In lunile ce au mai ramas din 2023 provocarile pe care le va avea economia regionala si globala vor fi tot mai mari…

Ne asteptam ca anul 2023 sa fie unul destul de complicat avand in vedere razboiul din Ucraina, criza energetica globala, problemele cu gazul, energia electrica, preturile prea mari si inflatia galopanta pe care o resimtim cu totii in buzunare. Insa provocarile economice pe care inca le avem de traversat sunt mult mai complexe si mai complicate, asta pentru ca economia globala incepe sa resimta anii de pandemie de COVID-19 si efectele razboiului Rusia-Ucraina care pare sa nu se termine prea curand…

Economia globala sufera. Asta nu o poate nega nimeni. Provocarile economice de anul acesta sunt mai periculoase si mai mari ca niciodata. Tine doar de state si de cetateni sa le depaseasca si sa le constientizeze, sa gaseasca solutii pentru a iesi cu bine si din acest an care aduce o multime de obstacole. Care ar fi acestea?

Recesiunea iminenta. Dupa 2009, cand am avut criza financiara, si 2020, cand am avut starea de urgenta generala peste tot din cauza COVID-19, anul 2023 este al treilea cel mai rau an pentru economia globala. Economiile importante din lumea, cea a SUA si cea a Marii Britanii, dar si zone Euro vor ajunge in recesiune, bancile nationale tot ridica dobanzile ca sa tempereze cererea de bunuri si servicii, inflatia prea mare, preturile prea mari la toate.

Inca din ianuarie 2023 seful FMI avertiza ca o treime din economia globala va fi lovita rau de recesiune anul acesta, un an mai dur decat 2022. Zona Euro si Marea Britanie vor trece printr-o recesiune mai puternica odata ce se va declansa peste tot, asta pentru ca dependenta de combustibil rusesc inca e o realitate. Traiectoria razboiului din Ucraina este cea care va dicta si profunzimea recesiunii care va veni cu siguranta peste toate tarile care sunt afectate de conflictul armat de acolo.

Somajul e si asa crescut peste tot, pe fondul crizelor multiple si al pandemiei de COVID-19, avem deja semne de incetinire economica pe piata mondiala a motorinei, deci recesiunea e deja realitatea pe care trebuie sa o acceptam. In China, diferenta dintre motorina si titei brut este deja la cel mai scazut nivel din ultimele 12 luni. In SUA se asteapta o scadere de 2% a cererii de motorina. Cum anume prevesteste motorina si scaderea cererii? E foarte simplu. Ai cerere mai mica de motorina, ai cheltuieli gospodaresti reduse, riscurile sunt tot mai mari sa te confrunti cu recesiunea.

Inflatia galopanta de neoprit, care se incapataneaza sa scada, desi se iau masuri tintite mereu. Desi nu vedem o crestere uriasa a preturilor, cele cateva procente care se tot adauga si nu dau semne sa se anuleze la un moment dat vor duce la inflatii moderate si de acum incolo, cat tine 2023. Cererea e scazuta, e adevarat, preturile la energie sunt mai scazute, nu cu mult, dar tot mari raman, datoriile sunt tot mai mari la nivel national si global. In zona Euro inflatia va incepe sa se calmeze incet, incet spre final de an si inceput de 2024.

Germania, care e barometrul zonei Euro in plan economic, inflatia mai scade ca urmare a limitarii cresterii de pret la energie si gaze. Dar inflatia care ne intereseaza, cea de baza, va ramane mare pe masura ce guvernele tot ajuta populatia sa faca fata la ce urmeaza. Oricum ar fi, inflatia de doua cifre se va pastra luni bune si de acum inainte in 2023 si o revenire la normalul de dinainte de momentul 24 februarie 2022, cand a inceput razboiul in Ucraina, nu va mai fi posibila multa vreme…

Haosul provocat de COVID-19 in China. China a renuntat la politica sa extrem de dura pentru a preveni noi focare de COVID-19 pe teritoriul sau. Lanturile de aprovizionare isi mai revin, dar tot e problema, alte variante de SARS-CoV-2 tot apar si se raspandesc cu rapiditate, deci un nou lockdown masiv in China e posibil oricand. Sectorul imobiliar, care reprezinta o patrime din veniturile tarii, isi revine incet, incet, timid dupa tot ce a fost din cauza COVID-19. O economie puternica si stabila in China inseamna si stabilitate economica regionala, globala si o criza economica poate mai usor de suportat.

Criza energiei. Daca pe inceput de an 2023 te gandeai ca am cam scapat usor de criza energiei si lucrurile vor merge mai bine te-ai grabit. Criza energiei in Europa ramane o provocare majora in lunile ce vor urma, chiar daca a trecut si iarna cum a trecut, foarte greu. Clientii au redus consumul de energie si de gaze, vremea a tinut cu utilizatorii, asa ca iarna nu ne-a dat mari batai de cap. Depozitele locale, nationale au fost mai mari, cererea a scazut dramatic, securitatea energetica e mai mare asa. Deci si inflamatia a mai scazut pe acest fond favorabil.

Dar iarna ce va veni ar putea fi si mai grea pentru ca Europa a tot cautat alternative la gazul rusesc si a tot cheltuit si depozitele vor trebuie reumplute cumva pana in noiembrie 2023… Competitia si concurenta pentru a pune mana pe gazul lichefiat e mare pe masura ce China se deschide din nou si cumparatorii traditionali asiatici precum Japonia, Coreea incep sa caute alte surse de energie, mai multe si mai sigure. Energia cu probleme si gazul tot mai putin pentru iarna ar putea fi provocarile majore ale anului in curs, in afara de recesiune si inflatie…

Tensiunile geopolitice si razboiul tehnologiei. Dincolo de criza energiei, inflatie si recesiunea care bate la usa mai tare ca niciodata, tensiunile geopolitice regionale si mondiale dau fiori tuturor in 2023. Nu se stie cand se termina razboiul din Ucraina, ce consecinte va mai avea, ce vor face SUA si China in problema Taiwan. Peste toate mai e si criza globala de semiconducatori, tensiunile crescute din Peninsula Coreana in raport cu cel mai temut stat regional, Coreea de Nord, testarile de rachete. Toate vor alunga investitorii si vor face imposibile investitiile.

Tensiunile prea mari la nivel geopolitic aduc problema migratiei in discutie, lanturile de aprovizionare sunt afectate, combustibilul nu mai e suficient. Si daca nu e de ajuns tot ce am amintit pana acum sa ne gandim si la lupta pentru suprematia tehnologica dintre SUA si China si la tot ce se prefigureaza pana la final de 2023. O imagine de cosmar cu perspective mult prea greu de descifrat chiar si dupa patru luni de 2023…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *