Dupa ce fenomenul ChatGPT a cucerit toate domeniile posibile si a dus la un boom al Inteligentei Artificiale folosite pentru tot felul de sarcini in cele mai neasteptate sectoare a venit randul afacerilor sa incerce tot ce poate oferi AI-ul. Doar ca in cazul lor, indiferent de marime, au aparut si mai multe provocari pe care orice business trebuie sa le depaseasca in prima faza ca sa poata sa se bucure de rezultatele folosirii Inteligentei Artificiale.
Implementarea solutiilor AI in afaceri nu e chiar atat de simpla precum pare. In teorie iei un soft sau o aplicatie custom cu AI sau iti creezi propriul AI bazat pe o solutie generica si incepi sa folosesti produsul. In practica lucrurile sunt mai complicate si obstacolele ce apar la tot pasul s-ar putea sa te dezarmeze. Provocarile implementarii AI in afaceri sunt multe, e adevarat, dar daca le intelegi pe cele principale si stii ce ai de facut ca sa treci rapid peste ele te vei putea bucura cu siguranta de eficienta utilizarii AI si de toate solutiile bazate pe ea pentru afacerea ta. Care ar fi aceste provocari la care am facut referire inca de la inceputul articolului nostru?
Disponibilitatea datelor. De foarte multe ori, in functie si de companie si de politica interna, datele sunt izolate, calitatea lor nu e atat de buna, sunt inconsecvente. Astfel de date sunt o adevarata provocare pentru afacerile care vor sa foloseasca AI-ul. Bazele de date, sursele datelor trebuie sa fie de la inceput unele cat mai bine organizate si intretinute, fara erori, in asa fel incat, de fiecare data cand AI-ul are nevoie de ele ca sa ofere ajutor, sa le poate folosi cat mai bine si cat mai eficient, fara a genera raspunsuri care nu ajuta la nimic. Inainte sa vrei sa faci orice cu AI-ul in afacerea ta pune la punct datele pe care le ai si incearca sa rezolvi problemele legate de disponibilitatea lor indiferent din ce surse provin.
Lipsa talentului. Pana sa te folosesti de AI in afacerea ta ai nevoie de angajati care sa aiba abilitatile si priceperea ca sa realizeze adevaratul potential al AI-ului si sa utilizeze AI-ul in cele mai eficiente moduri. E nevoie de training si de angajati care stiu ce sa faca din primul moment cand au pe mana AI-ul pentru implementare eficienta si operare cat mai sigura cu solutiile AI pentru companii. Un angajat care cunoaste foarte bine AI-ul pentru afaceri si stie cum sa il gestioneze este si angajatul care iti va aduce bani si iti va permite sa evoluezi odata ce ai implementat AI-ul.
Costurile si timpii de implementare. Costurile implementarii AI-ului la nivelul companiilor sunt cele mai importante atunci cand decizi sa faci niste schimbari radicale la nivelul proiectelor tale. Timpii de implementare devin foarte importanti daca depinzi de AI pentru a veni cu ceva nou pe piata sau a mentine in joc compania. Ai nevoie de experti in AI pentru a te asigura ca toate sistemele tale si platformele sunt usor de folosit si ca interoperabilitatea de la nivelul lor e o realitate. Da, vei investi in AI, dar iti vei amortiza banii rapid, costurile sunt mici in comparatie cu ce vei obtine cat timp utilizezi AI in cel mai eficient mod. Un timp de implementare mai bun ar insemna in cazul AI si expertiza si pregatire pentru a putea folosi AI in cele mai eficiente moduri de la inceput. Dar dureaza pana cand formezi oameni, pana cand ai si AI-ul potrivit, solutia personalizata de care are nevoie afacerea ta.
Securitatea si conformarea. AI-ul are nevoie, indiferent unde e folosit, de foarte multe date. Si aceste date colectate trebuie sa fie sigure, pastrate in siguranta. E dificil sa asiguri de la inceput securitatea pentru atat de multe date, de aceea trebuie sa te gandesti la ea pana sa implementezi AI-ul. Asta inseamna ca vei avea nevoie de solutii custom pentru afacerea ta, de experti in securitate si de cele mai eficiente AI-uri pe partea de securitate. Conformarea la normele impuse in domeniul tau de activitate si la cele ce au legatura cu securitatea si confidentialitatea datelor pot fi niste obstacole serioase de fiecare data. Dar le poti depasi avand un plan clar in minte si lucrand alaturi de echipa ta sau de experti din exterior pentru a avea datele la loc sigur ori de cate ori sunt accesate sau cerute.
Transparenta. De la inceput trebuie sa intelegi cum anume AI-ul te poate ajuta, cum functioneaza, ce fel rezolva problemele tale si orice tine de predictie si de posibile rezultate viitoare. Prejudecata nu are ce cauta cand discutam despre AI, nu trebuie sa se reflecte prejudecatile in protocoalele ce determina luarea deciziilor la nivelul AI-ului. Transparenta e un obstacol serios mai ales ca datele la care are acces AI-ul nu sunt asa de controlat si deciziile luate cu ajutorul sau nu sunt tot timpul evidente. Cu alte cuvinte nu e vorba doar despre a folosi AI-ul in afaceri ca sa rezolvi probleme, ci si despre modul in care comunici ceea ce faci cu AI-ul si cum te-a ajutat sa obtii ce doresti, totul trebuie sa fie cat se poate de transparent si controlat.
Redundanta joburilor. Stii deja ca AI-ul te ajuta sa reduci costurile si presiunea la nivelul afacerii, insa tot AI-ul poate face multe sarcini redundante. AI-ul este de mare ajutor cel putin in prima faza a proiectelor tale si a lucrului de zi cu zi, cand ai de facut sarcini repetitive, oamenii trebuie sa colaboreze cu tot ce inseamna AI ca sa se obtina productivitate maxima. AI-ul nu inlocuieste angajatii, AI-ul doar ajuta si ofera asistenta in cele mai complexe sarcini.
Integrarea AI in sistemele actuale. E complicat sa integrezi AI-ul in sistemele si softurile pe care le folosesti deja de ani intregi. Trebuie sa tii cont de procesoare, de stocare, de infrastructura necesara cand ai de gand sa faci un asemenea pas. Angajatii trebuie sa stie cand sunt probleme cu integrarea AI, cu algoritmii si sa le rezolve rapid sau sa le raporteze. Tranzitia catre sisteme bazate sau ajutate de AI in afaceri e dificila, ai nevoie mereu de experti care sa te ajute cu verificarea si imbunatatirea sistemelor folosite ca sa poti utiliza mai tarziu AI-ul in business.