Partidele politice satirice sunt importante pentru orice societate

Politica e o chestiune serioasa. In cea mai mare parte a timpului vedem dezbateri politice, politicieni seriosi, preocupati de functia pe care o au si partide puternice care incearca sa ofere o stabilitate politica intr-un anumit stat.

Daca am fi doar seriosi nu am putea rezista prea mult intr-un context politic, indiferent care ar fi el. Asa ca au aparut si partidele politice satirice, care nu au un scop anume, nu au o misiune foarte bine stabilita, ele vor doar sa atraga atentia asupra unor anumite lucruri.

Prin satira reusesti sa faci mai multe decat prin metodele traditionale de comunicare. Satira e la fel de puternica precum orice fel de incercare de a atrage atentia asupra unor lucruri care nu functioneaza bine.

In politica satira trebuie folosita de fiecare data cu multa atentie pentru a nu genera un adevarat scandal din partea oponentilor politici. Daca e insotita de umor, satira in politica poate rezolva multe lucruri pe care dezbaterile si campaniile nu au cum sa le aduca la un numitor comun.

Partidele politice satirice nu au platforme asa de bine puse la punct, au ca obiectiv doar sa atraga atentia intr-un mod cat mai interesant asupra unor probleme din societate, din comunitate. In toata lumea apar si dispar partide politice satirice, la baza lor se afla idei simpatice si au si mult umor. Cateva dintre ele le puteti regasi in lista ce urmeaza.

Party! Party! Party! Partidul satiric cu un nume foarte sugestiv a avut o viata destul de scurta, insa a reusit sa atraga peste 1.000 de votanti la alegerile din Canberra, Australia, din 1989. Ideea partidului i-a venit creatorului sau pornind de la o intamplare simpla. La un moment dat a refuzat sa creada in autoguvernare.

Din cauza unor astfel de partide Australia Capital Territory (ACT) a schimbat modalitatea de desfasurare a alegerilor in 1991, asa ca orice partid trebuia sa aiba cel putin 100 de membri si o structura clara ca sa se poate inregistra. Asa s-a terminat cu partidele satirice in Australia.

Partidul rochiilor extravagante. A aparut in Anglia anilor 1970, in 1979 mai exact, si isi propunea sa foloseasca un font mai mic ca modalitate de a reduce somajul si statisticile asociate. Reprezentantii partidului au tot castigat la alegerile generale in 1979, 1983, 1987 si chiar in 2001.

Cel putin pana in 2010 membrii acestui partid au ramas inregistrati in registrul partidelor politice. Alte initiative ciudate ale partidului au fost legate de reducerea consumului de hartie in politie ca sa fie materie prima pentru servetele, de construirea unor scoli care aveau clase gonflabile.

Partidul mortii, temnitelor si impozitelor. A aparut in 2005 in Marea Britanie, candidatii care au vrut sa ocupe un loc in politica nationala sau locala nu au reusit sa faca nimic. Una dintre legile pe care le-ar fi vrut votate membrii partidului avea legatura cu varsta de absolvire a scolii, care ar fi fost de 9 ani. Alta era legata de anexarea Frantei, dar au mai fost si legi propuse legate de reintroducerea spanzuratorii ca mijloc unic pentru pedeapsa capitala, de marirea taxelor la 90%.

Partidul cainilor cu doua cozi din Ungaria. Stiti vorba aceea, umbla cainii cu covrigi in coada. Exista mai nou, din 2006, un partid ungar care se bazeaza pe ideea de caini cu doua cozi. A fost inregistrat in mod oficial in 2014, viza elita politica si venea cu multe promisiuni. Dintre acestea, cele mai ciudate erau: saptamana de lucru… cu o zi lucratoare, doua rasarituri pe zi, bere gratis, taxe mici, viata eterna si pace in lume.

Cum sa nu iti doresti sa votezi un astfel de partid? Nici sloganurile partidului nu au fost unele obisnuite. De exemplu, partidul a venit cu sloganul „maine ar trebui sa fie ieri!”, „nu am promis nimic!”, „mai mult tot, mai putin nimic!”, „Ce ne dorim? Nimic! Cand il vrem? Niciodata!”. Partidul e cunoscut si pentru arta stradaala sau graffiti.

Partidul Parti Citron. La nivel federal il gasim in Canada, la nivel provincial il vedem in Quebec. Fondat in 1987 de catre un anume Denis R. Patenaude, partidul a existat pana in 1998. Un purtator de cuvant al partidului sustinea ca politicile gandite au fost in ideea transmiterii unor cutii de plastic verzi si vanzarii lor catre fermele industriale de porci din Mexic.

Ce mai voiau membrii partidului? Sa anuleze legea gravitatiei, sa uneasca toate lacurile din Great Lakes, sa aboleasca orasul Toronto si sa incurajeze incalzirea globala ca sa poata creste… lamai si in Canada. Telul suprem al partidului: economia Canadei sa se restructureze si sa fie centrata doar in jurul… lamailor.

Partidul iubitorilor de bere din Polonia. A fost fondat in 1990 si avea un obiectiv nobil: sa promoveze consumul responsabil de bere. Asa se mai tinea in frau alcoolismul, nu se mai consuma atat de multa vodca si totul era spre binele polonezilor. Climatul politic destul de ciudat din Polonia a adus partidului multi simpatizanti si posibili votanti. La alegerile parlamentare din 1991, partidul a obtinut 16 mandate in Sejm, in parlamentul polonez, cam 2.97% din totalul voturilor. Nu e rau deloc daca ne gandim ca era un partid dedicat unei bauturi banale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *