Site icon RATB

Pregatirile pentru sezonul gripal incep cu cateva masuri simplu de pus in practica

Sezonul gripal e mai aproape decat credem. Incepe sa te pregatesti din timp ca sa nu regreti mai tarziu…

La final de an avem o perioada in care apar viroze, gripe, incepem sa ne imbolnavim mai usor. E sezonul gripal care ne prinde vesnic nepregatiti. Nu ai cum sa te feresti de virusuri, de germeni, e adevarat. Dar poti preveni infectarile din sezonul gripal foarte simplu, daca tii cont de cateva reguli de baza.

Sezonul gripal vine an de an cu un numar foarte mare de infectari, cu multi pacienti care racesc, care ajung sa faca diverse forme de gripa. Gripa este foarte contagioasa, e usor sa o luam de la o persoana infectata si sa o transmitem mai departe. Desi stim cand vine sezonul gripal nu stim niciodata cat de puternic va fi si ce fel de virusuri vor circula, cate infectari vor fi, cat de puternic va fi valul de infectari.

Acum traim o situatie si mai complicata pentru ca avem in paralel si enorm de multe cazuri de infectari cu SARS-CoV-2 care seamana pana la un punct cu gripa, cu o banala raceala. Singurul lucru pe care il putem face este sa prevenim infectarea si sa ne luam toate masurile necesare ca sa facem fata cu bine sezonului gripal. Care ar fi aceste masuri?

Dormi suficient. Un sistem imunitar puternic are nevoie si de un somn de calitate. Incearca sa te culci la aceleasi ore, sa te trezesti tot cam la aceleasi ore. Sapte sau opt ore de somn pe noapte vor fi suficiente, o ora sau doua de somn ziua chiar vor face minuni. Nu dormi insa prea mult, pentru ca somnul care depaseste opt ore poate sa determine o oarecare stare de oboseala odata ce te-ai trezit si vrei sa incepi imediat tot ce ai de facut. Fara ecrane in dormitor, fara elemente care te pot trezi, renunta la ceasul desteptator oricat de mult ai avea nevoie de el si fa exercitii de trezire fara niciun stimul extern.

Ia suplimente alimentare, vitamine si minerale. Inainte de inceperea sezonului gripal e bine sa iti cauti un complex de vitamine care iti face bine si care te poate ajuta sa ai imunitate foarte buna si sa lupti mai usor cu orice virus care iti ataca organismul. Incearca sa iti iei aceste vitamine si minerale din suplimente cat mai naturale, cat mai concentrate, ca sa nu fii nevoit sa prelungesti tratamentele la nesfarsit. Discuta si cu medicul tau despre tot ce vrei sa iei si sa faci in aceasta perioada si nu testa diverse tipuri de suplimente „miraculoase” pe propriul organism. Ia ceva ce stii ca ai mai luat si te-a ajutat sa treci mai usor prin boala, te-a ferit de boli si in trecut.

Monteaza un purificator de aer. Poate e o investitie destul de mare, dar te va ajuta sa nu te imbolnavesti asa de repede. Purificatorul de aer iti va oferi aer curat in locuinta, va avea filtre speciale care vor purifica tot aerul din incaperi si vei putea sa te feresti de virusuri mai usor. Nu iti trebuie neaparat ceva foarte complex, gasesti pe piata o multime de variante. Vezi insa sa fie adaptat camerelor si volumului de aer pe care il ai de purificat si sa fie de calitate, sa aiba filtre si sisteme de purificare foarte bune.

Aduna din timp tot ce ai nevoie pentru sezonul gripal. Fa un stoc de servetele, de sapun, de dezinfectant, de prosoape din hartie. Cumpara masti suficiente pentru a te proteja. Gandeste-te si la micuti si cumpara niste puzzle-uri, carti de colorat, DVD-uri pentru momentele in care vor fi bolnavi si vor sta acasa. Fa si ceva provizii alimentare, pentru momentele in care nu vei putea sa iesi din casa. Asa vei avea control asupra a tot ce se intampla daca te imbolnavesti si nu te vei mai putea deplasa atat de des la cumparaturi.

Verifica dulapul cu medicamente. Vezi daca ai antiinflamatoare, medicamente pentru dureri pe care le iei de obicei, medicamente pentru toata familia impotriva febrei, decongestionante, sirop de tuse etc. Vezi cand expira cele pe care le ai, vezi ce interactiuni pot sa aiba. Cumpara doar dupa ce te sfatuiesti cu medicul de familie si nu le folosi decat dupa ce ai OK-ul de la el. Automedicamentatia este cel mai rau lucru pe care il poti face cand esti in plin sezon gripal. Ai grija si la termometru, vezi daca functioneaza, schimba bateriile, incarca-l cum trebuie ca sa poti avea o imagine clara asupra temperaturii reale a celor care au deja febra cand se imbolnavesc.

Acorda atentie mai mare spalatului pe maini si dezinfecteaza tot ce ai in jurul tau. 20 de secunde sau chiar mai mult tip. Atat e nevoie ca sa omori toti microbii care se strang pe maini. Invata sa te speli des si cu sapun de calitate, investeste in igiena ta si nu atinge nimic cand ai venit de afara, mergi intai la baie si te spala bine de doua-trei ori pe maini, foloseste si spirt daca vrei. Invata si membrii familiei sa faca la fel si incercati sa nu interactionati cand sunteti deja murdari pe mana si nu v-ati spalat. Dezinfecteaza tot ce vezi in jur, mese, gadgeturi, aparatura, manere de la usi si asta in mod regulat. Nu uita sa dezinfectezi tot mai ales daca esti deja bolnav sau ai fost bolnav.

Treci pe carton, hartie. Evita sa mai folosesti prosoape comune la baie, din textil, treci pe prosoape din hartie, incearca sa ai mereu servetele umede, uscate, servetele dezinfectante. Inlocuieste paharele clasice, canile, cu unele de unica folosinta si incearca sa nu consumi bauturi, sa nu mananci mereu din aceleasi farfurii, cani mai ales daca esti bolnav sau ai avut un membru al familiei bolnav. Dezinfecteaza vesela, tacamurile si orice fel de suprafata foarte bine inainte de a folosi din nou respectivele lucruri. Fierbe daca e nevoie, fa orice doresti ca sa omori microbi, germeni, ciuperci orice ar putea fi pe ele.

Fa vaccinul antigripal si pe cel pentru COVID-19. Si cea mai importanta masura din aceasta lista. Vaccineaza-te si incearca sa ii convingi si pe cei din jurul tau sa faca la fel. Daca toti suntei vaccinati va protejati unul pe altul si ii protejati si pe cei din jur. Intreaba medicul daca poti face ambele vaccinuri, mergi la centrele de vaccinare, la medicii de familie si cere sa fii vaccinat.

Exit mobile version