In ultima vreme am tot asistat la o multime de proteste in toata lumea. Protestul este o forma de manifestare publica a nemultumirii fata de anumite lucruri, de anumite reactii, de anumite decizii, actiuni.
Prin proteste oamenii incearca sa atraga atentia celor de la putere, autoritatilor ca sunt ceva greseli in ceea ce au facut si ca ele trebuie indreptate conform dorintelor vocii poporului. Nu de putine ori aceste proteste pajnice sau violente au produs schimbari majore la nivelul societatii si ale unei intregi natiuni…
Protestele cu tenta politica, cele mai des intalnite, au un trecut foarte bogat si divers. De multe ori au reusit, au fost si cazuri in care oamenii au protestat degeaba sau au obtinut cu totul altceva decat se asteptau. Un protest presupune existenta unei cauze, se protesteaza pentru ceva, oamenii care vin la proteste sunt inarmati cu pancarte si cu mesaje transmise direct celor vizati de proteste.
Practic e sansa ta, in calitate de cetatean, sa iti spui „pasul”, sa spui ce nu iti convine public, intr-o manifestatie organizata cu aprobarea autoritatilor. Desigur, mai avem si protestele spontane care apar ca reactie la niste actiuni total gresite sau hotarari care infurie grupuri mari de oameni, poporul in esenta sa cea mai pura.
Protestele moderne se caracterizeaza prin virulenta, oamenii sunt destul de nemultumiti cand ies pe strazi, au un anumit grad de furie si incearca sa isi exteriorizeze nemultumirea in toate felurile posibile. Se ajunge astfel la proteste violente, la scandari, la injurii, la batai intre jandarmerie, politie si protestari, la arestari. Asta e fata urata, neplacuta a protestului. Protestele pajnice, linistite rezolva mai multe lucruri decat cele in care toata lumea incearca sa isi faca dreptate cu pumni si diverse lucruri aruncate in cladiri si jandarmerie.
Doar cateva exemple in continuare, cu precizarea ca sunt alese in functie de importanta lor si de impactul avut asupra istoriei si a cursului sau.
1. Protestele pentru dreptate, pentru drepturile negrilor, cazul George Floyd, 2020. Din mai 2020 au inceput protestele pentru sustinerea cauzei lui George Floyd, un tanar de culoare care a fost omorat prin asfixiere de catre un politist aflat cu piciorul pe gatul sau vreme de cateva minute bune. Prima data au fost in Minneapolis, unde s-a produs incidentul nedorit, dupa care au cuprins toata America si parte din Europa. Oamenii voiau dreptate in acest caz si reclamau discriminarile din sistem si actiunile politiei. Protestele au degenerat si au fost violente, au murit peste 12 oameni si au fost numeroase incidente.
A fost prima data in istoria moderna cand drepturile negrilor si abuzurile din toate sistemele americane legate de negri au ajuns in centrul atentiei tuturor.
2. Marsul pentru Stiinta, 2017. De Ziua Pamantului, in aprilie 2017, 100.000 de oameni au protestat in Washington, D.C., cerand luarea unor decizii politice in baza unor dovezi stiintifice. Erau vizate schimbarile climate si sistemul public de sanatate. Protestul a fost generat de actiunile presedintelui Donald Trump, care nu prea credea in schimbarile climatice si a promis retragerea tarii din Intelegerea de la Paris, un acord asupra climatului global si actiunilor intreprinse pentru pastrarea sa in conditii normale.
Asa ca banii pentru stiinta si cercetare au fost taiati in America. In peste 600 de orase din jurul lumii au avut loc proteste in 2017, peste un milion de oameni au protestat atunci. Efectele s-au vazut, dar nu au fost cele dorite, Trump a continuat sa nu aiba incredere in intelegeri europene.
3. Marsul Femeilor, Washington, ianuarie 2017. Pe 21 ianuarie 2017, la o zi dupe Trump si-a preluat mandatul, peste 470.000 de oameni au marsaluit prin Washington, D.C., pentru sustinerea drepturilor femeilor, asta ca raspuns la misoginismului presedintelui. Prin mai Trump era acuzat de misoginism de peste 25 de femei. 600 de marsuri in SUA si inca 81 in lume, asa s-a conturat aceasta miscare pentru drepturile femeilor. Pana in 5 milioane de oameni sau mai multi au participat la ele doar in SUA, marsul a fost cel mai mare protest de o zi din istoria SUA.
4. Protestul inedit pentru Reformarea Protestanta, 1517. Martin Luther era un calugar german care a reusit sa schimbe crestinatatea pentru totdeauna cu un protest interesant: a afisat cele 95 de teze ale sale pe usa unei biserici in 1517, ca sa protesteze impotriva deciziei Papei Leo X, prea indulgent in privinta constructiei Basilieii Sf. Petru. Asta a dus la nasterea Reformarii Protestante si impactul asupra Bisericii a fost unul urias, reforma pornita fiind una foarte complexa.
5. Marsul sarii si Gandhi, 1930. A fost un protest impotriva taxelor britanice, l-a implicat pe Mahatma Gandhi. A durat 23 de zile, s-a desfasurat pe 240 de kilometri pe coastele Indiei si a avut un scop simplu. Colectarea sarii cu propriile maini, ilegala conform legilor de atunci. 60.000 de oameni, alaturi de Gandhi au fost inchisi pentru ca au luat parte la aceasta forma de protest deosebita. Simpatia lumii a fost oferita indienilor si ideilor acestora si britanicii au pierdut intr-un final. Totusi protestul a ramas in istorie si a reusit sa schimbe ceva din legislatia ciudata din vremurile respective.
6. Marsul din Washington, 1963. Discursul lui Martin Luther King I have a dream din 1963, august, care promova egalitatea rasiala in SUA a dus la aparitia a peste 200.000 de demonstrati la un protest pajnic la Lincoln Memorial in D.C. Protestele au pus presiune pe John F. Kennedy sa aiba grija de legislatia drepturilor civile si sa nu permita niciun fel de scapari.
7. Revolutia Portocalie, 2004. Sute de mii de oameni au inundat principala piata din Kiev, ucraina, dupa ce oamenii nu au fost de acord cu rezultatele alegerilor prezidentiale din anul respectiv. 12 zile au continuat demonstratiile pana cand s-a decis votarea pentru a doua oara. Candidatul opozitiei a castigat dupe ce s-au numarat cu atentie voturile si populatia s-a linistit.