
Sa fii angajat toata viata nu e chiar asa de placut. Depinzi mereu de altii, ai sefi care s-ar putea sa nu fie pe placul tau, castigurile tale depind de castigurile firmei si de cat e dispus sa iti dea patronul. Profesionistii moderni prefera sa isi inceapa o afacere pe cont propriu si sa isi puna in practica anumite idei de afaceri.
Ai doar avantaje daca esti si patron si angajat, in acelasi timp. Iti planifici timpul cum doresti, tot ce castigi e al tau, ai profitul dorit in cel mai scurt timp daca stii cum sa iti gestionezi corect timpul si resursele. Afacerile proprii sunt usor de finantat, te ajuta si statul, poti accesa fonduri europene, clienti gasesti daca stii cum sa te promovezi si daca ai servicii si produse cautate, interesante.
Nu e suficient insa sa ai o afacere pentru a putea ajunge sa faci un profit minim. O afacere de succes se obtine cu greu, prin implicare, multa munca, multe investitii si idei, dar si reinvestitii si adaugarea unor concepte creative la constructia de baza a afacerii.
Desi nu exista o reteta a unui business de succes, sunt cateva etape pe care ai putea sa le urmaresti ca sa ai o sansa in a avea o afacere exact asa cum ti-ai dorit, o afacere cautata de clientii care au nevoie de tine.
1. Trebuie sa iti doresti foarte mult sa ai respectiva afacere. Daca doar te gandesti sa incerci sau ti se pare un lucru dragut de facut, nu vei avea sanse foarte mari sa iti duci pana la capat planurile si sa atingi succesul dorit. Da, trebuie sa te gandesti foarte bine inainte de a face orice pas care tine de afacere, dar trebuie sa fii si dispus sa investesti si sa te dedici 100% pentru a putea ajunge intr-un anumit punct cu afacerea. Trebuie sa fii determinat, sa iti doresti mult sa treci de toate etapele care iti ies in cale, sa lupti pentru ea si sa nu renunti niciodata. Rabdare, perseverenta, cat mai multe idei si speranta ca totul va fi bine, indiferent cate obstacole ai in cale. Asta e tot ce ai nevoie pentru o afacere de succes, cel putin la inceput.
2. Alegerea tipului de afacere. Cel mai greu la inceput, cand nu ai un business, este sa te hotarasti in ce domeniu vrei sa activezi. Ideea de business e foarte importanta, ea trebuie aleasa in functie de competitie, de avantajele pe care le ai, de piata, de oportunitatile existente. Ai nevoie de o evaluare profesionista si obiectiva a domeniului in care vrei sa activezi si de o idee cat mai puternica si mai solida, cu o perspectiva foarte bine conturata.
E bine sa te gandesti ce iti place sa faci, in ce ai experienta vasta, cat de bine cunosti domeniul in care vei activa, daca te vezi facand ceva in acel domeniu si peste 10-15 ani.
3. Planul de afaceri. Este vital pentru orice business. El trebuie sa fie facut doar de un profesionist, care stie foarte bine ce inseamna si ce implica un plan de afaceri. De la inceput, daca ai un plan de afaceri foarte bine facut poti sa iti dai seama daca afacerea va functiona sau nu, poti sa faci predictii si scenarii si sa incerci sa determini o anumita directie de parcurs. Nu trebuie sa ai un plan de afaceri foarte stufos, el trebuie sa contureze in mare tot ce vrei sa faci, sa obtii si sa fie cat mai realist. Doar asa stii ca te poti baza pe afacerea care urmeaza si o poti evalua „din fasa”.
4. Strategia solida de afaceri. Ai un plan de afaceri bun, ai nevoie si de strategie. Succesul in business depinde in mod clar si de strategia puternica. Ce fel te poti diferentia de competitie, ce parte din piata targetezi, cum poti sa faci fata competitiei, cu ce vii nou si cum implementezi. Ai nevoie de o strategie clara cand vrei sa pornesti o afacere. Nimic nu e lasat la voia intamplarii si trebuie ai mereu strategiile necesare pentru a te putea descurca si a avea un scenariu cat mai realist odata ce ai pornit afacerea, sa stii ce ai de facut.
5. Marketing la superlativ. Abordarea marketingului pentru afacere este cruciala daca vrei sa ai succes. Nu ai nevoie de o echipa intreaga de profesionisti ca sa construiesti o strategie de marketing buna, insa abordarea trebuie sa fie cea corecta de la inceput. Fara marketing de calitate nu ai cum sa existi pe piata si sa fii cunoscut, sa ajungi la public. Abordarile marketingului sunt importante pentru business pentru ca ele reusesc sa faca diferenta intre o afacere care merge bine si una care nu prea are un progres atat de bun pe termen lung. O abordare isteata si aplicata, curajoasa, va fi mereu una castigatoare.
6. Invatam din greseli. De multe ori ideile de afaceri ca ti se par bune nu vor functiona si s-ar putea a o iei de la zero de mai multe ori pana sa ai un business de succes. E foarte important sa recunosti si sa admiti greselile facute, sa iti pui pe hartie tot ce a mers prost prima data si sa nu te lasi batut. Din momentul in care stii unde ai gresit nu vei mai face greselile respective si vei avea curaj sa incerci lucruri noi, vei merge pe cai mult mai sigure catre afacerea de succes.
Cand esti la inceput de drum poti cauta informatii despre greselile altora care au un business asemanator si nu mai pierzi timp si bani tot incercand sa conturezi o afacere care va merge.