Afectiunile moderne sunt mai periculoase pentru tineri

Tehnologia si evolutia ei, descoperirile importante din tehnologie au fost foarte importante pentru evolutia societatii, pentru evolutia noastra. In prezent tehnologia este prezenta in viata noastra aproape peste tot si a ajuns sa ne influenteze mai mult decat ne dam seama.

Pe langa avantajele uriase pe care ni le aduce tehnologia de ultima generatie, ea are si multiple dezavantaje. Daca ne referim la gadgeturi, telefoane, tablete, calculatoare, laptopuri si alte astfel de dispozitive cu ecrane diverse, foarte atragatoare, vom observa ca, la o utilizare peste masura ajung sa provoace si diverse probleme de sanatate moderne.

Medicii atrag atentia asupra faptului ca tot ce tine de tehnologie moderna trebuie privit ca un cutit cu doua taisuri. Te bucuri de ea, este langa tine cand ai nevoie, iti tine de urat, te ajuta sa te relaxezi, dar nu ezita sa iti faca rau fara ca tu sa constientizezi lucrul acesta. Asa apar o multime de afectiuni in special la tineri si la cei care folosesc zi de zi, ore in sir, telefoane, tablete, alte dispozitive smart, ecrane, laptopuri etc. Care ar fi acestea?

1. Durerile de gat si probleme in zona gatului datorate SMS-urilor, mesajelor pe telefon. Cand trimitem mesaje in orice fel de aplicatii sau SMS-uri gatul nostru sufera enorm. Tinem in mana telefonul, tableta, ne uitam in el, fortam capul in jos, barbia in piept aproape. Toata musculatura gatului este incordata, oasele din zona gatului sufera. Ca sa nu avem astfel de probleme trebuie sa tinem telefonul la nivelul ochilor, sa nu aplecam capul, monitoarele trebuie sa fie mereu la nivelul ochilor ca sa nu ne aplecam mereu si sa punem presiune pe musculatura gatului. Stam mereu in pozitie perfect dreapta, spatele drept, umerii perfect aliniati cu urechile.

2. Afectiuni bronsice. Cand aerul respirat este poluat, indiferent de natura poluarii, riscam sa dezvoltam afectiuni bronsice si sa ne imbolnavim de plamani. Poluarea excesiva, expunerea la metale si la substante toxice, la micro-particule din aer, iata cauzele principale ale bolilor bronsice agravate in timp. Pentru a nu ajunge la asa ceva se va evita fumatul si statul in preajma fumatorilor, folosirea de chimicale in locuinte si in jurul lor care elimina vapori toxici. Masca de protectie la locul de munca sau pe strada, in zone poluate, este obligatorie ca sa nu ajungem pe un pat de spital.

3. Sindromul vederii „computerizate”. Nu trebuie sa ne explice nimeni ce inseamna, stim deja. Daca stai tot timpul, ore intregi in fata unui monitor ai acest sindrom. Dureri de cap, ochi uscati, vedere in ceata, probleme de concentrare si sensibilitate la lumina, ochi rosii mereu, iata doar cateva efecte ale sindromului comun astazi. E simplu sa prevenim asa ceva clipind, la fiecare 20 de minute faceti pauza 20 de secunde si privit la ceva ce se afla la 20 de metri distanta, orice. Lumina de deasupra capului trebuie sa fie la minimum, sa nu fie prea puternica, ecranele trebuie sa aiba incorporata tehnologie anti-glare, monitoarele sa fie la cel putin 60 de cm de ochi, centrul lor sa fie la 4-6 cm sub nivelul obisnuit al privirii. La ecran privim in jos, nu in sus, spre centrul sau.

4. Caderea parului. Tot mai multi tineri au probleme legate de caderea parului. Fie nu stiu cum sa ingrijeasca corect parul, fie nu folosesc sampoanele corecte, fie nu se hranesc cum trebuie sau poarta diverse. Prevenirea caderii parului e simpla, cu o dieta echilibrata si un control la medic atunci cand parul continua sa cada mai mereu, fara niciun motiv real. Si renuntati la uscatorul de par folosit in exces.

5. Obezitatea. Este foarte periculoasa, se tot vorbeste despre ea, dar sunt foarte multi care ajung sa aiba multe kilograme in plus si sa nu poata scapa de ele din cauza dietelor dezechilibrate si a sedentarismului. Asa apar multe probleme inclusiv forme de diabet sever, colesterol crescut, boli cardio-vasculare grave. Obezitatea o prevenim prin consumul de legume, fructe, carbohidrati buni, peste, fara carne prea grasa, grasimi saturate, alcool si zahar, dulciuri. Exercitiile zilnice si alergarea, mersul la sala, regimuri alimentare de la nutritionisti cu experienta, si acestea pot ajuta enorm in lupta cu toate kilogramele in plus.

6. Probleme grave cu auzul. Ascultatul la casti este excelent daca vrei sa nu auzi zgomotul din jur sau vrei sa te relaxezi cat mergi cu metroul, cu masina, cat astepti autobuzul. Insa tinerii asculta muzica mai mereu la un volum prea mare pentru a acoperi zgomotele din jur, la peste 60%, si asta poate distruge auzul in timp. Daca mai folosesc si casti in urechi, casti foarte aproape de timpan e cu atat mai rau. Volumul redus la 50% sau mai putin, casti normale, pe urechi si nu in-ear, auriculare, purtarea unor casti de calitate care nu afecteaza auzul cu tonuri ciudate, o calitate excelenta a muzicii ascultate, iata cum ne protejam usor de eventuale probleme cu urechile si cu auzul in general.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *