Site icon RATB

Picturi pe care ar trebui sa le vezi macar o data in viata in muzee sau galerii de arta

Ca sa poti spune ca stii ceva despre arta trebuie sa vezi cele mai importante picturi apartinand marilor artisti ai lumii

Arta se admira cel mai bine in spatii speciale, muzee, galerii de arta. Da, exista copii ale celor mai importante picturi peste tot, le poti vedea si pe un monitor, pe un telefon, dar nimic nu se compara cu experienta vizionarii unei expozitii intr-o galerie de arta sau intr-un muzeu.

Daca nu ai vazut inca cele mai importante picturi apartinand artistilor importanti din cultura internationala poti sa iti faci o lista de bifat intr-o viata pornind de la sugestiile de mai jos.

Ai invatat la scoala despre arta si importanta sa in cultura. Ai vazut albume cu picturi celebre, ai scris si ai auzit despre pictori, artisti de talie mondiala care au reusit sa impresioneze prin ideile lor si operele extrem de interesante. Insa nu e de ajuns sa le cunosti doar teoretic munca, trebuie sa o vezi si in realitate.

Si unde poti sa vezi picturile mai bine daca nu intr-un muzeu sau intr-o galerie de arta. Cele mai importante picturi ale lumii sunt deja disponibile in muzee si galerii de arta din cele mai importante orase ale lumii din punct de vedere cultura, trebuie doar sa iti faci timp sa ajungi acolo. Daca nu stii de unde sa incepi iti oferim noi cateva sugestii.

Guernica de Pablo Picasso. O gasesti in Museo Reina Sofía din Madrid, e o pictura apartinand lui Pablo Picasso, care dateaza din 1937. Stilul cubist este usor de remarcat in aceasta opera de arata in alb si negru, tabloul infatiseaza semnificatia si consecintele razboiului, portretizat ca un eveniment brutal, haotic si chiar dureros, care afecteaza militari si civili. Pictura este inspirata de bombardarea orasului Guernica de catre Nazisti, in 1937. Picasso a fost atat de impresionat de ce s-a intamplat acolo incat a vrut sa redea toate evenimentele din timpul si de dupa atac. In coltul stanga sus si in mijlocul picturii putem vedea un taur si un cal, ambele elemente de importanta covarsitoare pentru cultura spaniola. Animalele au corpuri deformate si expresii distorsionate traduc perfect tot ce au simtit cei implicati in tragicul eveniment din istoria Spaniei. Guernica s-a transformat peste ani intr-o declaratie internationala impotriva razboiului si un manifest impotriva violentelor. Florile din pictura reprezinta pacea si speranta pictorului intr-o terminare a conflictelor si a brutalitatilor.

Prietena lui Pablo, Dora Maar a reusit sa fotografieze pas cu pas tot procesul de realizare a operei de arta. Museo Reina Sofía are pe site un timeline al picturii si al creatiei artistice, dar si date despre repercusiunile picturii asupra societatii si asupra lumii.

Tipatul de Edvard Munch. O puteti admira la Galeria Nationala din Oslo, apartine lui Edvard Munch si a fost realizata in 1893. Are ca sursa de inspiratie o seara banala in care pictorul trecea pe langa un fiord din Oslo. Atunci Munch a simtit un tipat sfasietor trecand prin natura. Poate ca nu l-a auzit in realitate, asa cum nota insusi autorul in jurnalul sau, dar senzatia pe care a trait-o a fost atat de puternica incat parea ca ar fi existat cineva care trasese cu arma foarte aproape de el. Prima sa reactie a fost sa impietreasca de uimire si sa inceapa sa simta anxietatea. Doar cand a reusit sa picteze „Tipatul” si-a dat seama de amploarea senzatiilor pe care traise. A accentuat cromatica norilor, i-a pictat rosii, si pe langa acest aspect a adaugat un personaj capabil sa produca un tipat atat de tulburator si inspaimantator incat fata i-a fost desfigurata de durere.

La inceput au fost pictate patru versiuni ale Tipatului, doua in pastel, doua picturi normale, realizate cu vopseluri diverse. Una dintre picturi a fost furata in 1994 din Galeria Nationala din Oslo. Si in 2004 a fost furata alta versiune, dar a fost recuperata in 2006.

Balerinele de Edgar Degas. Este o pictura din 1888, se afla la National Gallery din Londra. In cariera sa, Degas a pictat o multime de balerine, cele mai multe in tonuri de albastru. Insa una singura s-a remarcat pentru ca avea tonuri de oranj si de albastru. Desi pictura cu balerine pare sa infatiseze niste dansatoare care s-au adunat undeva in backstage, obosile si de abia tinandu-se pe picioare, tabloul lui Degas creioneaza o atmosfera foarte „fresh”. Ceea ce impresioneaza de fiecare data la Degas este precizia, toate detaliile sunt nuantate pentru a iesi in evidenta si a ramane intiparite in mintea privitorilor.

Degas a avut probleme cu vederea, avea sensibilitate la lumina puternica, nu putea picta afara. Asa ca a ales sa picteze in teatre, la opera, de unde si personajele sale aduse in picturi din acest univers cultural select.

Runda Prizonierilor de Vincent van Gogh. Este din 1890, o puteti analiza si admira la Muzeul de Arte Plastice de Stat Pushkin din Moscova. A fost cea mai apreciata pictura din secolul 19 din toate timpurile, van Gogh a murit sa stie cat succes a avut tabloul sau in toata lumea. Sursa de inspiratie pentru pictura a fost reprezentata de niste gravuri pe care le-a vazut la Newgate Prison realizate de catre Gustave Doré in 1872. Vincent van Gogh a replicat ceea ce a vazut acolo si a adaugat toate „straturile” posibile pentru a creiona o atmosfera cat mai realista. Prizonierii si curtea cu ziduri inalte in care acestia stau in cerc iti da un sentiment puternic de claustrofobie daca te uiti multa vreme la pictura. Paleta de culori aleasa, formata din nuante de albastru, gri, verde transforma atmosfera complet si te face sa te gandesti imediat la inchisoare.

Van Gogh a avut rabdare si asta o putem vedea si in aceasta pictura. Asa cum ii scria fratelui sau, Theo, adevaratul scop al artistului ar trebui sa fie rabdarea si crearea de opere care sa ramana in amintirea celor care le-au privit chiar si o singura data.

Sosirea trenului din Normandia, Gara Saint-Lazare de Claude Monet. Dateaza din 1877, se afla la Institutul de Arta din Chicago. Face parte dintr-o impresionanta colectie de arta, Monet a avut zile intregi in care a studiat luminozitatea in aceasta gara, pictand 12 lucrari cunoscute. Observand lumina din interiorul si din exteriorul statiei de tren, Monet a reusit sa surprinda foarte bine o multitudine de atmosfere diferite. Lumina reflectata de sticla, de diverse structuri, obiecte a fost reprezentata perfect in opera amintita. Desi paleta de culori folosita este una destul de rece, sentimentul pe care il ai cand privesti sosirea locomotivei in gara este totusi unul linistitor, iti da senzatia de calm.

Colectia este ultima pictata de catre Monet intr-un mediu urban. S-a mutat mai tarziu in viata sa la Giverny si a pictat doar peisaje rurale, inclusiv faimoasa sa colectie de picturi reprezentand crini de apa, nu mai putin de 250 de tablouri doar cu aceste flori superbe.

Exit mobile version