Odata cu venirea lunilor septembrie si octombrie si cu apropierea sezonului rece autoritatile din domeniul medical si medicii recomanda vaccinarea antigripala. In conditii normale, vaccinul antigripal era singurul recomandat inainte de iarna si putea fi facut in cabinetele medicilor de familie, atat de catre adulti, cat si de catre copii. Numai ca pandemia de COVID-19 a schimbat complet lucrurile si in prezent medicii recomanda atat vaccinarea impotriva COVID-19, cat si vaccinarea antigripala, in acelasi timp.
Pfizer/BioNTech are doze booster disponibile si vaccinuri adaptate noilor variante si mutatii ale SARS-CoV-2, Moderna are si ea un vaccin asemanator, modificat pentru a fi eficient impotriva noilor variante si subvariante Omicron si derivate.
Deja in tarile din emisfera sudica sezonul gripal a inceput, in Australia, Noua Zeelanda numarul de cazuri de gripa la pacienti de toate varstele e in crestere. In restul tarilor, unde sezonul gripal nu a inceput inca, autoritatile recomanda vaccinarea antigripala ca prima masura de protectie, dupa care poate urma si vaccinarea impotriva COVID-19 cu dozele booster adaptate prezentei Omicron.
Dar putem face si vaccinul impotriva COVID-19 primul si cel impotriva gripei dupa el, la cel putin trei-patru saptamani diferenta. Dozele booster se vor face la doua sau trei luni diferenta de ultimele doze booster administrate de regula pentru a evita orice efecte secundare si a avea un efect cat mai bun. Vaccinul antigripal are nevoie de doua saptamani ca sa ofere imunitate excelenta impotriva virusului, dozele booster COVID-19 au nevoie si ele de o perioada asemanatoare pentru a permite instalarea imunitatii.
Vaccinarea impotriva COVID-19 poate precede vaccinarea impotriva virusului gripal, spun specialistii. Astfel, ne putem vaccina antigripal in septembrie sau octombrie, ideal la final de octombrie, asta daca vrem eficienta maxima si protectie cat mai buna impotriva gripei obisnuite. Cei care au fost infectati cu SARS-CoV-2 trebuie sa astepte o perioada pana fac vaccinul antigripal.
Vaccinurile impotriva gripei si impotriva COVID-19 nu asigura protectie incrucisata, adica face un vaccin si ne protejeaza si de cealalta boala si invers. Pe viitor s-ar putea sa avem nevoie de vaccin anual impotriva COVID-19 la fel cum avem si vaccin anual impotriva gripei.
Spre deosebire de anii trecuti, cand aveam si masca obligatorie, cand am avut stari de urgenta, de alerta si interdictii mai dure, anul acesta, in lipsa regulilor mai dure, masca nu e purtata aproape deloc pentru ca nu mai e obligatorie. Deci sezonul gripal va fi mult mai periculos si cazurile s-ar putea sa fie mult mai grave, mai multe si mai greu de tratat. Presiunea pusa pe un sistem sanitar si asa sufocat de numarul tot mai mare de infectari cu SARS-CoV-2 care se asteapta dupa jumatatea lunii octombrie 2022 ar putea fi cel mai bun motiv sa ne vaccinam antigripal ca sa nu ajungem in spital.
Exista riscul real, ca si in 2020, 2021, sa avem infectari duble, cu virusul gripal si cu SARS-CoV-2. Cele doua virusuri sunt diferite, asa ca pot sa „cucereasca” relativ rapid organismul uman si sa determine infectari periculoase. Pe de o parte, virusul gripal slabeste organismul si induce starile cunoscute, iar daca vine si SARS-CoV-2 in paralel sansele sa ajungem la spital cu forme grave cresc foarte mult.
De aceea vaccinul antigripal si cel impotriva COVID-19 vor fi recomandate mereu inca de la varste fragede pentru protectie totala impotriva unor forme grave ale bolilor. Cum se stie deja, daca faci un vaccin asta nu inseamna ca nu te vei imbolnavi deloc de gripa sau de COVID-19. Dar ai sanse foarte mari sa ai simptomatologie usoara, sa treci repede prin boala, sa nu ai nevoie de spitalizare si sa te recuperezi fara a avea sechele la final.
Indiferent ca ai gripa intai si dupa te infectezi cu SARS-CoV-2 sau ca esti deja infectat cu SARS-CoV-2 si iei de undeva si virusul gripal, vaccinurile facute la timp te vor ajuta cu siguranta si nu vei risca sa nu iti poti desfasura activitatile zilnice in mod normal.
Pe langa vaccinare cauta sa respecti regulile impuse inca de la inceputul pandemiei de COVID-19: spala bine mainile cu apa calda si sapun, evita multimile, evita contactul direct prelungit cu persoane infectate, pune batista la gura si nas cand stranuti, poarta masca de protectie in spatiile inchise, spala mainile ori de cate ori vii de afara, ai folosit toaleta, inainte de a manca, nu iti atinge nasul, gura, ochii cand nu ai mainile spalate, dezinfectate, testeaza-te atunci cand ai simptome si evita sa intri in contact cu alte persoane, stai acasa daca esti bolnav si izoleaza-te, dezinfecteaza, spala constant suprafetele pe care le atingi frecvent.
Vaccinarea ramane singura noastra arma impotriva virusurilor si infectiilor generate de acestea. Anual virusul antigripal e adaptat pentru a fi eficient si a putea oferi protectie impotriva noilor variante ale virusului gripal, la fel se intampla si se va intampla si cu vaccinul/doza booster COVID-19 pe masura ce vom avea noi si noi variante si subvariante SARS-CoV-2. Din moment ce le avem pe amandoua la dispozitie, gratuit COVID-19 si contra cost sau gratuit vacinul antigripal ar fi o greseala din partea noastra sa nu le folosim ca sa ne protejam de gripa si de COVID-19.
Campaniile de informare si de constientizare pornite de autoritatile din domeniul sanitar sunt un prim pas spre cresterea numarului celor care se vaccineaza antigripal, insa nu vor fi suficiente. De vaccinarile impotriva COVID-19 si impotriva gripei va depinde si imaginea generala a iernii 2022-2023 din punct de vedere al imbolnavirilor sezoniere…