
Daca iti place sa mananci in special anumite tipuri de alimente, sa bei anumite bauturi si nu mai poti renunta la ele deloc s-ar putea sa suferi de dependenta de mancare. E o tulburare patologica, e bine de stiut, care se manifesta prin mancatul excesiv si printr-o pofta greu de stavilit.
Sunt multe tipuri de alimente, produse pe care am vrea sa le mancam mereu si pe care nu reusim sa le scoatem din dieta noastra orice am face. De vina e creierul nostru. Unele produse determina eliberarea de dopamina in creier, de unde si pofta uriasa de ceva anume, mai ales de alimente bogate in zahar, sare, grasimi. Centrul placerii e „tintit” imediat si ai senzatia ca vrei din ce in ce mai mult din produsul respectiv. Si te simti excelent cat consumi produsele respective. Care ar fi produsele care pot da dependenta? Afli din articolul de mai jos.
Cu cat creierul se „simte” mai bine cat timp mananci ceva, cu atat va declansa procesele chimice tipice poftei si te va determina sa mananci din ce in ce mai mult si sa cauti mereu alimentul respectiv in orice fel de meniu sau dieta.
Mancarea in sine nu da dependenta. Conteaza mult ce substante avem in mancarea pe care o consumam zi de zi. Pentru unii tot ce tine de fast-food poate duce la dependenta, pentru altii dulciurile. Combinatiile mai complicate de ingrediente sunt cele care duc la dependenta de mancare in majoritatea cazurilor. Sunt si unii oameni predispusi la dependenta, iar in creierul lor chimicalele eliberate pot sa anuleze semnalele date legate de senzatia de satietate.
Si cu timpul apar si tolerante la toate alimentele si produsele de care esti dependent. Acelasi nivel de placere va fi simtit doar daca mananci cantitati din ce in ce mai mari. Desi suntem constienti de raul pe care ni-l facem singuri nu ne putem opri din mancat si dependenta odata declansata e aproape imposibil de oprit. Si practic suntem dependenti de procesul in sine care insoteste produsul respectiv, de placerea pe care o avem cat manancam si care devine din ce in ce mai puternica pe masura ce manancam mai mult.
Cand suntem stresati sau cand avem o multime de emotii de tot felul avem tendinta sa „cadem” in aceasta dependenta. Si atunci cand suntem prea obositi si nu mai controlam bine ce face creierul nostru iarasi putem sa mancam peste masura si sa ajungem la dependenta de mancare.
Dependenta de mancare depinde, dupa cum am vazut deja, de tipul de produs consumat. Nu toate produsele dau acelasi grad de dependenta. Sunt insa unele care duc sigur la dependenta si de care nu te poti lasa deloc, exact ca in cazul unui fumator care a tot fumat vreme de 50 de ani si i se spune ca de maine sa renunte la tigari…
Ciocolata. Da, stim, era evident. Ciocolata „vizeaza” aceleasi centre din creier, zone raspunzatoare de placere, pe care le „ataca” si alcoolul si drogurile. Stimuleaza productia de oxitocina in cantitati mari, creierul simte imediat efectul si incepe sa ii placa. Asa ca data viitoare cand va avea nevoie de mai multa oxitocina te va determina sa mananci o ciocolata intreaga. In ciocolata ai zahar, cacao, ai si grasimi, ai si alte ingrediente care determina o dependenta uriasa. Da, poti renunta la ciocolata usor, asta crezi tu. Dar daca esti dependent cu siguranta a doua zi vei manca doua sau trei ciocolate pentru a „compensa” lipsa ei. Creierul nu poate sta fara ea prea mult daca ai tot mancat si vei simti efectele „sevrajului” imediat. Care ar fi ele? Pofta uriasa de ciocolata si imposibilitatea de a mai manca altceva dulce in afara de ciocolata-parca gustul nu mai e acelasi daca nu ai ciocolata inainte…
Branzeturile. Branza are mult colesterol si grasimi din belsug, asa ca e firesc sa dea dependenta. Mai contine si casomorfina care „ataca” receptorii placerii din creier. Imediat se elibereaza dopamine, si dependenta de branza apare pe loc. Spre deosebire de acum 100 de ani, consumam cu aproape 14 kg mai multa branza. Da, e sanatoasa, dar poate duce la dependenta serioasa daca nu suntem atenti cata mancam si cu ce o asociem. De exemplu, daca o consumam in cantitati mici alaturi de legume verzi, de salate e foarte buna, dar daca mancam alaturi de cartofi, de prajeli, de fripturi cu multa grasime nu vom mai putea renunta la ea niciodata.
Chipsuri. Nu prea ai niciun fel de substanta care sa tinteasca anumiti centri care ar putea cauza euforie, comportamente adictive. Si totusi e ceva ce te face sa mananci in nestire chipsuri. Carbohidratii simpli dau dependenta de fiecare data, asta pentru ca determina o cantitate mare de glucoza eliberata intr-un timp scurt. Si odata ce ai mai multa glucoza ai si energie mai multa. Dar energia dispare la fel de rapid cum a venit si vei avea nevoie iar de carbohidrati simpli ca sa ai zaharul din sange la un nivel ridicat. Cu cat continui sa mananci mai multi carbohidrati simpli, cu atat vei avea nevoie mai multa de ei ca sa ai energie din belsug pe termen scurt.
Cartofi prajiti. Cartofii prajiti sunt preferatii copiilor si ai adultilor. Sunt crocanti, fierbinti, sarati. Limba si creierul primesc semnale clare cand cele trei ingrediente sunt prezente. Grasimea din cartofii prajiti actioneaza asupra receptorilor din gura, receptori care trimit semnale creierului si intestinelor pentru a „cere” mai mult. Sunt si o mancare excelenta pentru obtinerea unui echilibru psihic, ii mancam in cantitati uriase chiar si cand suntem stresati.
Pizza. Cu mozzarela multa, sarata sau plina de zahar din sosul de rosii, pizza da cea mai mare dependenta, cu siguranta. Cand mancam pizza, zaharul din sange ajunge sa fie in cantitati uriase si se reduce imediat, apare senzatia de foame puternica si iar vrei sa mananci cateva felii bune de pizza delicioasa… Creierul stie ce face si te va determina sa comanzi iar si iar pizza care ti-a placut si pe care ai mancat-o… de placere si … de nevoie pentru ca esti dependent de ea, ce sa mai.