Parentingul dupa divort este mai dificil decat ai fi crezut

Divortul e o provocare pentru ambii parinti si un cosmar pentru copii. Desi unii parinti responsabili incearca sa gaseasca o cale de impacare si sa evite pe cat posibil un divort, de cele mai multe ori divortul este inevitabil intr-un final.

Si ca la orice divort cei care au de suferit cel mai mult nu sunt parintii, care oricum sunt adulti si stiu ce au de facut, isi refac viata incet-incet, ci micutii lor. Pentru un copil un divort inseamna in primul rand lipsa unui parinte. Chiar daca al doilea parinte il mai viziteaza, viata de familie si contributia familiei la dezvoltarea sa armonioasa lipseste.

Parentingul dupa divort este o noua provocare pentru ambii parinti, mai ales ca micutii resimt foarte puternic ruptura dintre mama si tata…

Cine nu a trecut niciodata printr-un divort si nu a avut parinti despartiti nu isi poate inchipui ce inseamna viata cu un parinte. De la certuri inevitabile cand se intalnesc parintii, la discutii si incercari de a atrage copilul de partea unuia sau a altuia, de razbunare prin copil pe celalalt parinte, toate sunt traite la intensitate maxima de catre micutii fara nicio putere.

Daca inainte de divort iti spuneai ca vei fi cel mai bun parinte si aplicai cu usurinta tot ce ai citit in cartile de parenting si ce ai mai auzit pe la seminarii dedicate acestui subiect, dupa divort totul se schimba la 180 de grade. Si mai grav este ca vine un moment in care te intrebi daca mai stii cum sa fii parinte si mai poti oferi o educatie si un exemplu copilului care nu mai intelege nimic…

Parentingul dupa divort seamna cu mersul pe sarma. E o chestiune de echilibru, de concentrare, de gandire la rece, de atentie la tot ceea ce faci si ce spui, dar si de creativitate si pricepere in a depasi aceasta situatie ciudata pentru toata lumea. Ca sa treci mai usor peste provocarile puse de divort in privinta parentingului poti tine cont de sfaturi de mai jos.

Este in regula sa adopti strategii de parenting diferite de ale partenerului de care ai divortat. De multe ori se ajunge la divort atunci cand nu reusesti sa te mai intelegi cu partenerul. Parentingul dupa divort are o singura regula clara: cand copilul e la tine tu esti raspunzator de el si il cresti cum stii mai bine. Copilul va intelege ce reguli are de urmat cand e la mama sau cand merge la tata in vizita si se va adapta din mers noilor situatii.

Da, ar fi ideal sa cazi la o intelege cu partenerul si sa folositi aceleasi tehnici si metode de parenting, insa daca nu puteti sa discutati deschis despre parenting si fiecare mergeti pe directii total opuse macar sa fiti siguri ca acasa la fiecare le respectati si nu afectati si mai tare dezvoltarea copilului.

Nu raspunde cand partenerul iti spune ca nu e multumit de stilul tau de parenting. Incearca sa iti sustii punctele de vedere, sa ii spui ca este foarte bine pentru copil modul in care tu ai ales sa aplici conceptele de parenting modern si evita orice fel de cearta pornita de la viziuni diferite legate de parenting. Nu devenit obsedat/a de modul in care partenerul a inteles sa faca parenting si fii preocupat de ceea ce poti face tu pentru micut sau micuti.

Nu folosi copilul pe post de „scut”. Nu obliga copilul sa decida, mama sau tata si nu il pune mereu in mijlocul certurilor. E si asa traumatizat de tot ce s-a petrecut intre voi si de certurile la care a tot asistat in trecut, pana s-a ajuns la divort. Evita sa spui ceva negativ despre partener in prezenta copilului, vorbeste frumos despre mama sau tata. Copilul trebuie sa aiba o relatie buna cu parintii si aceasta relatie trebuie cultivata si sustinuta de ambii parinti prin orice fel de metoda si tehnica de parenting.

Descopera cand micutul incearca sa profite de ruptura voastra si sa obtina ce isi doreste. Un rezultat firesc al divortului este urmatorul: copilul poate spune celuilalt parinte ce vrea pentru ca oricum mama, tata nu stau impreuna. Micutii trebuie sa primeasca explicatii clare cand ti-ai dat seama ca ai fost mintit si sa li se accentueze faptul ca acasa la mama, tata regulile deja stabilite sunt clare si nu se schimba, cand va fi la celalalt parinte va face cum crede parintele care il are in grija.

Evita pe cat posibil situatiile in care micutii ajung sa spuna „mama a zis…”, „la tata faceam asa si asa”. Discuta direct cu celalalt parinte oricat de greu ti-ar fi si stabileste clar daca micutul are sau nu dreptate si daca a incercat sa te manipuleze. Informeaza copilul despre discutie si nu ii mai permite sa se foloseasca de aceste tertipuri pentru a obtine si alte avantaje cat sta la tine.

Tranzitia intre locuintele voastre trebuie sa fie cat mai simpla pentru copii. E ciudat pentru un copil, mai ales daca e si micut, sa plece de la mama la tata, si iar la mama, si iar la tata. S-ar putea sa devina destul de suparat, sa se inchida in camera lui, sa nu te mai intelegi deloc cu el. Ambii parinti trebuie sa discute cu micutii, sa se asigure ca au un mediu cat mai placut, cu obiecte personale, jucarii, tot ce isi doresc, cat mai potrivit pentru ei in ambele parti. In acest fel copilul va reactiona mai bine cand ajunge la mama sau la tata si se va obisnui cu aceasta pendulare intre locuinte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *