
Poluarea se reduce pentru multa lume la emisiile de carbon, poluare personala sau la diverse deseuri aruncate in mediul inconjurator. In prezent, poluarea nu se reduce doar la aceste tipuri, avem o multime de alte tipuri neobisnuite, caracteristice vremurilor traite. Cu cat suntem mai atenti la ele si le intelegem, le constientizam, cu atat avem sanse mai mari sa evitam dezastre naturale si distrugerea treptata a mediului inconjurator atat de util noua si a propriului organism pana la urma.
Peste tot se vorbeste despre poluare, la modul general sau aplicat. Clasificarea surselor de poluare si a cauzelor poluarii este dificila, mai ales ca avem din ce in ce mai multe surse poluatoare si tipuri de poluare noi, neobisnuite, la care nici nu ne gandeam in urma cu 40-50 de ani. De ce apar? Pentru ca le incurajam, pentru ca nu prea ne mai pasa de mediul inconjurator si ne gandim doar la binele noastru, la evolutie si la confort, la simplificarea lucrurilor pe care le putem face. Dintre acestea, trei sunt mai importante si merita atentia noastra.
Poluarea termica. Asa cum ii spune si numele, acest tip de poluare apare cand avem temperaturi prea mari, caldura in exces, generata de zonele industriale sau de orase. Pe termen scurt nu vezi niste efecte negative atat de bine definite, dar pe termen lung, daca adaugi si incalzirea globala iti vei da seama ca ai o problema foarte mare si pericolul e real. Poluarea termica sta de regula in jurul surselor, acolo o gasesti, nu se indeparteaza de zonele generatoare. Dar daca ai multe surse de poluare termica intr-o zona s-ar putea sa vezi poluare pe o arie extinsa si probleme din ce in ce mai mari. De la defrisari la zone industriale nemodernizate, eroziunea solurilor, vulcani activi, bai termale, iazuri de retentie, toate pot sa contribuie la acest tip neobisnuit de poluare.
Desi ne gandim doar la temperaturi ridicate si caldura, poluarea termica se poate manifesta si ca o scadere a temperaturii unui lac, ocean etc. Efectele poluarii termice sunt variate si trebuie luate in serios cand apar. Nivelul oxigenului dizolvat din apa scade dramatic, plantele si animalele care traiesc in apa vor muri sau vor avea probleme de adaptate. Plus ca vor creste multe alge care vor scadea si ele nivelul de oxigen din apa, nivelul toxinelor va fi foarte mare, sistemul reproducator al animalelor din apa, va aparea si migratia.
Solutii sunt pentru rezolvarea pe termen scurt a acestui tip de poluare: iazuri de racire, rezervoare, lacuri artificiale, reciclarea apei industriale.
Poluarea radioactiva. Este o poluare extrem de periculoasa, cu efecte devastatoare: cancere, defecte congenitale, infertilitate, mediu distrus complet in zonele unde a avut loc acest tip de poluare. Sursele poluarii radioactive pot fi: accidente nucleare, probleme la centralele nucleare, eliminarea improprie a reziduurilor radioactive, minarea pentru extragerea uraniului si plutoniului. Spre deosebire de alte tipuri de poluare, cea radioactiva e foarte greu de controlat si distruge zonele afectate, radiatiile raman si nu prea ai ce sa le faci. De exemplu, explozia de la Cernobil din aprilie 1986 a dus la evacuarea unui oras intreg si a unor zone ce nu pot fi locuite nici astazi… Sau dezastrul nuclear de la Fukushima Daichi din 2011, unde nivelul de radiatii a fost atat de mare incat nici astazi nu a trecut pericolul contaminarii…
De ce e atat de periculoasa poluarea radioactiva? Pentru ca apar emisiile de radiatii ionizante si nu prea poti face nimic sa le „elimini” definitiv rapid. Se ajunge la soluri pe care nu se poate cultiva nimic, la plante si animale moarte intr-un interval temporal redus, e distrusa si viata marina, radiatiile ataca orice, inclusiv ce se afla sub apa.
Solutiile? Etichetarea corecta, evitarea accidentelor nucleare, folosirea surselor alternative de energie, stocarea corecta a materialelor radioactive, reutilizarea substantelor radioactive in alte reactoare si evitarea eliminarii in mediul inconjurator.
Poluarea vizuala. Daca la cele doua tipuri de poluare anterioare poate te-ai gandit si le-ai constientizat uneori, la poluarea vizuala sigur nu te-ai gandit. Ce inseamna? Este o deteriorare vizibila si negativa a calitatii estetice a unor peisaje naturale sau artificiale, realizate de catre om. Poluarea vizuala poate tulbura functionarea si placerea pe care o simti intr-o zona, limitand existenta unui sistem ecologic extins. Omul e cel care o provoaca adesea, afecteaza calitatea vietii din zona afectata, valoarea bunurilor imobiliare scade, preturile scad si ele. Strazile pline de gunoi, cladiri abandonate care strica tot peisajul sau o zona mai deosebita din oras, graffiti, orice este neplacut cand il privesti, iata doar cateva exemple de cauze probabile ale poluarii vizuale. Se adauga si gunoi aruncat pe unde se nimereste, reclame cu un continut deloc placut si culori stridente, congestia, suprapopularea, linii de tensiune intinse pe stalpi „cum o fi”. Planificarea urbana proasta, inexistenta, constructie haotica si distrugerea peisajelor superbe vor duce cu siguranta la poluare vizuala.
Nu are efecte negative ca in cazul unei poluari radioactive, insa ele exista daca esti atent. Nu e o sursa primara de poluare, dar e un simptom secundar al intersectarii unor surse terte de poluare. Se poate manifesta la nivel micro, afectand individul, sau la nivel macro, afectand societatea privita ca intreg.
Alte efecte ale poluarii vizuale: distragerea atentiei, oboseala ochilor, scaderea diversitatii de opinie, pierderea identitatii. Apar dezechilibre, stresul biologic e din ce in ce mai mare.
Solutiile? Reducerea si controlul reclamelor si anunturilor pe care le vedem intr-o anumita zona publica, eliminarea semnelor, afiselor, reclamelor fara valoare, expirate, mai ales cele de mari dimensiuni si foarte colorate, incurajarea plantarii de copaci in orase, o planificare vizuala a dezvoltarii oraselor si a construirii de cladiri noi, zone noi cu blocuri, locuinte diverse.