Problemele in educatie vor putea fi rezolvate prin colaborare si gandire la rece

Daca ne uitam la sistemul de educatie modern, din ziua de astazi, vom constata ca este cu mult mai bun decat cel traditional. Avem tehnologii care ajuta enorm la predare si la asimilarea materiei, la clasa se preda si modern, cu proiectoare, cu tablete, cu diverse computere. Invatatul e mai simplu si mai interesant, copiii vor retine mai bine toate informatiile primite.

In ciuda acestei imagini idilice, educatia moderna are si ea problemele sale, multe dintre ele avand nevoie de o solutie urgenta ca sa nu afecteze cursul procesului de invatare sau de predare.

Doar o simpla trecere in revista a problemelor din educatie, asa moderna cum este ea, ne-ar lua cel putin cateva pagini. Adevarul este ca niciun sistem de educatie nu este perfect, fiecare are problemele sale si oameni care se ocupa de ele, care incearca sa le rezolve cumva. Educatia moderna are insa avantajul de a putea sa se bazeze pe resurse care nu erau disponibile in sisteme de educatie traditionala.

Rezolvarea problemelor din educatie este de durata, solutii sunt, dar ele trebuie implementate corect si trebuie adaptate fiecarui sistem si fiecarei unitati de invatamant. Ce probleme are educatia moderna?

1. Elevii care au dificultati de invatare si de retinere a materiei nu sunt ajutati intotdeauna. Invatarea personalizata este in trend in educatia moderna, profesori si invatatori incearca sa gaseasca metodele cele mai bune pentru fiecare copil si sa le puna in practica in cel mai simplu mod. Cu toate astea, multi elevi sunt lasati in urma, se lucreaza doar cu cei mai buni din clasa, asta in conditiile in care o clasa poate avea si 35 de elevi. Problema devine si mai spinoasa cand evaluarile profesorilor depind si de rezultatelor copiilor, cei lasati in urma nu reusesc sa treaca un examen sau sa ajunga la nivelul celor mai destepti din clasa, care invata mai repede.

O posibila rezolvare ar fi concentrarea reala pe fiecare individ in parte, clase mai mici, dar si pe ajutorul acordat in special celor care prind mai greu si care au dificultati in a intelege diverse materii. Sunt deja programe care incearca sa rezolve aceste probleme, profesorii participa la diverse cursuri si sunt instruiti sa gaseasca cea mai eficienta metoda de predare si de sprijin pentru elevii cu probleme de invatare, de retinere.

2. Clase cu prea multi elevi. In stransa legatura cu prima problema este si numarul prea mare de elevi din clase. La noi si in multe tari europene sunt si clase care depasesc 35 de elevi, asta in conditiile in care un invatamant de calitate se poate face cu o clasa de 15-20 de elevi sau mai putin. Sunt multi copii, fiecare are dreptul la educatie, nu e nimic de comentat aici. Doar ca deciziile parintilor de a aduce copiii mai aproape de casa si acceptarea elevilor de la distante mai mari de scoala la aceeasi unitate de invatamant vor conduce mereu la aglomararea claselor.

Singura solutie aici este reducerea numarului de elevi si acceptarea la clase a elevilor din imprejurimile scolii, construirea de scoli noi care sa ii gazduiasca pe toti cei care ar ramane pe afara. Profesorii pot sa se ocupe de fiecare copil in parte si sa asigure un invatamant de calitate doar cand au clase cu 15 copii sau mai putini.

3. Educatia ca entertainment pentru elevi si accentul din ce in ce mai slab pus pe procesul de invatare, asimilare de cunostinte utile in viata. Generatia actuala de elevi adora tehnologia moderna, asa ca profesorii ar trebui sa foloseasca tehnologia ca sa ii tina atenti la ore. Mai e doar un pas pana la educatia ca forma de entertainment si asta pentru ca elevii nu mai sunt atat de receptivi la metode clasice de predare. Ei invata mai usor cand au si tehnologia implicata pentru ca totul e mai interactiv si mai usor de inteles.

Solutia aici ar fi setarea unor limite intre scoala, predare si joaca, tehnologie. Mergem la scoala sa invatam si invatarea e un proces destul de serios, avem nevoie de carti, caiete, trebuie sa stim sa scriem, sa numaram, sa facem diverse calcule singuri, fara calculatoare si tablete.

4. Parintii sunt mult prea implicati. Pentru ca tehnologia este parte din educatie deja, parintii trebuie sa isi supravegheze mereu copiii pentru a vedea ce fac pe Internet acasa. Multi au tendinta sa se implice si in rezolvarea temelor si in „pregatirea” lor pentru scoala, desi nu sunt profesori, doar pentru ca elevul sa aiba rezultate excelente si motive de lauda. In alte cazuri parintii fac temele pentru copii, cele care tin de utilizarea tehnologiei, cum a fost si in timpul starii de urgenta, cand am avut scoala online pentru toata lumea.

Solutia de aceasta data este simpla: fara asteptari prea mari de la parinti si fara prea multa implicare in temele copiilor. Desigur, parintii trebuie sa se implice in intreg procesul de invatare si de formare al copiilor, insa nu e rolul lor principal. Profesorii trebuie sa inceteze sa mai dea teme care implica ajutor obligatoriu din partea parintilor sau care depasesc cu mult capacitatile copiilor. Din momentul in care copilul are o multime de teme si cere ajutorul parintelui, parintele vede ca nu se descurca, nu ai cum sa te astepti ca adultii sa priveasca copilul cum se chinuie sa faca ceva si sa nu intervina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *