Site icon RATB

Pregatirea masinii pentru iarna. Etape importante

Odata cu venirea sezonului rece masina are nevoie de mai multa atentie decat in alte sezoane. Apar zapada, poleiul, temperaturile scad dramatic sub 0 grade Celsius mereu, conditiile de rulare pe sosele se schimba rapid. Nu e suficient sa inlocuim doar cauciucurile de vara cu unele de iarna pentru a putea spune ca ne-am „pregatit” pentru iarna.

Pregatirea pentru iarna a masinii implica mult mai multe etape. Daca sunt parcurse cu atentie si sunt „bifate” in fiecare an vom avea un autoturism care va functiona bine, nu vom avea probleme cu el in conditii atmosferice mai complicate.

Inainte de venirea iernii verificati toate componentele esentiale ale masinii si sistemele principale

Pregatirea pentru iarna incepe… inainte de venirea iernii. Nu asteptati pana cand apar primele ninsori si temperaturile sunt foarte scazute. Din octombrie, inceputul lui noiembrie puteti sa va ocupati de verificarea masinii si a componentelor ei. O vizita la un service va va ajuta sa scapati rapid de aceasta etapa.

Acolo se va verifica bateria in prima faza. Ea este cea mai importanta, fara ea nu putem porni masina. Capacitatea ei si asa scade la 50% pe perioada iernii, sarcina bateriei creste pentru ca avem mai multe porniri ale dispozitivelor, motorul are nevoie de mai multa energie ca sa porneasca cand e foarte rece. Daca e cazul se inlocuieste bateria, se reincarca, se verifica nivelul de energie real al acesteia. Dupa baterie urmeaza verificari la starter si alternator, care se inlocuiesc daca nu mai functioneaza in parametri normali. Asa dispare riscul descarcarii rapide a bateriei si al performantei sub asteptari.

Sistemul de control climatic este deosebit de important pentru confort, pentru caldura din masina, asa ca se va verifica imediat. Tuburile de alimentare, pompa si condensatorul trebuie sa fie intacte si sa functioneze fara probleme, la fel si ventilatoarele de aer si radiatorul. Garniturule de etansare de la portiere devin importante iarna pentru a nu patrunde frigul in interiorul masinii. Daca sunt rupte, deteriorate se inlocuiesc foarte usor.

Panourile auto, partea de sub masina, caroseria masinii, suspensiile, toate vor trebui analizate in ideea remedierii oricaror defecte ce vor pune probleme pe timp de iarna. Si sistemele de stergere a geamurilor si de spalare au nevoie de verificari atente pentru ca iarna depindem de ele, mai ales cand e ninsoare, lapovita si ninsoare, ploaie.

Nu in ultimul rand se vor verifica in service si bujiile. Orice defectiuni aparute la bujii vor duce la probleme de pornire a motorului si la imposibilitatea de a porni motorul cand ai nevoie sa pleci rapid intr-un loc anume.

Inlocuiti neaparat anvelopele, uleiul, combustibilul diesel de vara daca vreti sa aveti o masina functionala pe timp de iarna. 

Detailing-ul auto face parte din pregatirea masinii pentru sezonul rece

Dupa ce ati trecut cu bine de vizita la service va puteti programa si pentru un detailing auto. Detailing-ul auto va va ajuta sa aveti o masina care arata bine, este curata si functioneaza impecabil chiar si pe timp de iarna. Spre deosebire de un detailing auto „obisnuit” cel pentru pregatirea masinii de iarna cuprinde o serie de etape speciale.

Se incepe cu detailing exterior, care presupune decontaminarea caroseriei, geamurilor si jantelor, o decontaminare mecanica si chimica. Protectiile anterioare se indeparteaza cu ajutorul unui polish rapid, fin la nivelul caroseriei si se aplica o protectie noua, ceramica, de calitate. Protectia ceramica va avea protectie suplimentara, un sealant.

Geamurile vor fi tratate hidrofob cu sealant nano-particule, pentru vizibilitate perfecta cand e ploaie, lapovita si ninsoare. Nu vor fi uitate nici elementele din plastic sau din cauciuc, care vor fi hidratate. La nevoie se aplica si o protectie ceramica.

Se trece la anvelope, urmand o hidratare a acestora, se aplica protectie ceramica si pe jante, dar si o protectie pe ornamentele cromate.

Protectia pentru caroserie va avea o durata de viata destul de lunga, solutiile folosite la tratamentele ornamentelor exterioare protejeaza suprafetele si impotriva coroziunii sarurilor si impotriva actiunii razelor UV.

Este important ca toate aceste operatiuni sa fie realizate pana cand temperaturile sunt foarte scazute si apar si ninsorile si doar intr-un atelier cu experienta. Profesionistii de acolo se vor asigura ca detailing-ul auto va respecta toate standardele de calitate si niciun detaliu al procesului de detailing pentru pregatirea masinii de iarna nu va fi omis. Cu preturi bune si oferte pe masura, servicii complete, atelierele de detailing pentru masini sunt pregatite sa sa ajute oricand aveti nevoie de o masina care arata bine si reuseste sa treaca de iarna cu bine. O programare rapida si o oferta aleasa si de restul se ocupa echipa atelierului de detailing.

Exit mobile version