Pana in 2020, anul pandemiei de COVID-19, situatia era oricum complicata in multe tari, chiar si in lipsa unei crize economice sau sanitare. Odata cu declararea pandemiei au aparut si mai multe provocari legate de economie, educatie, securitate nationala si guvernele s-au vazut din senin puse in fata unor decizii foarte dificile. Instabilitatea geopolitica a devenit si mai vizibila in 2020, neintelegerile dintre state au cunoscut perioade in care pareau fara rezolvare.
In acest context 2021 este anul in care cetatenii asteapta de la guverne mai mult si solutii la toate problemele nationale si locale. Provocarile pe care guvernele le au de depasit acum si in viitorul apropiat sunt mai importante ca oricand si ar trebui intelese si rezolvate intr-o maniera cat mai simpla si mai eficienta.
In momentul in care ai probleme la nivel local, national, toti ochii sunt indreptati spre guverne. Doar ele pot lua decizii care au impact asupra prezentului si asupra viitorului cetatenilor si doar ele au si instrumentele si metodele necesare pentru a iesi cu bine din diverse crize. Insa aceste guverne nu sunt o sursa nesfarsita de idei bune pentru a trece de orice obstacol. E suficient sa apara mai multe probleme in acelasi timp si guvernele se vad dintr-odata intr-o situatie aparent fara iesire.
Asa s-a intamplat si in 2020, cand pandemia de COVID-19 a dat peste cap toate planurile pe care si le facusera guvernele. Intr-o noua realitate in care nimic din ce era deja planificat nu mai functiona, un guvern trebuia sa se descurce in asa fel incat cetatenii sa nu sufere prea mult.
A trecut 2020 si lucrurile au evoluat in directia corecta in toate tarile, guvernele s-au descurcat cum au putut si au facut fata unei crize multiple. In 2021 provocarile nu au disparut, ele au ramas si sunt din ce in ce mai multe in toate sectoarele de activitate…
Economie. In 2020 somajul a fost principala problema de pe piata muncii. Au disparut foarte multe locuri de munca, PIB-urile s-au redus semnificativ, oamenii nu s-au mai putut angaja deloc. Criza economica ar fi putut fi si mai grava daca nu ar fi existat interventiile prompte ale guvernelor si ajutorul de la stat pentru angajati si pentru companii. S-au redus taxe, s-au oferit bani pentru plata salariilor, s-au facut investitii directe. In 2021 economia are aceleasi probleme ca in 2020, guvernele trebuie sa sustina si mai mult sectorul privat, sa ii asigure o crestere cat mai buna si mai usoara, reducand in acelasi timp datoriile din sectorul public. Marea provocare din 2021, pentru guverne, va fi sa gaseasca echilibrul intre cheltuieli, foarte mari, si venituri, bugete pe care sa se bazeze pentru platile de salarii sau datorii deja acumulate catre terte parti, entitati, companii.
Sanatate. In 2020 sistemele de sanatate din toata lumea au fost la un pas de colaps. Cazurile foarte multe si foarte grave de infectare cu SARS-CoV-2, numarul insuficient de medici, paturi la ATI, personal care sa se ocupe de toti pacientii care ajungeau in spitale, toate au pus o presiune uriasa pe un sistem total nepregatit pentru o pandemie. 2021 pare sa fie un an ceva mai usor, mai ales ca avem si vaccinarea in derulare, dar si mai multe date despre noul coronavirus. Cu toate astea sistemele sanitare sunt intotdeauna foarte greu de gestionat, pacienti in numar mare avem mereu, paturi prea putine ca in 2020. Provocarea lui 2021 in sanatate este vaccinarea si mentinerea unui ritm alert pentru a scapa cat mai repede de SARS-CoV-2. In acelasi timp guvernele vor cauta modalitati prin care sa evite impactul prea mare al unui alt val de infectari si sa anticipeze „mutarile” pe care le vor avea de facut in cazul in care situatia scapa din nou de sub control.
Educatia. Inainte de pandemie, reforma in educatie era pe agenda oricarei tari. Odata cu starea de urgenta si cu pandemia de COVID-19, reformele nu au mai putut fi puse in practica, multi elevi nu au mai avut acces la scoala pentru ca Internetul si tehnologia nu au ajuns si la ei. In 2021, cu aceleasi resurse limitate si rezultate dezamagitoare, educatia trebuie sa se reinventeze si sa fata fata unor provocari si mai mari. Digitalizare, colaborare cat mai stransa cu sectorul public, cu statul, educatia de calitate oferita si adultilor pentru angajati mai bine pregatit la locul de munca, iata doar cateva dintre provocarile pe care educatia le are de depasit in 2021. Se mai adauga si revizuirea programelor scolare, folosirea noilor metode de invatarea, redesignul structural si formarea de noi abilitati in cazul profesorilor.
Securitatea nationala si siguranta nationala. In 2020 au fost mai importante ca oricand pe fondul carantinei si al starilor de urgenta generalizate. Politia si armata s-au ocupat de respectarea lor, politicile legate de granite si de trecerea lor au fost schimbate. In 2021 guvernele trebuie sa ia in considerare riscurile asociate cu agendele digitale, cu stabilitatea si securitatea schimbarilor legate de imigrare, de managementul granitelor si evenimentelor politice. Daca vrem sa avem un 2022 mai bun decat 2021 trebuie sa investim in securitate si siguranta nationala si sa ne concentram pe implementarea unor masuri si sisteme de protectie avansate pentru cetateni si pentru frontierele nationale.