Pandemia a mutat clasele si scoala in on-line. Pe masura ce distanta fizica dintre profesori si elevi a crescut, spatiul emotional si psihologic s-a marit si el. Scoala on-line a fost o adevarata provocare pentru profesori. Modalitatea de predare din clasa fizica nu putea ramane aceeasi si in clasa on-line, timpul alocat pregatirii lectiilor a crescut semnificativ.
Instrumentele on-line care permiteau predarea lectiilor au trebuit invatate, folosite in avantajul profesorilor, indiferent cat de familiarizati sau nu erau cu ele. Predarea on-line e complet diferita de cea offline, asa ca profesorii vor incerca in permanenta, cat va exista scoala on-line, sa isi perfectioneze tehnicile de predare, vor fi obligati sa faca asta.
Astazi si poate si in viitorul apropiat, scoala on-line este noua realitate, fie ca ne place, fie ca nu. Copiii stau in fata monitoarelor sau a tabletelor, profesorii la fel. Daca elevii privesc experienta on-line ca pe un lucru bun si sunt deja familiarizati cu ea, profesorii incearca sa se obisnuiasca din mers si sa o inteleaga. Si e dificil, dar nu imposibil. Profesorii 2.0, daca i-am putea numi asa, trebuie sa depuna un efort urias ca sa se poata ajunge la nivelul de predare din salile fizice.
Scoala on-line si provocarile pe care trebuie sa le depaseasca profesorii amintesc foarte bine de o intamplare documentata, din anii 1960. In acele vremuri Michael G. Moore era economist si isi dorea mult sa ajute fermierii din zonele rurale din Africa de Est.
Ce ar fi vrut el? Sa ii ajute sa isi dezvolte cunostintele si abilitatile legate de business management. Ideea sa era a mearga si sa ii invete pe fermieri in persoana tot ce era nevoie. Dar era o mare problema: fermierii traiau in zone rurale unde nu puteai avea acces pentru ca nu erau drumuri bune si nici nu aveai telefoane. Deci ideea sa nu era scalabila.
Moore nu a renuntat si a venit cu o idee geniala: radiourile erau ieftine si simplu de folosit oriunde, asa ca puteau fi instrumentul prin care cursurile ajungeau rapid la fermieri. A gandit cursuri pentru radio si le-a transmis prin intermediul unei statii locale. Totusi nu era la fel ca experienta in persoana, nu putea interactiona direct cu fermierii si nici nu putea sa le raspunda la intrebari, nu putea merge cu ei pe teren ca sa rezolve probleme de productivitate.
Distanta prea mare ramanea, asa ca intreaga sa cariera si-a dedicat-o gasirii unor solutii pentru „umanizarea” ei. Ce am inteles de aici? In orice forma de predare la distanta e importanta abilitatea de a umaniza relatiile cu elevii din cealalta partea a ecranelor.
Profesorii 2.0 noi in acest univers al on-line-ului s-ar putea sa se concentreze mai intai pe livrarea continutului, in orice forme pot. Dincolo de livrarea informatiilor e nevoie de o familirizare cu instrumentele pe care le folosesti in asa fel incat sa poti sa realizezi o legatura mai stransa cu elevii. E foarte important sa le castigi increderea si sa organizezi clase virtuale aproape la fel de eficiente ca o clasa fizica.
Nu ajunge sa ai o modalitate foarte buna de comunicare a informatiilor, sa atragi prin ton, mimica, ritmul vorbirii. E nevoie de abordari unice, in functie de context si de perceptia asupra scolii on-line. Unele abordari s-ar putea sa fie altfel decat ti-ai imaginat. Care ar fi acestea?
1. Treci dincolo de vorbire. Cum am vazut anterior, e nevoie de o conexiune puternica cu elevii daca vrei sa ai o predare eficienta. Insa aceasta conexiune e foarte greu de obtinut in on-line.
In clasa era usor sa predai cu ajutorul nonverbalului, sa atragi atentia prin expresii faciale sau prin tonul vocii. In on-line profesorul e perceput cu totul altfel, nu mai este acea legatura puternica pe care o ai fata in fata. Profesorul 2.0 e perceput prin prisma interactiunilor din trecut, de la raspunsuri la e-mail la modul in care s-a comportat in timpul unor ore. Instrumentele on-line nu fac decat sa estomeze linia si asa fina intre profesorul din mediul fizic si cel virtual, 2.0.
In mediul virtual nu conteaza asa de mult prezenta in timp real in fata unei camere web. Profesorul 2.0 isi va baza predarea pe lectiile asincronice si pe comunicarea asincronica. Ai stabilit reguli clare si canale de comunicare pentru on-line? Ai o modalitate rapida de a ajunge la tine elevii daca se intampla ceva? Raspunzi suficient de repede elevilor care au intrebari mai tarziu? Cam astea sunt intrebarile pe care trebuie sa le ai in vedere daca vrei o imbunatatire a predarii on-line.
2. E ceva mai mult decat Zoom sau Google Meet, Face Time. Prezenta ta ca profesor in fata elevilor nu incepe in clasa fizica sau on-line, incepe odata cu pregatirea lectiei pentru urmatoarele ore. Predarea on-line eficienta rezulta doar dintr-un design instructional si o planificare exemplare. In loc sa cauti fisiere, tab-uri, link-uri printeaza ce ai de facut, agenda ta si evita sa faci ceva in fata ecranelor, cat timp esti conectat cu elevii.
In on-line asta inseamna sa exersezi cum deschizi si inchizi prezentari, ferestre, cum dai share, cum introduci un video sau un link catre un site interesant. Vei mai avea multe de pus la punct, nu va fi nimic perfect, dar vei obtine increderea de care ai mare nevoie ca profesor 2.0.
3. Semnaleaza prezenta ta prin claritate si organizare. Sunt doua tipuri de claritate la care ne referim. Claritatea continutului, sa prezinti foarte clar si explicit continutul de livrat si claritatea procesului, sa comunici clar ce astepti de la elevi. Comunicarea in on-line e asincronica, este mediata prin LMS-uri, sisteme de management al invatarii, totul e on-line.
La fel ca intr-o clasa fizica, si cele on-line trebuie sa fie navigabile si usor de inteles. Nu mai e suficienta postura din clasele fizice, e nevoie de claritate si de organizare. Asta inseamna simplitatea utilizarii instrumentelor puse la dispozitie elevilor si o organizare riguroasa a spatiului on-line destinat invatarii.
4. Fii atent la feedback-ul elevilor si raspunde la el. E ceva logic. Ca sa poti sa fii mai bun in predarea on-line trebuie sa stii unde ai gresit, ce poti imbunatati. Feedback-ul elevilor este crucial, fara el nu iti dai seama daca faci bine ce faci deja. Asa stii unde sa intervii, ce sa schimbi ca sa poti fi mai eficient in timpul predarii on-line. Elevii trebuie sa stie mereu ca opiniile lor sunt importante si conteaza pentru tine si nu trebuie sa se jeneze sa spuna cand un lucru nu a fost asa cum s-ar fi asteptat. Doar asa poate sa apara progresul real.