
Actul educational incepe din clasa, acolo unde elevii asculta tot ce spune profesorul. Schimbul de cunostinte se realizeaza in timpul predarii. Predarea este o modalitate simpla si eficienta de a ajuta elevii sa invete usor si sa retina informatiile.
Dar ca sa predai si sa poti sa transmiti informatiile copiilor din fata ta trebuie sa gasesti metodele perfecte de predare. Predarea moderna nu mai seamana deloc cu predarea din trecut, copiii asteapta mai mult de la profesori, profesorii asteapta si ei mai mult de la ei insisi. O predare „smart” ar putea rezolva toate problemele pe care le intalnesti la clasa.
Predarea nu este atat de usoara precum pare la clasa. Profesorul se pregateste pentru fiecare ora, se documenteaza, isi organizeaza lectia pentru a putea oferi elevilor cele mai bune si mai recente informatii legate de subiectul abordat la clasa. Actul predarii este practic baza unei invatari temeinice in cazul elevilor. Ai profesori buni, care stiu cum sa predea, cum sa te atraga, vei invata usor orice. Nu ai profesori care stapanesc prea bine actul predarii, s-ar putea sa fii nevoit sa inveti pe cont propriu sau nu vei invata deloc.
Predarea in scoala moderna a evoluat si odata cu aceasta evolutie a intrat in joc un nou concept: predarea „smart”. Nu ne gandim la telefoane sau la tablete cand auzim cuvantul „smart” asociat cu ideea de predare. Ne gandim insa la o predare adaptata nevoilor celor din fata si gandita dincolo de ce inseamna o predare „clasica”.
Predarea „smart” e despre o interactiune mai buna si mai interesanta intre elevi si profesor, despre o creativitate si o imaginatie mai buna, toate puse in slujba unui transfer de informatii mai rapid si mai eficient. Ce ar putea face un profesor care vrea sa isi insuseasca aceasta predare „smart”?
Nu e despre tine, e despre ei. Predarea „smart” inseamna de la inceput o concentrare pe elevi si mai putin pe profesor. Da, tu, in calitate de profesor, detii cunostintele, e misiunea ta sa le oferi copiilor. Daca pornesti de la inceput de la premisa ca e mai bine sa pui copilul in centrul actiunilor tale si sa nu te mai gandesti atat de mult la tine cand ajungi la catedra vei avea doar de castigat. Nu iti dovedesti tie insuti nimic la catedra, vrei doar sa predai si sa inveti copiii din fata ta.
Studiaza alaturi de elevi. Predarea „smart” nu inseamna doar sa iti stii lectia de predat pe de rost. Trebuie sa cunosti foarte bine si oamenii pe care urmeaza sa ii inveti, talentele lor, pasinile si experientele lor anterioare, nevoile lor. Nu e nimic gresit sa vrei sa stii totul despre copiii din fata ta, din banci, sa ii ajuti sa isi dea seama unde gresesc invatand odata cu tine din greseli. Fiecare pas facut in cunoasterea elevilor care stau in banci inseamna sansa la o predare mai buna si mai eficienta in viitor, adaptata cerintelor lor si nevoilor reale.
Vulnerabilitatea s-ar putea sa fie mai importanta decat crezi. Elevii isi asuma riscuri cand profesorii le ofera un mediu sigur in care sa invete. Elevii trebuie sa isi dea seama ce nu stiu, ce nu pot face, sa isi asume riscurile mai usor ca sa poata fi mai receptivi la nou. Elevul trebuie sa stie oricand ca se poate baza pe profesor. Si profesorul poate sa le arate ca este vulnerabil, la fel ca ei, si ca aceasta vulnerabilitate este mai usor de folosit daca stii cum sa o gestionezi impreuna cu ei.
Arata elevilor cat de mult trebuie sa invete ca sa ii determini sa invete mai usor. Predarea „smart” inseamna si o constientizare in prima faza. Elevii pot avea falsa impresie ca stiu multe, insa e doar o iluzie. Profesorul trebuie sa le arate cat de multe pot invata si cate lipsuri au ca sa poata fi sigur ca a reusit sa ii ajute sa isi insuseasca diverse informatii importante pentru viata de adult. In predarea „smart” se pune accent pe un dialog intre profesor si elev la inceput pentru a stabili de prima data ce e de invatat, ce se poate invata si cum se poate invata pentru a completa golurile de la capitolul cunostinte deja insusite.
Incearca sa oferi informatii clare, chiar daca e mai greu sa le oferi intr-o maniera simplificata. Predarea „smart” se poate traduce si prin abilitatea de a transforma informatiile foarte dificile, complexe in informatii usor de retinut si de inteles. Esenta predarii este comunicarea excelenta. Nu ar strica sa stai acasa, daca esti profesor, si sa incerci sa gasesti cele mai bune idei si metode de predare, de prezentare a informatiilor mai greu de inteles din lectiile tale. Hartile mentale, metodele inedite de predare sau crearea unor scenarii care sa ii ajute pe elevi sa invete si sa retina mai usor informatiile din lectia complexa de la ora x, toate sunt de folos daca iti doresti predare „smart” la clasa.
Intrebarile bune puse de catre profesori sunt un pas important spre predarea „smart”. In timpul predarii conteaza foarte mult sa intrebi elevii ce anume nu au inteles. Predarea nu este doar un proces in care elevii intreaba, uneori, si profesorii raspund. Ai nevoie de feedback mult pentru a putea ajunge la o predare „smart” si el trebuie sa vina imediat ce informatiile au fost transmise. Cu cat mai multe intrebari bune adresezi copiilor, cu atat vei reusi sa predai mai simplu si mai rapid tot ce ti-ai propus.