Preparatele traditionale romanesti sunt vedeta meselor festive de sarbatori

Ai inceput deja pregatirile pentru masa de Craciun, de sarbatori, ai cumparat cam tot ce ai vrut ca sa poti gati tot ce ai pe lista de bunatati. Daca esti in pana de idei si vrei sa ai cam tot ce e important pe masa articolul urmator te va ajuta cu siguranta. Preparatele traditionale romanesti sunt cele mai bune de sarbatori, stii sa le faci cu siguranta sau te pot ajuta rudele mai in varsta sau chiar Internetul si nu vei avea invitati sau rude nemultumite de ce se afla pe masa.

Stii deja ca mesele de sarbatori trebuie sa fie cu de toate si toata lumea trebuie sa aiba de unde alege. Daca nu vrei neaparat ceva modern si sofisticat anul acesta e bine sa te gandesti in primul rand al preparatele traditionale. Le vei putea face mai simplu, ai la indemana toate ingredientele si stii foarte bine si ce gust vei avea la final, ce reactii vei primi pentru ca sunt… romanesti si toata lumea le adora. Iata ce vei putea pune in meniul traditional de sarbatori:

Sarmale. In vita sau in foie de varza acra, sarmalele sunt un simbol al sarbatorilor, un simbol national daca vreti. Din carne de vita cu porc, carne de pui sau chiar de curcan, sarmalele sunt nelipsite de pe mesele de sarbatori si sunt puse la loc de cinste printre alte bunatati specifice Craciunului sau revelionului. Se fac destul de usor, cu frunze de vita de vie si varza acra, cu putin orez, carne tocata, ceapa si ceva bulion, condimente dupa gust si, desigur, afumatura. Se vor fierbe in vas de „pamant” sau de lut ca sa aiba un gust perfect, neaparat la foc mic. Se vor servi alaturi de niste smantana, iaurt, cu mamaliga si poate ceva branza.

Salata boeuf. Este un fel de salata ruseasca adaptata. Are legume multe, variate, cubulete de carne de vita si maioneza din belsug, acritura. Cartofii si morcovii, radacinoasele se fierb si se taie bucati mici, se pregateste si carnea de vita, care se fierbe bine si cu niste condimente speciale. Se face maioneza de casa sau se cumpara din comert si gata, ai salata boeuf. Se serveste neaparat cu acritura, castraveti, gogosari in otet, se pun si in ea dupa gust. Se orneaza cu masline taiate, se pot pune si in ea, dupa gustul fiecaruia.

Racitura. Se pregateste negresit de sarbatori. Poate fi din porc, curcan, pui. Se fierb bine bucatile de carne, organe daca vrem si se dezoseaza carnea, se lasa la „inchegat” si se serveste foarte bine alaturi de niste friptura sau de niste paine proaspata de casa. Cu mult usturoi si ceva condimente specifice, piftia va fi vedeta mesei de Craciun sau de revelion si va avea un gust pe care nu il vei uita asa de usor.

Toba. Desi multa lume se fereste de ea, toba e delicioasa si nu are cum sa nu fie pe masa de sarbatori. Se foloseste un mat de vita sau de oaie, se umple bine cu niste carne, organe, rinichi, urechi, limba, inima, sorici, ceva condimente. Putem sa facem si toba de curcan, daca nu vrem sa manacam porc anul acesta. Se pune si usturoi se lasa la rece si se serveste dimineata sau in orice moment al zilei cu niste mustar si cu orice ne place.

Carnati si caltabosi. O friptura merge bine si cu niste carnati de casa. Caltabosii sunt excelenti, se fac din maruntaie si carne de porc, orez, toate puse in mate de porc clatite bine inainte. Se lasa ceva zile intr-un loc aerisit si se servesc prajiti sau la gratar, depinde de gusturile fiecaruia. Pe langa caltabosi se pot pregati carnati proaspeti, carnati de diverse dimensiuni, se pot afuma carnatii, important este sa ii avem din timp.

Friptura de porc. Se poate pregati la cuptor, la gratar sau la ceaun. Ai nevoie de niste carne de porc frageda, proaspata, de ceva condimente dupa gust si de o tigaie sau o tava pentru pus la cuptor, de un gratar incins. In cateva minute ai cea mai gustoasa friptura, poti sa ii pui ce vrei tu pe langa ea si sa ii faci si o crusta daca o pui la tigaie.

Ciorba de perisoare. Daca tot mananci atat de multa carne e nevoie si de ceva lichid de Craciun, de sarbatori. Ciorba de perisoare e alegerea perfecta. Carnea de porc se completeaza cu legumele, se fac perisoarele rapid si se „scufunda” in zeama care fierbe. Neaparat se acreste cu bors de casa si cu moare si se poate adauga si smantana slaba, fara multa grasime.

Cozonac. Cu nuca sau rahat sau orice alte umpluturi doriti, cozonacul e desertul perfect de sarbatori. Se face destul de greu, ai nevoie de ceva timp si indemanare ca sa il pregatesti cum trebuie, dar la final va fi excelent pe masa de sarbatori. Cateva felii de cozonac puse pe un platou vor fi tot ce vei avea nevoie ca sa inchei o masa de Craciun sau de revelion intr-un stil mare, tipic romanesc😊.

Lasă un răspuns