Programul de patru zile pe saptamana, patru ore de munca pe zi nu e pentru toata lumea…

In prezent, saptamana de lucru are cinci zile, muncim 8 ore pe zi, 40 de ore pe saptamana, insa multe firme si in multe sectoare se lucreaza si sambata, posibil cu program redus daca nu cu unul full in unele cazuri mai nou. Discutiile despre saptamana de lucru de patru zile si patru ore de munca pe zi sunt foarte complicate si se tot ajunge la ele mai ales in tari dezvoltate care sunt dispuse sa experimenteze. Principala temere care a dus la aplicarea unui astfel de model este scaderea productivitatii si pierderile generate daca ai 8 ore de munca pe zi.

Deja unele companii din lume au impus 4 ore de lucru pe zi in timpul pandemiei COVID-19 pentru un an sau mai mult, Japonia recomanda acest program ca o politica nationala. Munca de acasa si biroul hibrid au ajutat si ele la astfel de decizii pe fondul unei pandemii care nu se va termina prea curand.

Saptamana cu 40 de ore de munca, 8 ore pe zi a aparut prima data, in vremurile moderne, in Spania, in 1593, fiind stabilita din ordinul regelui Filip al II-lea. Insa prima tara care a limitat ziua de lucru doar la 8 ore a fost Marea Britanie, in 1833, legea aplicandu-se doar copiilor cu varste intre 9-13 ani. La adulti, ziua de lucru de 8 ore a fost introdusa in Noua Zeelanda, in Wellington, din 1840, dar se aplica doar tamplarilor, neavand insa si o baza legislativa.

Australia a fost prima tara care a avut si o lege clara legata de ziua de 8 ore de munca, a aparut in Melbourne, in 1856, dar se aplica celor care lucrau in sectorul public.

Tot Spania a avut prima lege care garanta cele 8 ore universal, fiind impuse, legea a trecut in Barcelona in 1919 si s-a aplicat dupa niste proteste si greve severe. La nivel national cele 8 ore de munca pe zi au fost respectate prima data in Uruguai, care a adoptat in noiembrie 1915 o lege in acest sens.

Ideea din spatele celor 4 ore de munca pe zi este simpla: obtii aceleasi rezultate in mai putine ore, asa ca oamenii au timp de relaxare si sa se preocupa si de alte obiective pe care le au in viata, au mai mult timp de familii. Companiile care au curajul sa aplice un astfel de model au vanzari mai bune, nu mai au angajati foarte obositi mereu, cifre de afaceri mai mici, dar mai stabile. Din momentul in care aplici programul de 4 ore de munca pe zi te bazezi pe rezultate nu pe ore cat mai multe petrecute la birou, nu ai nevoie sa tai din plata si din beneficii.

Aici pot fi doua variante: lucrezi de luni pana joi, vineri ai liber sau alegi cand sa iti iei ziua libera sau poti sa ai o politica interna legata de o a treia zi libera, luni, miercuri, de pilda. A treia zi libera e mai dificil de implementat acum, pentru ca la nivel individual castigi, dar la nivel de echipa si de colaborare pierzi. Plus ca un program mai scurt, cu zile cand nu lucreaza angajatii din companie, dar alte companii lucreaza s-ar putea sa fie un handicap destul de greu de depasit.

Saptamana de lucru de cinci zile este un concept din secolul al XIX-lea care nu prea isi mai are rostul in secolul al XXI-lea.

Prima incercare in interiorul unei companii de a limita ore lucrate s-a intamplat ca un experiment in 1926, fiind pus la cale de Ford Motor Co. De la sase zile de lucru s-a trecut la cinci zile si din septembrie acel an am avut deja implementat modelul in cadrul companiei.

A mai existat o lege federala care a trecut in 1938 in SUA si care impunea plata de 25 de centi per ora minimum, 44 ore saptamana de lucru, orele peste program platite aproape dublu, 1.5 ori mai mult. Saptamana de lucru avea 42 de ore in 1939 si 40 de ore in 1940.

SUA a tot experimentat cu saptamana de lucru mai scurta inca din anii 1990. In 2004 are loc alt expriment in Utah, cand s-a impus un program de patru zile, 10 ore pe zi pentru muncitorii din oras. Si s-au tot facut experimente intre 2008 si 2011.

Si totusi cate ore lucram efectiv in realitate? Datele statistice arata ca orele lucrate anual in 2020 de catre un angajat oarecare din Germania, de exemplu, erau putine, 1.332 pe an, 25.6 ore pe saptamana, asta in 2020. Americanii lucreaza cam 1.767 ore pe an, 34 de ore pe saptamana, canadienii lucreaza 1.664 ore pe an, 32 de ore pe saptamana.

Marea Britanie a facut si ea experimente cu patru ore pe saptamana si se lucreaza 26 de ore pe saptamana, Spania are 30 de ore pe saptamana lucrate efectiv, Japonia 31 de ore pe saptamana lucrate efectiv. Romania are 40,4 ore lucrate pe saptamana, suntem campionii Uniunii Europene la lucru, dar salariile sunt mici de cele mai multe ori si avem si rate

Cat despre beneficiile celor 4 ore de lucru pe zi, saptamana de patru zile, acestea sunt multe si se urmareste imbunatatirea in mod cat mai eficient a calitatii vietii noastre. Ai timp de dezvoltare personala, de programari la doctor, de educatie, de calatorii, de pasiunile tale, ai timp sa te ocupi de casa, sa iti pui viata in ordine si sa te odihnesti, sa faci ce iti place. Esti mai fericit daca lucrezi mai putin, nu mai esti atat de stresat.

Plus ca nu mai ai atat de multe lucruri care iti distrag atentia de la ce ai de facut la job, iti rezolvi tot ce ai in afara vietii profesionale si la job te concentrezi doar pe sarcinile de acolo si le faci in ritmul tau, relaxat, fara presiune.

Orele lungi petrecute la birou nu inseamna si rezultate mai bune. Din contra, s-a observat ca angajatii care lucrau 4 ore pe zi au fost mai productivi decat cei care petreceau 9-10 ore pe zi incercand sa termine tot ce aveau de facut. Japonia a facut experimentul cu patru ore de munca si a vazut rapid o imbunatatire a productivitatii cu 40%, calitatea rezultatelor a fost mult mai buna.

Eviti sa ai si probleme psihice, nu ai atat de mult stres si presiune cand ai mai putine ore lucrate, isi mentii sanatatea si poti sa iti indeplinesti mai bine sarcinile de la job cand ai mintea limpede si un creier odihnit, cand nu ai atat de multa presiune pe capul tau. Iar la nivel de companie mai ai un castig: ai costuri mai mici cu birourile, cladirile, ai joburi care se vor ocupa mai rapid cand stii de la inceput ca vei lucra 4 ore pe zi. Saptamana de lucru de patru zile va fi excelenta si pentru mediu, nu mai calatorim atat de mult si nu mai sunt atat de multe noxe aruncate in aer si in atmosfera.

Islanda este tara care a adoptat cu succes saptamana de lucru de patru zile. Sau nu? Adevarul e altul. S-a „rostologit” in presa o informatie denaturata aparuta in urma unui studiu facut pe 2.500 de angajati guvernamentali din 66 de spatii de lucru din Islanda. In urma experimentului, in Islanda s-au redus orele lucrate pe saptamana cu 35 de minute in sectorul privat si 65 minute in sectorul public

Totusi poti avea si succes cu o astfel de abordare. O companie mica din domeniul software fondata in Philadelphia in 1999 a experimentat ce se intampla cand ai saptamana de lucru de patru zile in 2017 si a ramas de atunci la patru zile in loc de cinci. Firma se bazeaza pe rezultate si nu pe volumul produs, pe munca sustinuta decat pe cele 8 ore in care nu lucrai efectiv decat patru… De asemenea, compania este adepta lucrului de acasa in prima faza si succesul celor doua modele aplicate a fost unul care i-a adus si profitul dorit in timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *