Notele mici au in spate o multime de cauze. Daca le gasesti si le rezolvi din mers copilul va avea iarasi rezultate bune la invatatura

Notele mici sunt o mica „tragedie” pentru copil si pentru parinti. Copiii trec mai usor peste ele, mai ales daca sunt mai micuti, dar parintii ajung sa fie obsedati de notele respective si isi doresc sa le uite cat mai repede si sa vada iarasi doar note mari in carnet.

Nu e asa de simplu sa ai un copil care vine acasa iarasi cu note mari cand a avut o perioada mai proasta si a luat doar note mai mic. Important este cum abordezi o astfel de situatie si ce faci, cum reactionezi ca sa determini o imbunatatire rapida a notelor.

Cand apare o nota mica in carnet orice parinte isi face griji. Daca sunt deja mai multe e semn ca nu e in ordine ceva si trebuie actionat numaidecat. Notele mici pot ascunde lacune, lipsa de interes, superficialitate, dar si dezinteres pentru anumite materii sau pentru scoala. Cauze pot fi multe daca e sa ne gandim „la rece”.

Putem avea si profesori slab pregatiti, profesori care nu dau atentie copiilor care nu tin pasul cu predarea materiei si inteleg poate mai greu. Dar e posibil sa avem si elevi care nu au cum sa inteleaga niste notiuni daca nu exista explicatii suficiente si daca nu sunt familiarizati cu niste termeni noi.

Ce se poate face pentru a evita inmultirea notelor mici din carnet, din perspectiva parintelui ingrijorat?

Ia totul in serios. Nu trata cu superficialitate notele mai slabe ale copilului. Performanta academica mai slaba e primul semnal de alarma care iti spune ca acesta nu isi da interesul la ore sau nu reuseste sa inteleaga foarte bine ce i se preda. Nu te panica, nu are rost sa iti faci griji prea mari, dar nici sa fii indiferent la notele copilului nu e bine. Trateaza totul cu maturitate si incearca sa vezi cum s-a ajuns acolo si ce poti face cat mai repede ca sa se revina la note mai bune.

Vorbeste deschis despre note si situatie scolara si intreaba copilul cum priveste el scoala, temele tot ce implica scoala. Primul pas si cel mai important pe care il poti face ca sa remediezi o situatie dezastruoasa din carnetul de note este o discutie cat mai calma si deschisa cu al tau copil. Asa afli ce se intampla, de ce au aparut notele, ce se afla in spatele notelor si a lipsei de cunostinte acumulate, intelese. Poate ca profesorul nu e suficient de exigent, nu stie sa isi faca treaba la catedra, poate ca ai un copil care e interesat doar de anumite materii si crede ca la restul nu are rost sa invete. Daca iti dai seama de gandirea copilului si de perceptia lui despre scoala si lectii s-ar putea sa poti sa rezolvi rapid situatia neplacuta explicandu-i in termeni simpli de ce e bine sa invete si ce ar putea a faca pentru a avea note mai bune pe viitor.

Vorbeste cu profesorii copilului. Vinovat de notele mici poate fi copilul, e adevarat, dar problema poate fi si la profesor. Discuta cu profesorii, vezi care e si explicatia lor, ce nu functioneaza la ore, de ce copilul ajunge sa aiba note mici. Asa iti dai seama pe loc unde e problema reala si poti sa mediezi eventuale conflicte care au aparut la ore intre elevi si profesori, conflicte care au dus la note mai mici. Sau poti sa iti dai seama ca ai profesori extraordinari in fata si doar lipsa de interes a copilului e cea care a dus la note mici. Profesorii vor veni cu solutii, solutii pe care i le poti comunica rapid si copilului pentru a avea note si mai bune in viitor si a invata mai bine, de placere, tot ce se preda la clasa.

Ajuta-ti copilul sa invete mai bine, sa inteleaga ce i se preda. Parintii trebuie sa se implice inca din primul moment cand vad ca apar note proaste si sa incerce sa ajute copilul sa parcurga mai usor materia si sa o inteleaga. Poti sa ii aranjezi copilului o zona de studiu fara niciun fel de distractii, unde sa se simta confortabil si sa invete de placere. Poti sa planifici impreuna cu el si sa gasiti cel mai bun mod de a invata cat mai eficient, poti sa ai un program strict de teme si de invatare care il va ajuta sa fie mai disciplinat in privinta parcurgerii materiei

Invata-l cat de importante sunt pauzele. Nu trebuie sa invete ore intregi doar pentru a avea note bune. Nu va reusi sa retina deloc tot ce si-a propus si e bine sa stie de la inceput cand sa faca pauze si ce sa faca in aceste pauze. Impartaseste-i din experienta ta, invata-l tehnici diverse pentru a retine mai usor si a termina temele rapid si cat mai corect.

Invata-l cat de important este sa aiba incredere in sine. Increderea in sine este foarte importanta daca vrei sa aiba rezultate bune la scoala. Cu cat are incredere mai mare in el si in fortele lui, in cunostintele lui, cu atat va reusi sa aiba note mai mari la scoala si sa se descurce excelent si in viata de adult. Increderea in sine se cultiva si se construieste pe parcurs, asa ca ar trebui sa il inveti inca de mic ce este si cum o poate folosi ca o „arma” pentru a avea rezultate excelente la invatatura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *