mancare farfurie

In viata noastra incercam o multime de feluri de mancare, de ingrediente si meniuri. De unele ne indragostim si le consumam toata viata, pe altele le mancam ocazional. Sunt si unele pe care le avem pe masa mai mereu o perioada, insa le uitam rapid pe masura ce trece timpul.

De ce renuntam la anumite preparate si nu mai revenim asupra lor prea curand? Poate nu au fost atat de speciale pentru noi, poate aveam alte preparate care au suferit un upgrade, poate am avut alte preferinte culinare in trecut si acum avem altele. Oricare ar fi motivul lista de preparate pe care nu le mai mancam, desi erau alaturi de noi non-stop in trecut, este destul de lunga si tinde sa fie si mai lunga pe masura ce imbatranim.

Experientele culinare sunt poate cele mai cautate si mai asteptate tipuri de experiente din viata noastra. Adoram sa gustam ceva nou si bun pe masa mereu, sa avem de fiecare data gusturi si arome noi, sa mancam doar ce ne place si ce ne incanta papilele gustative. La o analiza atenta a preferintelor noastre culinare vom observa ca multe preparate nu mai sunt prezente pe lista scurta de „must eat”. De ce? Motivele sunt multe.

Pe de o parte tine si de varsta, de ce putem manca si ce nu, de modul in care functioneaza organismul nostru. De exemplu, daca in copilarie mancam multe dulciuri si prajituri de toate feluri, mancaruri mai grase si ceva mai multi carbohidrati, cand ajungem la batranete nu mai avem acces deloc la asa abundenta culinara pentru ca nu ne mai lasa organismul.

Pe de alta parte, multe feluri de mancare dispar subit din lista noastra de preferinte si pentru ca ne saturam de ele, devin banale si vrem sa incercam si altceva. Sau apar lucruri de o calitate mai buna si variante mai accesibile si mai gustoase.

Daca ar fi sa facem un sumar al celor mai populare feluri de mancare, ingrediente, consumate in anumite parti ale lumii si care nu mai sunt cautate astazi nu ne-ar ajunge nici 100 de pagini. Asa ca am selectat doar cateva dintre acele preparate, ingrediente care au avut popularitate mare si pe care nu le mai vedem in cosul de cumparaturi al clientilor moderni de astazi.

Salatele congelate. Salatele congelate au fost foarte populare in vremuri economice tulbure, cand aveai nevoie de mancare pe care sa o poti consuma cumva intr-o perioada cat mai lunga. Prin anii 1960-1970 salatele congelate erau foarte populare aproape peste tot prin tarile civilizate. Le gaseai pe masa, in frigidere, in rafturile magazinelor tip alimentara. Cu timpul, oamenii au inceput sa se gandeasca mai mult la ei si la ingredientele si preparatele proaspete, sa puna pret mai mare pe sanatate si asa salatele congelate au devenit istorie.

Salatele cu gelatina. Prin anii 1960 daca voiai o salata cu gelatina gaseai o multime, mai ales in Occident. Salatele erau destul de simplu de facut. Aveai legume, masline, branza, orice fel de combinatii puse intr-un fel de gelatina comestibila. Ba mai gaseai si salatele cu gelatina aromate, cu rosii, salate italiene, cu fel de fel de arome imbietoare care te determinau sa le cumperi.

La fel ca alte tipuri de produse din aceasta lista, si salatele in gelatina nu au mai fost cumparate pentru ca avem acces la o multime de produse, ingrediente proaspete, pentru ca nimeni nu isi mai doreste sa aiba pe masa niste legume, combinatii de ingrediente aruncate intr-o gelatina despre care nu prea stii nimic. Plus ca in Occident femeile lucrau, mergeau la munca, si nu mai aveau timp sa isi faca si acasa salate in gelatina.

Fondue. Traditia elvetiana a prins de minune in America. Prin anii 1970 in fiecare casa americana gaseai familii gata sa serveasca un fondue de orice fel, mai ales cand era iarna si era frig afara. Ce putea fi mai frumos decat sa stai in jurul unei oale cu mai multe tipuri de branzeturi topite, fierbiti si sa iei o bucata zdravana de paine prajita, crocanta, pe care sa o treci prin branza care de abia astepta sa se intareasca un pic pe paine? Nimic altceva.

Mai avea si o ciocolata fondue ca desert si aveai meniul perfect pentru o seara de iarna sau un mic-dejun interesant si inedit. Cu timpul si americanii, si alte natiuni care se… topeau dupa fondue au renuntat la asa ceva de frica unui numar prea mare de carbohidrati sau a grasimilor din branzeturile fine… si nu prea.

Budinca de tapioca. In lumea occidentala budinca de tapioca a fost de baza mai ales pentru scolari. Sa deschizi pachetelul de acasa si sa vezi o bucata de budinca de tapioca asteptand sa fie mancata alaturi de ceilalti colegi era ceva de vis pe vremuri.

Tapioca nu prea a mai fost folosita in budinca pentru ca devenea periculoasa daca nu era gatita corect. In forma ei cruda tapioca are o cantitate destul de mare de cianura, asa ca te poti otravi fara sa vrei. Plus ca au aparut si alte retete mai safe de budinca si chiar budinca gata pregatita si numai buna de luat cu tine oriunde. Asa budinca de tapiotac famioasa odinioara a ajuns doar o amintire. Poate doar bunicii de pe alte meleaguri sa mai stie vreo reteta sau sa o mai recomande nepotilor.

Bomboanele sub forma de tigara. Ati vazut cu siguranta si poate ati savurat o tigara-bomboana cand erati mici. Au fost vremuri cand firmele care produceau tigari lucrau alaturi de firmele care produceau bomboane pentru ambalare si productie.

De ce au disparut tigarile-bomboane? Pentru ca incurajau fumatul de la varste mici, copiii incercau sa imite parintii care fumau si ajungeau sa fumeze si ei cand erau mai mari. In multe tari bomboanele sub forma de tigari sunt interzise. Daca vrei totusi sa le vinzi trebuie sa le ambalezi si sa le faci in asa fel incat sa nu mai arate ca o tigara si sa fie doar niste bomboane obisnuite, gata de mancat oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *