rugaminte repetata si cerinte repetate nu vor ajuta la nimic. Incearca sa ii explici clar ca un Nu inseamna Nu de fiecare data si implorarea nu isi are rostul, nu va schimba raspunsul tau. Daca cedezi o data nu vei mai putea sa ai niciun fel de control asupra comportamentului sau si va fi foarte greu sa te impui din nou cand incepe iarasi „bombardamentul” de rugaminti si cerinte repetate la nesfarsit.

Pastreaza-ti calmul. Daca nu reusesti sa te stapanesti si te enervezi copilul va intelege ca are „putere” asupra ta si va continua sa tot ceara si sa se roage de tine. Cu cat esti mai frustrat, cu atat vei avea sanse mai mari sa spui ceva ce vei regreta sau sa cedezi rugamintilor copilului. Fii calm si reactioneaza cu mult calm, explica si intareste ideile pe care le sustii, nu lasa copilul sa simta niciun fel de vulnerabilitate pentru ca va continua sa iti tot ceara si sa te implore pana va obtine ce doreste. Cand esti calm poti sa iei si cele mai bune decizii si gasesti cele mai bune solutii pentru un discurs cat mai convingator in fata copilului si cele mai bune actiuni de prevenire a implorarilor repetate la nesfarsit.

Fii indiferent la orice fel de proteste. Nu incerca sa ii oferi confort cat timp protesteaza, ignora complet protestele copilului si fa cu totul altceva. Daca vede ca nu dai atentie protestelor si implorarilor sale, copilul va ceda si va renunta la un comportament bazat pe implorare si pe cerinte repetate la nesfarsit. E bine insa sa eviti astfel de situatii, pentru ca ai sanse sa indepartezi copilul. Da, e bine sa ignori protestele, plangerile pe care le face, dar incearca sa ii transmiti cumva ca esti de partea lui si ca il intelegi pana la urma, dar ca un astfel de comportament bazat pe implorare si repetare de cerinte nu e adecvat.

Ofera doar un singur avertisment. Nu repeta mai multe avertismente, alege unul si alege si o consecinta pe care o poti pune in practica imediat. Asta inseamna ca trebuie sa ai pregatite consecinte si un plan pentru situatiile in care vor aparea iarasi implorari si cerinte repetate la nesfarsit. Copilul nu va mai reactiona daca vede ca te tii de cuvant si ca nu vii iar cu alte avertismente diferite. Fii constant si incearca sa aduci si argumente si sa sustii cat mai bine orice fel de decizii iei in privinta comportamentului copilului.

Fii consistent in privinta disciplinei. Nu schimba strategiile, nu incerca alt tip de discurs, nu lua alte masuri atunci cand vrei sa elimini cat mai repede astfel de comportamente repetitive. Daca ai ales o anumita strategie ramai la ea orice s-ar intampla. Nu conteaza varsta copilului sau cat de des apare comportamentul vizat de corectat, strategia si discursul vor fi la fel. Cu cat esti mai sigur pe tine si incerci sa ai o constanta in aplicarea regulilor enuntate, cu atat vei avea succes mai mare in momentul in care copilul iar incearca sa te implore si sa tot repete cerinte diverse.

Exit mobile version