
Pandemia de COVID-19 i-a obligat pe parinti sa faca fata unei noi realitati: petrecerea unei perioade mult mai mari de timp acasa, alaturi de familie. Asta a insemnat si mai multe ore langa micuti si mai mult stres.
Pe langa starea de urgenta, cand am stat cu totii aproape tot timpul in casa, in starea de alerta s-au mentinut multe dintre restrictii, am lucrat de acasa si am ajuns sa fim cu picii nostri mai mult decat ne-am fi dorit initial.
Si tot pandemia ne-a aratat cum e mai bine sa gestionam situatiile tensionate de acasa si cum putem sa le oferim copiilor un echilibru de care au mare nevoie in aceasta perioada complicata…
Daca ne-ar fi spus cineva in 2019 ca va urma o perioada cand vom sta in casa fortat ore bune si ne vom petrece majoritatea timpului doar cu familia, cu micutii am fi ras si am fi spus ca e doar un scenariu de film S.F. Si a venit 2020 si a venit si 2021 si am vazut ca S.F.-ul e de fapt realitatea pe care o traim zi de zi.
Am muncit de acasa mai mult, ne-am transformat sufrageria in birou, dormitorul sau bucataria au devenit sali de conferinte ad-hoc. Dincolo de aceste schimbari am fost nevoiti sa avem grija de copii, pentru ca si ei au stat acasa si au avut scoala sau chiar gradinita on-line. Si cand stai acasa dintr-odata cu micutii incepi sa vezi ca a fi parinte e mai greu decat credeai intr-o realitate normala.
Cel mai greu a fost si este sa pastrezi o atmosfera relaxata, linistita, calma, cat stai acasa. Te imparti cum poti intre munca si copii, ai grija sa le fie bine si lor si incerci sa ii faci sa treaca mai usor peste statul in casa si peste plictiseala care intervine automat.
Iata in continuare cateva trucuri de parenting care te vor ajuta enorm sa mentii in continuare sau sa atingi idealul unei atmosfere calme in casa, chiar si cand ai mai multi copii.
Lamureste orice probleme legate de temerile copiilor. Copiii se bazeaza pentru parinti si cauta o siguranta fizica si emotionala. Raspunde la orice intrebare legata de pandemie cu sinceritate si cat mai simplu, clar. Nu are rost sa ascunzi anumite lucruri, nu le prezenta totusi nici foarte complicat ca sa nu te trezesti ca ii sperii si mai tare pe cei mici. Atentie si la modul in care o faci. Cel mai bine explica prin analogii cu elemente din universul lor, cu povestioare, chiar si inventate, cu animatii, cu aplicatii dragute pe care le ai deja pe telefon.
Recunoaste sentimentele copiilor. De fiecare data cand vezi ca micutul are o emotie oarecare si incearca sa o exprime asigura-l ca stii despre ce e vorba, ca o intelegi, ca ai observat-o si ghideaza-l spre a intelege mai bine ce simte si de ce simte asa. Si copiii pot sa aiba emotii foarte complicate si complexe, pe care le exprima cum pot. E rolul tau, al parintelui, sa iti dai seama cand e cazul sa intervii si sa le lamuresti orice fel de probleme legate de exprimarea lor intr-un anumit moment.
Poti sa dai si exemplul personal despre cum reusesti tu sa faci fata emotiilor, cum le „administrezi” in asa fel incat sa te simti si bine si sa nu apara frustrarile. Ai grija insa sa nu aduci in discutie situatii care pot sa te puna intr-o lumina nefavorabila si sa te transforme intr-un om slab in ochii lor.
Mentine o rutina sanatoasa. Faptul ca stai acasa mai mereu nu inseamna ca trebuie sa te abati de la rutina normala. Si asta trebuie sa o inteleaga si micutii. Invata-i sa aiba pauze mereu, sa nu stea doar cu ochii in telefoane si in calculatoare, sa se scoale si sa se culce la aceleasi ore ca inainte si sa isi organizeze ziua cat mai bine in asa fel incat sa fie odihniti si sa mai aiba energie si la final de zi.
Atentie si la abordarea scolii si a orelor on-line, ele sunt la fel de importante precum cele offline, asa ca e bine sa fie supravegheati si indrumati spre seriozitate maxima, pentru ca totul e facut pentru viitorul lor.
Foloseste disciplina pozitiva. Stresul, anxietatea, teama, nervozitatea, toate sunt mai mari in pandemie si le putem vedea si la copiii nostri. Disciplina pozitiva in parenting se traduce prin redirectionarea comportamentului nepotrivit aparut ca urmare a plictiselii si a nevoii de a face altceva decat a sta in pat sau la birou, in fata unui monitor si a unei camere web.
Incearca sa implici creativitatea in activitatile zilnice, foloseste cu incredere recompense si laude atunci cand s-a reusit evitarea unor comportamente nedorite, cand s-au evitat crizele de nervi sau certurile. Invata cand sa nu reactionezi, chiar daca e vorba de un comportament care nu e chiar cel agreat. Cu cat vei ignora lucrurile banale, cu atat ele se vor rezolva de la sine.
Acorda timp special pentru interactiunea cu micutii. Chiar daca stai acasa 24 de ore din 24 asta nu inseamna ca trebuie sa uiti de copii. Rezerva macar o ora pe zi in care sa te joci cu ei, sa discuti cu ei, si nu neaparat cat stati la masa sau la tv, cat va pregatiti pentru culcare si sunteti in baie. Micutii trebuie sa simta ca te gandesti si la ei si ca esti pregatit sa le raspunzi la toate intrebarile sau ca te-ai pregatit de activitati in care sunt implicati si ei si ca ii vrei langa tine.