Din momentul in care devii parinte iti doresti sa ii oferi copilului o indrumare cat mai buna pornind din copilarie si pana la inceputul vietii de adult. E dificil sa stii de la inceput ce trebuie sa faci si cum trebuie sa abordezi diverse situatii de viata pentru a avea un copil cu un comportament corect, conform normelor sociale, cu obiceiuri pozitive, sanatoase.
O relatie buna cu micutii ar putea fi cheia pentru un copil care va deveni un adult model. Aceasta relatie se construieste in timp si are la baza, adesea, un parenting pozitiv.
Parentingul pozitiv se axeaza pe dezvoltarea unei relatii puternice, solide intre parinte si copil. Baza parentingului pozitiv este comunicarea. Alaturi de comunicare exista respectul mutual. Copiilor li se explica de ce se intampla anumite lucruri, de ce sa nu faca x lucru. Scopul final este obtinerea unui copil care se poate descurca singur si e sigur pe ceea ce vrea sa faca.
Se pune accent pe disciplina, pedepsele nu sunt agreate, se incearca obtinerea comportamentului dorit prin „modelare” si prin folosirea unor explicatii pertinente si usor de inteles. Comportamentele vizate pot fi „lucrate” mereu, nu doar ca e nevoie de o pedeapsa. Copiii vor avea un nivel mai bun al stimei de sine, vor fi independenti de la varste mici, increderea in parinti va fi mai mare, comunicarea va fi imbunatatita.
Parentingul pozitiv pare destul de complicat in teorie, dar in practica e chiar foarte simplu de aplicat. Cateva dintre cele mai interesante strategii si tehnici de parenting pozitiv le veti descoperi in randurile ce urmeaza.
1. Gaseste „sursa” comportamentului. Comportamentul nedorit aparut la un copil are mereu o cauza. Acel comportament e doar un simptom. Parintele trebuie sa isi dea seama ce se afla sub acel comportament pe care il vede toata lumea. Daca avem un copil mai mare putem sa il rugam sa ne spuna ce vrea sa ne transmita, ce doreste sa obtina prin aceste comportamente negative si de ce.
Odata ce iti dai seama care e cauza reala a comportamentelor vazute la copil poti fi un parinte proactiv si poti evita astfel de comportamente pe viitor. Poti oferi atentia dorita copiilor inainte de actiuni importante pe care le ai de facut si poti promite anumite lucruri daca micutii te lasa sa iti faci treaba si nu fac nazbatii.
2. Fii consecvent. Parentingul pozitiv e si despre consecventa. Daca ai aplicat anumite reguli o data, nu renunta la ele si tine minte ce ai spus cu respectiva ocazia. Micutii sunt foarte receptivi si pot sa isi aduca aminte mai bine ce ai spus, cum ai spus, pe ce ton. Daca vrei sa ai comportamente pozitive din partea lor nu trebuie sa „deviezi” de la ceea ce faci si spui in prezenta lor.
Copiii vor sa vada consecventa din partea ta si vor aprecia daca iti respecti cuvantul si nu vii mereu cu alte lucruri si cu alte explicatii pentru aceleasi situatii care tot apar, se repeta. Cand ai prea multe de facut si exista riscul sa uiti ce ai zis, ce ai promis noteaza intr-un carnetel tot ce se intampla in interactiunea cu micutii. Asa vei avea consecventa dorita si asteptata si nu vei lasa nicio „portita” exploata imediat de catre micuti.
3. Fara recompense. Parentingul este un maraton, nu un sprint. Ideea este sa ai scopuri pe termen lung si sa privesti mereu in perspectiva cand te ocupi de educatia copilului. Recompensele, premiile nu sunt eficiente pentru ca ofera control doar pe termen scurt. Numeroase studii au aratat faptul ca un copil care primeste recompense, premii isi pierde rapid interesul pentru ceea ce face si nu va mai reactiona la fel de bine la solicitarile parintilor.
In locul recompenselor, premiilor poti introduce promisiunile, dar nu legate de obiecte, bani, diverse lucruri. Promisiunile trebuie sa fie cat mai departe de orice e material. De exemplu, putem promite copilului, daca este cuminte si isi face tema de vacanta, ca va putea sa se joace alaturi de mami, in bucatarie si sa pregateasca pentru toata familia cea mai tare masa.
4. Concentreaza-te pe ceea ce poti controla. In loc sa privim copilul ca pe un adult care nu isi doreste sa mai ajunga la un anumit nivel si face doar prostii am putea sa il privim ca pe o persoana care nu are instrumentele necesare ca sa se comporte intr-un anumit fel.
Ca sa isi poata controla raspunsurile la diverse situatii aparute parintii trebuie sa se gandeasca la ele din timp. Toate asteptarile trebuie sa fie comunicate clar si in avans pentru ca micutii sa poata intelege ce isi doresc parintii de la ei. Nu te astepta la comportamente pozitive din prima clipa, incearca sa mergi din aproape in aproape si sa aduci explicatii clare de fiecare data cand ai ceva de spus.