2021 va fi un an dificil pentru economie, dar vom reusi sa il depasim

Peste ani ne vom aminti de 2020 ca de un an in care am avut cea mai grava criza economica din utimii 74 de ani. Cauza principala a fost criza sanitara majora, provocata de SARS-CoV-2 si adancita mai nou de varianta sa pornita din Marea Britanie, mult mai contagioasa.

Ce a fost mai greu nu a trecut, ne asteapta un 2021 plin de provocari in plan economic, in care vom supravietui doar daca stim foarte bine ce avem de facut si putem anticipa anumite „mutatii” din sfera economica.

Previziunile pentru 2021, din punct de vedere economic, nu sunt prea grozave si e firesc sa fie asa…

Orice miscare pe care o facem in 2021, cel putin in plan economic, va fi una esentiala pentru bunul mers al afacerilor si al economiei globale si internationale. Acum, mai mult ca oricand, avem nevoie de niste directii si de previziuni cat mai clare, economice, pentru a sti ce pasi avem de urmat in 2021. Previziunile economice ne vor ajuta sa luam cele mai bune decizii si sa stim, macar teoretic, la ce sa ne asteptam in plina criza economica.

Cand ne uitam la o previziune economica trebuie sa tinem cont de doua lucruri. Pe de o parte, e vorba de o previziune, de o proiectie economica, care s-ar putea sa se intample intocmai sau s-ar putea sa se intample un pic diferit. Nimeni nu stie exact ce fel se va „misca” economia, dar avem indicatori care ne pot indica niste directii.

Pe de alta parte previziunea economica poate fi interpretata corect doar cu ajutorul unui economist, care intelege foarte bine ce inseamna orice fel de mutatie care apare la nivel economic si stie si ce fel sa interpreteze cifrele, semnalele date in aceste previziuni economice.

Cele mai interesante previziuni economice pentru 2021 le gasiti in lista de mai jos.

1. Vaccinul impotriva SARS-CoV-2 si vaccinarea in masa pana la mijlocul anului 2021 va ajuta la o trecere, o tranzitie mai usoara catre economia post-pandemie. Si cand ai deja vaccinare in curs nu mai esti nevoit sa ai si carantina nationala, sa tii oamenii in case, departe de joburi. Asa economiile isi revin pe masura ce lumea e vaccinata, vor mai fi momente in care vor mai fi niste focare localizate, dar nu vor afecta deloc economia locala, nationala.

Economia isi va reveni mai repede daca si gradul de acceptare va fi mai mare in privinta vaccinului. Vor reporni motoarele economiile tarile care au cat mai multi oameni imunizati. Se vor vedea primele semne de redresare economica deja din martie, aprilie 2021, dupa ce vor fi fost vaccinati suficient de multi oameni.

2. In a doua jumatate a lui 2021 accelerarea economica va fi mai puternica, asta dupa un inceput timid in primele luni din 2021. Clientii mai atenti la ceea ce fac cu finantele proprii, suportul fiscal diminuat pentru diverse companii in pragul falimentului, datoriile in scadere in sectorul privat si public, iata doar cativa factori care vor impulsiona cresterea economica.

In turism si servicii vor veni din nou bani, sectoarele cele mai afectate vor incepe sa functioneze aproape normal. Dupa ce am vazut un declin de 4.2% in 2020, la nivelul PIB-ului global, vom avea un declin de doar 4.6% in 2021. E o cifra mare, dar nu foarte mare, ceea ce e un lucru imbucurator avand in vedere situatia in care ne aflam de mai bine de un an.

3. In 2021 investitorii se vor concentra mai mult pe mediu. Daca in 2020 toata lumea a pus „la bataie” toti banii pentru SARS-CoV-2 si tratarea pacientilor infectati cu noul coronavirus, in 2021 investitorii vor directiona banii in mediu. E un trend ascendent in aceasta directie, mai ales ca ne-am dat seama cu totii cat de importanta e natura si mediul in care traim si vom trai si de aici incolo. Investitiile in mediu, in tot ce tine de producerea de energie din resurse regenerabile, in afaceri care au legatura cu un mediu mai curat si cu incercarea de a imbunatati viata vor fi prioritare. Da, vom avea in continuare investitori interesati de SARS-CoV-2, dar nu va fi doar el in centrul atentiei.

4. Riscurile asociate cu sistemul bancar vor creste, crizele economice majore trebuie evitate in 2021. Toate bancile din lume au cunoscut o imbunatatire la nivel de lichiditati detinute, dar nu avem creditare suficienta. Bancile sunt pregatite, totusi, mai bine sa faca fata unor falimente in crestere si unei rate a somajului uriasa in lunile ce vor veni.

5. Cresterile economice de la nivel european vor fi timide. Nu vom mai avea suport economic atat de puternic din partea statului pentru firmele care au nevoie, vor mai fi afaceri care vor disparea, rata somajului va creste si ea. PIB-ul real din zona euro a cunoscut o contractie de 7.5% in 2020, insa va avea in 2021 doar 3.5% contractie. Nu ne putem astepta la un nivel normal de dinainte de pandemie decat abia in 2022, si asta dupa jumatatea anului.

6. Economia Chinei va avea o crestere accelerata fantastica, insa revenirea la normalul de dinainte de 2020 nu va fi posibila. Se asteapta deja o crestere a economiei Chinei cu 7.5% in 2021, cea mai mare rata de creste din 2013 pana in prezent. Dupa o crestere spectaculoasa economia va reveni la declinul inceput in 2012, cand cresterea productivitatii nu a mai fost asa de mare, pe fondul blocarii reformelor economice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *