Cele mai faimoase furturi din istorie au avut ca tinta principala operele de arta…

Daca te gandesti ca nimeni nu s-ar gandi sa fure un tablou, chiar daca e valoros, si ca s-ar orienta spre diamante, bijuterii, electronice, lucruri utile, pe care le poti folosi cumva s-ar putea sa ai o deceptie. In istorie au fost numeroase furturi de tablouri celebre, hoti care si-au pus in aplicare planuri elaborate pentru a avea cele mai mari sanse de reusita. Chiar daca nu prea ai ce sa faci cu un tablou, altceva decat sa il pui pe un perete, intr-o expozitie, hotii s-au gandit de fiecare data la partea practica, la valoarea sa materiala, la bani.

Asa ca au furat tot ce s-a putut si cand s-a putut si multe opere de arta nu au mai fost gasite niciodata, asta desi autoritatile s-au straduit sa dea macar de hotii care au infaptuit furturile misterioase…

Furtul de arta este pedepsit la fel ca oricare alt furt. Cu cat e mai mare valoarea operei de arta furate si pagubele sunt mai mari, cu atat si pedepsele cresc. Hotii de arta fura tablouri si opere de arta foarte valoroase si isi risca libertatea pentru sume de bani uriase. Asta pentru ca multe dintre tablourile, picturile furate sunt vechi, au o poveste interesanta si se pot vinde foarte usor si repede pe piata neagra sau in on-line.

Cateva dintre cele mai celebre furturi de opere de arta si picturi care au disparut fara urma le veti putea descoperi in randurile ce urmeaza.

Furtuna de pe Marea Galileei de Rembrandt van Rijn. Este una dintre cele mai valoroase opere de arta furate vreodata. E o pictura din 1633 care infatiseaza o scena din Biblie, unde Iisus calmeaza furtuna de pe mare. Lucrarea a fost furata din Boston, de la Muzeul Isabella Stewart Gardner, iar furtul sau e unul dintre cele mai celebre si mai mari din istorie. Hotii au furat lucrarea impreuna cu alte 12 opere de arta in martie 1990, acestia au intrat in muzeul pazit pretinzand ca sunt politisti. Si Concertul de Johannes Vermeer a fost furat atunci, care valoreaza in banii de acum peste 200 de milioane de dolari americani…

Cap de arlechin de Pablo Picasso. S-a furat de la muzeul Kunsthal in octombrie 2012. A fost furtul secolului, hotii au reusit sa fuga cu sapte opere de arta extrem de valoroase, printre care un Gauguin sau un Monet. Au intrat printr-o iesire de urgenta, au luat frumos picturile din rame si au plecat in trei minute. Hotii au fost prinsi si condamnati la inchisoare, dar operele de arta au ramas de negasit pana in ziua de astazi. Una dintre opere a fost distrusa de mama unui hot cand a auzit ca a fost prins si judecat si era un Picasso cu valoare uriasa.

Porumbel cu mazare de Pablo Picasso. Picasso e faimos nu numai pentru operele sale foarte reusite si apreciate, ci si pentru faptul ca are cele mai multe opere furate in timp. Peste 1.000 de opere de Picasso au fost furate si nu s-au mai gasit. Opera amintita a fost furata in mai 2010 impreuna cu alte patru lucrari apartinand lui Matisse, Braque, toate luate de la Musée d’Art Moderne de la Ville din Paris. Un singur hot a furat tot ce s-a putut, politistii au gasit doar geamul spart prin care intrase si niste rame goale, unde fusesera picturile. Hotul a fost prins pana la urma si arestat, dar a spus ca a aruncat opera de Picasso la o pubela, lucru neverificat. Deci opera e de negasit…

Judecatorii drepti de Jan van Eyck. A fost furata in 1934 si a fost inlocuita cu o notita pe care scria ceva in franceza: Luata din Germania de catre Tratatul de la Versailles. S-a continuat cu note trimise guvernului in privinta recompensei dorite pentru opera de arta. Arsène Goedertier, politician belgian, nu a dezvaluit locatia operei de arta si a luat secretul in mormant. Opera de arta, parte dintr-o alta opera celebra a fost inlocuita pana la urma in 1945 cu o copie realizata de catre Jef Van der Veken.

Portretul unui tanar de Rafael. Pictura datand din secolul 16 a fost furata in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Initial a fost in proprietatea unei familii nobiliare poloneze, dupa care a fost luat de catre nazisti in timpul lui Hitler. Cel care a confiscat pictura a fost Hans Frank, care a vrut-o pentru Führermuseum-ul lui Hitler. Ultima data cand a fost vazuta pictura era la resedinta lui Frank, in 1945 si a disparut dintr-odata dupa aceasta data. Nu se stie cine a luat-o si unde se afla, daca mai exista si daca nu cumva a fost distrusa mai tarziu…

Portretul lui Francis Bacon de Lucian Freud. Da, Lucian Freud era nepotul lui Sigmund Freud si era prieten cu Francis Bacon. Lucrarea de mici dimensiuni a disparut in 1988 de la o galerie din Berlin in care era multa lume. S-au descoperit multe indicii ale furtului si s-au primit cereri de recompensa asa ca s-a ajuns la concluzica ca hotul era un fan al lui Francis Bacon. S-au pus anunturi in tot orasul cu recompensa si cu rugamintea ca hotul sa predea lucrarea, dar pictura nu a mai fost recuperata niciodata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *