Parentingul in cazul unor copii cu autism este de zece ori mai dificil decat in cazul copiilor normali

Autismul este o tulburare de comportament intalnita din ce in ce mai des in toata lumea. Apare mai ales la copii, are frecventa mai mare decat Sindromul Down, avand cauze neurobiologice. In general copiii cu varste de pana in 3 ani sunt afectati de aceasta tulburare, dezvoltarea normala a copilului nu mai e posibila din momentul in care se manifesta autismul.

Parentingul in cazul copiilor cu autism este deosebit de dificil si reprezinta mereu o provocare, indiferent de varsta micutilor. Comportamentul anormal, tulburarile de comportament care se manifesta la tot pasul, raspunsul atipic la stimuli din exterior, toate influenteaza relatia parinte-copil cu autism. Cu toate astea, poti sa fii cel mai bun parinte pentru un copil cu autism tinand cont de cateva sfaturi foarte simple.

Parentingul normal implica o incercare de ghidare a copilului in asa fel incat dezvoltarea sa sa fie una cat mai armonioasa. Insa cand ai un copil cu autism, care are de la inceput probleme de comportament, pe care il intelegi cu greu si ai momente cand crezi ca faci lucrurile gresit, parentingul este deja o misiune imposibila.

O poti transforma intr-o misiune de succes daca te gandesti in primul rand la copil ca la unul perfect normal. Indiferent ca are autism sau nu, e tot un copil si ii poti oferi o educatie exemplara, chiar daca are anumite probleme medicale. Cum poti face asta? Cu multa rabdare, cu intelegere, cu ambitie si cu mult curaj. Ai nevoie de toate astea inca de la inceput, de cand ti-ai propus sa aplici tehnici si strategii de parenting. Dar mai e nevoie si de alte lucruri. Iata doar cateva sfaturi care te-ar putea ajuta in parenting atunci cand ai un micut cu autism.

Vezi mereu partea plina a paharului. Apreciaza cand au avut un comportament pozitiv, fii specific in privinta lucrurilor care te-au impresionat in comportamentul lor. Ofera o recompensa pentru toate dovezile de comportament pozitiv, indiferent cat de important este sau nu pentru tine. Incearca sa iti iubesti copilul pentru ceea ce este, asa cum este si sa il incurajezi de fiecare data cand reuseste ceva, cand are comportamente pozitive. Chiar daca mai sunt si momente cand nu te intelegi cu el si nu poti pune in aplicare tehnici de parenting, treci peste ele si vezi mereu doar partea plina a paharului, ce ai reusit sa faci ca sa incurajezi o evolutie comportamentala.

Fii consecvent si respecta programul. Copiii cu autism adora rutina. E bine sa te asiguri ca au mereu ghidare si interactiune, ca esti langa ei in momente cheie. Nu incerca sa faci si alte lucruri brusc cu ei si sa le strici rutina pentru ca nu vei avea rezultate atat de bune. Respecta cu sfintenie orice program, fii acolo langa ei ori de cate ori au nevoie si nu te abate pentru nimic de la el. Doar asa vei reusi sa ai o schimbare de comportament consistenta si sa reusesti sa faci tot ce ti-ai propus cu micutul tau.

Include si activitati distractive in rutina zilnica. Nu te baza doar pe lucruri si activitati destul de rigide cand incepi sa te implici mai mult in viata copilului cu autism. Incearca sa incluzi jocuri si tot felul de activitati funny pentru a-l ajuta sa invete mai usor si sa aiba o interactiune mai buna. Cand au ceva distractiv de facut si se joaca, copiii cu autism sunt mai dispusi sa se „deschida” si sa comunice cu parintii, si asa comportamentul poate fi schimbat mai usor.

Fii rabdator. Nu iti dori sa vezi schimbari radicale imediat ce aplici tehnici si strategii de parenting. Copiii cu autism reactioneaza mai greu, e mai dificil sa obtii raspunsurile pe care le doresti de la ei. Daca ai rabdare si esti perseverent in aplicarea strategiilor si ii incurajezi mereu vei vedea si rezultatele muncii tale in timp. Fii, asadar, rabdator si incearca sa apreciezi orice fel de evolutie, oricat de mica ar fi ea.

Implica micutul in activitatile de zi cu zi. E foarte simplu sa il obisnuiesti cu lumea din jurul sau daca il iei cu tine pe unde mergi, pe afara si il expui incet, incet la tot felul de stimuli. Cu cat iei totul pas cu pas si ai rabdare, cu atat vei avea si rezultate excelente de fiecare data. Este bine de retinut ca nu vei putea sa ai reactii foarte bune de prima data cand mergi cu micutul undeva, dar cu timpul se va acomoda si va reusi sa se comporte mai bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *