Postarea fotografiilor si filmuletelor in care apar copii pe Internet trebuie tratata cu maxima seriozitate si precautie

Inca din primele ore de viata parintii au tendinta sa dea vestea cea mare tuturor, inclusiv celor de pe Internet. Asta inseamna ca incep sa curga filmuletele si fotografiile si miile de Like-uri asteptate nu intarzie sa apara. Dar este bine pentru parinte si pentru copii sa existe atat de multa vizibilitate in on-line cand vine vorba de familie si de viata privata, de intimitate?

Peste 40% din parinti aleg sa posteze fotografii cu micutii in on-line, mai ales pe retele de socializare, si asta inca din primele zile de viata. Fenomenul a luat o amploare atat de mare in ultimii 10 ani incat in iunie 2022 cuvantul „sharenting” a intrat in mod oficial in Oxford English Dictionary. Prin „sharenting” se intelege distribuirea si postarea de videoclipuri si fotografii cu propriii copii in social media, inclusiv vesti legate de ei, evident, fara acordul lor.

De ce aleg parintii sa posteze zeci de filmulete si fotografii cu ai lor copii pe retele de socializare? Motivele sunt multe. Poate pentru ca sunt mandri de ei si vor ca toata lumea sa stie ce au mai facut, ce realizari au avut, poate pentru ca au nevoie de ajutor si sfaturi din partea altor parinti, poate ca vor sa stocheze amintirile in format digital undeva in mediul on-line. Pentru unii aceste postari sunt si o sursa de venit, asta se aplica la influenceri care aleg sa isi expuna chiar toata viata on-line pentru bani.

Parintii care sunt la primul copil traiesc un paradox: stiu ca nu e bine sa se implice in acest „sharenting”, ca viata privata a copilului e mai importanta decat orice, insa au nevoie de ajutor si de conexiunile oferite de retelele de socializare. Si mai rau este ca toti din jur te incurajeaza sa postezi poze, fotografii cu micutii in on-line, chiar si brandurile importante.

Riscul urias la care se supun parintii care continua sa posteze in on-line fel de fel de filmulete si fotografii este legat de furtul de identitate si de date. E foarte usor sa creezi un profil fals pe retelele de socializare cu date furate, fotografiile se pot lua usor, asa ca s-ar putea sa te trezesti ca toate fotografiile cu micutul au ajuns pe mana cui nu trebuie si sunt folosite in alte scopuri. Si oricum orice retea de socializare vinde datele personale si din profil catre terti din publicitate, marketing, asta stim deja, asa ca de ce sa oferi si mai mult despre tine si despre familia ta?

Si daca totusi vrei sa postezi fotografii, videoclipuri scurte cu micutii tai? Intai iti iei niste masuri de siguranta. Dezactivezi geotagging-ul din aplicatie de camera a telefonului smart, ca sa nu se ataseze si locatia de fotografie, limitezi cine iti poate vedea postarile din setarile de securitate ale site-urilor, aplicatiilor de socializare. Foarte bine poti sa folosesti alte retele de socializare private create doar pentru familii ca sa nu ajunga in on-line fotografii si videoclipuri cu micutii tai. Nu uita sa dezactivezi orice fel de metadate

E foarte important sa te gandesti si la impactul viitor al acestor informatii, fotografii, filmulete despre copil pentru cariera sa. Cand e mic copilul nu poate sa aiba o opinie legata de viata lui privata, tu, parintele decizi daca vrei sa postezi sau nu fotografii cu el, filmulete, el nu are niciun cuvant de spus. Cantareste bine intotdeauna daca merita sau nu sa impartasesti cu toata lumea imagini si filmulete cu el si daca nu cumva ii vor face mai mult rau peste ani cand, de exemplu, va vrea sa se angajeze si angajatorul va cauta sa vada tot ce poate gasi on-line legat de el.

Dar care e perspectiva copiiilor mai mari legata de „sharenting”? Unii spun ca e in regula daca sunt pusi in ipostaze „pozitive”, daca lumea vede cat de buni sunt ei, ce au mai realizat, altii spun ca prin sharenting se incurajeaza anxietatea si rusinea. Intotdeauna parintele de copil mai mare trebuie sa ii ceara permisiunea acestuia sa posteze orice pe social media, ca sa nu se ajunga la certuri, frustrare, neintelegeri intre generatii, iritabilitate extrema.

Si o informatie extrem de importanta, care te pune pe ganduri: pana in 2030 peste doua treimi din fraudele financiare si furturile de identitate vor fi cauzate fix de aceste sharenting. Cum se traduce asta pentru parintii care tot posteaza fotografii, filmulete: contributia ta, ca parinte care vrea sa expuna absolut tot ce tine de viata privata si in on-line, la astfel de fenomene grave din societate, economie, va fi una foarte mare. Iti doresti intr-adevar asa ceva?

Odata ce ai postat ceva pe social media, pe Internet, chiar daca ajungi sa constientizezi pericolele din spatele sharenting nu vei putea sa stergi asa de usor poze, videoclipuri informatie. Da, teoretic, ai dat delete si s-a sters, dar informatia e distribuita mai departe de terti si nu esti sigur niciodata ca ai toate informatiile sterse. Si daca nu stiai, din momentul in care ai postat fotografii, filmulete pe social media ele devin proprietatea platformelor.

Sharenting-ul vine la pachet si cu un parenting mult prea competitiv, te compari mereu cu alti parinti si vezi ca au copii care reusesc, care sunt poate mai frumosi, mai norocosi, iar tu ca parinte devii anxios, dornic de perfectiune, ceea ce nu e bine deloc pentru relatia cu micutii tai.

Parintii care nu au limite cad foarte usor in capcana postarilor cu zecile pe an, ajung sa fie obsedati de Like-uri, de ce comenteaza altii al fotografii, in loc sa aiba grija de copii si de relatiile cu ei, atat de importante in ziua de astazi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *