Tinerii adora sa calatoreasca, sa descopere lumea si sa aiba cele mai tari experiente. Pana la o varsta ei vor calatori alaturi de parinti, dar cand sunt mai mari si pot sa aiba grija de ei asa cum trebuie vor incepe sa calatoreasca si singuri. Prima vacanta pe cont propriu poate fi un moment emotionant, stresant, mai ales daca te-ai obisnuit sa fii mereu cu parintii sau rudele tale. Ca sa nu ai o vacanta in care nu te poti bucura de nimic si sa scapi rapid de stres am pregatit cateva sfaturi utile pentru prima ta experienta in strainatate, cand te afli in vacanta.
Ai asteptat de ani buni sa se intample, ai visat la ea si in sfarsit a devenit realitate. E vorba despre prima ta vacanta pe cont propriu. Desi pare destul de usor sa planifici totul si sa pornesti in aventura vietii tale iesirea in afara granitelor tarii nu e atat de usoara cand esti tanar si ai atat de multe asteptari de la calatoria unica pe care urmeaza sa o faci singur. Dincolo de teama si de stres, de anxietatea care vine la pachet cu plecarea fara parinti vacanta pe cont propriu este si un bun prilej sa vezi cat de organizat esti si daca faci fata unui asemenea eveniment. Ca sa te descurci cat mai bine ai in continuare cele mai bune sfaturi venite de la specialisti cu experienta.
Planifica vacanta. Nu pleca in vacanta pana cand nu te-ai documentat bine despre zona unde ajungi, pana nu stii cate zile vei sta acolo si ce vei face ca sa te distrezi si sa te relaxezi. Alege trasee si calatorii, rute turistice deja stabilite care se vor potrivi intereselor si pasiunilor tale. Poti, de pilda, sa te concentrezi mai mult pe imersiunea lingvistica sau pe explorarile culturale. Daca vrei sa ajuti o comunitate sunt si programe turistice care sunt axate doar pe aceasta componenta. Important este sa planifici totul si sa fii foarte bine documentat daca vrei sa ai o vacanta perfecta si sa te incadrezi si in bugetul tau.
Discuta despre ideile tale de calatorie cu oameni importanti din viata ta. Cere sfatul parintilor, prietenilor si rudelor care au deja experienta unei calatorii in strainatate. Asa iti va fi mai usor sa alegi activitatile pe care le vei face si vei sti de la inceput care sunt si capcanele din zonele unde vei ajunge. E foarte important sa porti aceste discutii pentru a sti si alte persoane unde mergi si a actiona in caz ca apar probleme. Plus ca vei afla mai rapid unde sunt cele mai bune locuri pentru o vacanta relaxanta pentru tineri si unde te afli si ce faci acolo.
Creeaza un program clar pentru tot ce ai de facut inainte de a pleca. Inainte sa pleci in vacanta trebuie sa ai un program pe saptamani, pe zile, cu tot ce trebuie sa faci. Fa o lista intr-o aplicatie de pe telefon ca sa iti fie mai usor sa o folosesti si sa o ai cu tine. Asa vei reusi sa bifezi tot ce trebuie inainte de calatoria ta in strainatate si sa nu uiti nimic important. Un astfel de program va fi excelent mai ales daca esti ocupat mereu si nu vrei nici sa lasi pe ultima suta de metri tot ce tine de calatorie si de vacanta ta. Tinerii tind sa fie cam imprastiati, asa ca o banala aplicatie iti va fi de un real folos ca sa te organizezi mai bine si sa ai de fiecare data totul sub control.
Economiseste bani din timp pentru vacanta. Tinerii nu au asa de multi bani la dispozitie, nu castiga foarte mult, dar asta nu te opreste sa economisesti ca sa iti implinesti un vis, acela de a calatori unde vrei. Stabileste lunar sau saptamanal o suma pe care o poti pune fara sa renunti la lucrurile importante si incet, incet vei reusi sa aduni banii pentru calatorie. Poti sa apelezi si la parinti pentru un mic ajutor, dar nu te baza doar pe ei. Fa ceva ce iti place, castiga bani in plus din pasiunile tale, incearca sa ai de fiecare data cele mai bune abordari ca sa iti conturezi un buget cat mai mare pentru urmatoarea ta vacanta in strainatate.
Verifica actele pentru calatorie. Dupa ce stii unde mergi si ce vei face acolo e bine sa verifici cu atentie actele de calatorie. Trebuie sa ai pasaport, sa il faci daca nu il ai, sa il schimbi daca e expirat, sa iti schimbi buletinul sau sa iti faci unul daca ai ajuns la varsta la care ai un buletin. In acest fel scapi de un stres in plus la verificarile din aeroport sau de la vama si esti si in siguranta, nu risti sa fii amendat sau sa fii oprit pe aeroporturi, la granita.
Vizele si vaccinarea. Nu uita de vize, daca mergi in tari unde e nevoie si de ele, si de vaccinare. Fa o documentare serioasa si incearca sa obtii vizele cu mult timp inainte de a pleca in calatorie. Vaccinarile trebuie facute rapid si trebuie completata lista de vaccinuri obligatorii pentru a nu avea probleme cu autoritatile si a nu risca sa te imbolnavesti in zonele unde ajungi.
Informeaza-te despre liniile aeriene si zborurile folosite. Citeste pe site-urile oficiale ce reguli au companiile aeriene, cand poti sa iti cumperi bilete on-line, care e politica de check-in, ce fel de mancare se serveste in avion ca sa nu ramai nemancat cat dureaza zborul. Fii sigur ca le intelegi si intreaba orice pentru a nu avea probleme cand ajungi la aeroport si esti pe punctul de a te imbarca in aeronava.
Gandeste-te la modul in care vei accesa banii in strainatate. Poti sa apelezi la aplicatii cunoscute in care poti schimba lei in alte monede foarte usor, poti folosi si casele de schimbi pe care le gasesti, de regula, prin aeroporturi sau in jurul lor. Sau poti sa fii ajutat de rude sau prieteni care sunt acolo ca sa ai bani de cheltuiala in moneda tarii in care ajungi. Foarte important este sa te interesezi si de comisioanele practicate si de tot ce trebuie sa faci ca sa poti calatori in siguranta cand vine vorba de bani.
Pregateste-te pentru socul cultural. Socul cultural e inevitabil indiferent de varsta pe care o ai. Mai ales daca esti tanar acesta poate fi resimtit destul de puternic. Incepe cu o documentare despre cultura si obiceiurile zonei unde vei ajunge, intelege eticheta si regulile sociale si fii sigur ca te poti adapta din mers la tot ce presupune cultura respectiva. Renunta la stereotipuri, la prejudecati si fii deschis la nou si la noutate, la inedit. Doar asa vei avea cu adevarat o vacanta perfecta.
Nu reduce vacanta doar la postari pe retele de socializare. In loc sa stai mereu cu ochii in telefon si laptop mai bine te bucuri de experiente, de tot ce vezi in zonele unde ajungi. Da, poti face si fotografii sau filmulete daca vrei, le postezi, dar nu pierde timp prea mult cu ele. Pentru ceva inedit de facut in vacanta poti documenta tot ce vezi si traiesti si poti deveni un ghid, incurajandu-i si pe altii sa vina acolo si sa descopere cele mai interesante parti din lumea asta mare.