Schimbarile aparute la nivel social si economic de-a lungul anilor, punerea carierei pe primul plan si nesiguranta unui viitor stabil au dus la modificari radicale in privinta deciziei de a deveni parinte. Avem din ce in ce mai multi adulti care fac acest pas de abia dupa varsta de 30-35 de ani, unii chiar dupa 40+ sau 50+.
Desi pentru multi a deveni parinte la varste inaintate poate insemna si o multime de probleme si greutati, s-a dovedit ca parintii „batrani” pot avea si o serie de avantaje de pe urma acestei decizii intarziate de a concepe un copil…
Daca treci de 30 de ani, corpul feminin va avea probleme in timpul sarcinii, pot sa apara complicatii pentru mamica, pentru bebelus. Studii recente care vin din Danemarca au aratat faptul ca mamicile care concep un copil la varste prea inaintate, peste 35 de ani, pot avea copii care vor dezvolta probleme psihice, boli de inima, vor avea malformatii congenitale care le vor trasforma viata intr-un cosmar.
De cealalta parte, barbatii au si ei probleme daca vor sa conceapa un copil la 30-35+ ani. Desi organele reproducatoare masculine nu au vreo data de expirare si nu au nevoie de interventii medicale ca sa functioneze corect, celulele reproducatoare imbatranesc si pot duce la probleme grave in cazul micutilor nascuti de femei peste 35 de ani. De exemplu, copilul poate avea autism sau boli psihice grave…
Dincolo de aceste dezavantaje de a fi un parinte „batran”, oamenii de stiinta au evidentiat si o multime de avantaje aparute in urma conceperii unui copil la varste mai inaintate.
Vei avea un copil foarte destept. Tatii in varsta care concep un copil se pot astepta ca acesta sa aiba un nivel al inteligentei cu mult peste copiii care se nasc din parinti mai tineri. Se pot concentra mai bine pe interesele lor, iau decizii mai rapid si sunt mult mai agili, gandesc mai rapid. Invata mai usor si au succes mai mare in cariera, se integreaza mai usor in societate. IQ-ul lor e mai mare decat in cazul copiilor din parinti cu varste sub 25 de ani sau chiar sub 20 de ani.
Copilul poate sa traiasca mai mult. In timpul dezvoltarii fatului in uter pot sa apara anomalii cromozomiale care duc la o speranta de viata mai mare pentru bebelusul nascut din parinti cu o varsta mai intaintata. Celulele reproducatoare masculine imbatranite pot sa genereze un organism uman cu telomeri mai lungi care protejeaza ADN-ul uman cat timp se copiaza.
Longevitatea e garantata nu doar pentru o singura generatie, ci pentru doua generatii. E o veste foarte buna, mai ales daca ai si in familie cazuri de parinti, bunici care au trait foarte mult. Si cu cat traieste mai mult copilul, cu atat poate sa se bucure de viata si de tot ce il inconjoara.
Esti mai pregatit din punct de vedere emotional pentru viata alaturi de un copil. Universitatea din California a vrut sa vada la un moment dat care ar fi varsta optima pentru conceperea unui copil. Cei mai multi participanti la studiu au spus ca e mai bine sa fie parinti „batrani” pentru ca vor face fata mai bine din punct de vedere emotional.
Pe la 30+ ani ar fi cea mai potrivita varsta sa ai un micut, ai deja siguranta financiara, ai o cariera pe care ti-ai cladit-o indeajuns de mult si te poti ocupa si de familie, relatiile cu parintii sunt mai puternice cand ai niste „parinti batrani”.
Vei avea un copil mai sanatos. Intr-un studiu facut in 2012 s-a observat ca micutii care au fost nascuti de mame cu o varsta inaintata erau mai sanatosi decat cei care aveau mamici mai tinere. Copiii cu mamici ceva mai in varsta nu se mai raneau asa de usor, nu aveau dificultati emotionale si sociale, reuseau sa comunice mai usor si sa se descurce mai bine cu limba. Plus ca nu se mai imbolnaveau atat de repede si treceau mai usor prin bolile copilariei si prin cele comune.
Esti mai rabdator, te controlezi mai usor in situatii dificile. Mamele cu varste mai inaintate vor avea rabdare mai mare cu micutii, nu ii vor pedepsi si vor reusi sa aiba o relatie normala cu ei. Ai deja o varsta si ai experienta de viata, stii cum sa reactionezi, ai si stabilitate mai mare si mai putin stres, mai putine griji.
Stii sa stabilesti niste limite in relatiile cu micutii si le respecti, poti sa controlezi mai usor emotiile negative si stii ce fel sa reactionezi atunci cand apar situatii complicate in relatia cu micutul.
Ai stabilitate financiara mai mare. Un copil inseamna si cheltuieli mai mari, un buget mai mare lunar. Deja la peste 30 de ani ai un job stabil, ai si siguranta financiara mai mare, poti sa iti permiti cheltuieli oricat de mari pentru copil.
Chiar si cheltuielile neprevazute nu vor mai avea un impact major asupra bugetului, vei lua de fiecare data cele mai bune decizii legate de cheltuielile cu micutii. Si pe masura ce copilul creste vei avea si venituri ceva mai mari si ii vei asigura o viata lipsita de griji, cu de toate.
Vei avea o sanatate mintala mai buna. Hormonii au un impact major asupra functionarii creierului. Mamele care nasc dupa varsta de 35 de ani au o perceptie mult mai dezvoltata si o memorie verbala ceva mai buna odata cu trecerea anilor.
Femeile care au folosit contraceptive pentru mai mult de 10 ani sau au avut prima menstruatie inainte de 13 ani au reusit sa rezolve probleme mai usor si au luat decizii mai usor la varste si mai inaintate.