
Nu mai e mult si avem un an de cand ne luptam cu SARS-CoV-2 si cu efectele devastatoare ale acestui virus asupra corpului uman. E deja peste un an de cand s-a descoperit prezenta sa la om si sunt luni bune de cand cercetatorii si oamenii de stiinta incearca sa il inteleaga, sa gaseasca un vaccin.
In presa se vorbeste tot mai des despre „valuri” in care „loveste” pandemia de COVID-19. Am avut, din cate se pare un val, l-am avut si pe al doilea, ne pregatim deja de al treilea, care, e inceput in anumite tari unde rata de infectare e uriasa. Cate valuri vor mai fi nu stim, dar ele vor aparea pe masura ce virusul se va raspandi cu si mai mare putere si va infecta mult mai multa lume.
Insa putem discuta despre „valuri” cand ne referim la COVID-19 si SARS-CoV-2? Comparatia cu gripa spaniola, invocata de prea multe ori, nu trebuie adusa in discutie de fiecare data pentru ca nu putem sa gasim atat de multe elemente comune intre cele doua afectiuni.
In momentul de fata nu avem o definitie clara in privinta unui val al unei epidemii sau in privinta unei faze a acesteia. Un „val” implica totusi un numar in crestere de indivizi imbolnaviti, un varf si un declin. Termenul de „val” se poate folosi cand ai un model „natural” de varfuri si de descresteri ale cazurilor de imbolnavire. Chiar daca te afli pe o panta descendenta tot pot sa apara varfuri si pandemii.
Avem deja niste modele de evolutie din trecut si stim, in mare, cum ar evolua o boala precum COVID-19. Unele boli apar sezonier, in asa numitele „valuri”, avand o rata de infectare mai mare doar in anumite luni din an. Virusurile sezoniere, 229E, HKU1, apar mai ales in decembrie si ajung sa infecteze oameni si in martie. Dar asta nu inseamna ca avem doar cazuri in acele luni. Foarte bine virusul poate aparea sporadic si in restul anului.
Sa folosesti termenul „val” pentru COVID-19 inseamna o reducere a impactului sau mult prea mare, o simplificare fortata, insa poate ajuta la stabilirea unei intelegeri vizuale a ceea ce se intampla. „Valul” e mai degraba o perioada de timp limitata, in care avem o crestere si descrestere a numarului de cazuri de infectare. Cand afirmi ca a trecut „valul” I si vine „valul” II trebuie sa ai deja sub control situatia si sa ai cazuri care au scazut substantial ca incidenta. Stii ca ai „valul” II cand ai o crestere foarte mare a cazurilor, o crestere sustinuta.
Practic nu ai un inceput si un sfarsit clar al unui val. Termenul de „val” ramane doar un descriptor pentru curba epidemica si cam atat, o reprezentare vizuala. Daca vrei sa vezi un „val” clar te uiti in Coreea de Sud. Primul „val” a durat in unele tari in jur de patru luni, cand am avut o crestere si o descrestere brusca.
Delimitarea clara a valurilor la nivel global nu e una corecta. In unele tari, Canada, Coreea de Sud am avut date care ne aratau ca a existat un val, poate doua. Dar in alte tari, un „val” s-a combinat cu altul si am avut practic un inceput, fara un sfarsit al valului I. Daca te uiti la datele din tarile respective nu prea vezi „valuri”. De exemplu, in SUA am avut aceasta situatie, unde valurile nu au fost asa de clare, si unde am tot avut cazuri foarte multe de infectari, varfuri, fara sa vedem vreun declin clar, usor de reperat.
Revenind la afectiunile sezoniere, unde vedem aceste perioade clare, avem mai multi factori care influenteaza aparitia sezoniera. Umiditatea e unul dintre ei, unele virusuri se raspandesc mai putin cand e foarte multa umiditate in aer. Gripa apare pentru ca lumea petrece mai mult timp in case iarna, si virusul se raspandeste asa mai rapid in comunitati, in spatii inchise. E posibil ca si SARS-CoV-2 sa se raspandeasca in anumite conditii impuse de succesiunea sezoanelor. Ce e sigur pana acum e ca temperaturile mari nu previn raspandirea accelerata a virusului. In timp, totusi, si SARS-CoV-2 va trece la aparitia sezoniera, dar nu stim exact cand se va intampla acest lucru.
„Valurile” si dinamica sezoniera sunt afectate si de nivelul de imunitate al populatiei globale. Pe masura ce avem mai multi indivizi care devin imuni la patogeni, nu mai avem nici raspandire rapida si infectarile nu mai apar atat de des. Cel putin in SUA, mai bine de 60% din populatia de acolo trebuie sa fie imuna la virus ca sa oprim COVID-19 in zona respectiva.
Recent, Universitatea Oxford a dat publicitatii o baza de date care rezuma „valurile” infectiilor respiratorii din trecut, mai ales cele care au cauzat epidemii si pandemii. De exemplu, in cazul gripei dintre anii 1889-1892 am avut trei „valuri” distincte, cu o virulenta din ce in ce mai mare. Al doilea „val” a fost atunci si cel mai periculos, mai ales pentru tineri.
In Marea Britanie, intre 1918 si 1919 am avut trei „valuri”, cauzate de gripa si pneumonie mortala. Valurile au fost la fel global in timpul pandemiei de atunci. De multe ori pandemia de acum e comparata cu gripa spaniola, care a avut trei valuri distincte in timpului unui an. Ultimele doua valuri au adus si cei mai multi morti. Nu se stie daca infectarea la inceputul pandemiei de atunci a reusit sa protejeze indivizii in timpul valurilor urmatoare.
In 2009, H1N1 si pandemia generata de acesta, a reusit sa aduca doua valuri in tarile unde au aparut infectarile. Si astazi mai avem puncte de pe glob unde apare H1N1, al doilea val a afectat mai ales batranii.
Ce am inteles din aceasta analiza? Valurile apar cand o boala se raspandeste si paraseste o populatie. Valurile diferite au particularitati diferite, severitatea bolii difera, la fel si populatia afectata. „Valurile” pot fi utile daca analizam tari individuale si regiuni din tari, dar nu avem un concept util data vorbim de intreg globul. Daca ne gandim la gripa, nu vorbim de valuri cand tot revine in fiecare an, vorbim doar de gripa sezoniera.
Un val global secundar nu va exista, dar vor fi o serie de varfuri localizate. Tinerea sub control a virusului care produce COVID-19 este cheia evitarii unor „valuri” foarte greu de stapanit. Iarna e aici si infectiile vor scapa de sub control. In cel mai grav scenariu posibil vom vedea o crestere uriasa la peste 120.000 de decese si numerele vor tot urca pe masura ce ne apropiem de martie 2021. Totusi nu stim daca al doilea val global va fi la fel de puternic precum primul din prespectiva infectarilor sau daca va exista. A vorbi despre el inca de acum e prematur, datele nu sunt atat de usor de interpretat.
Comparatia cu gripa spaniola este de evitat de acum inainte, avem altfel de sistem de sanatate si alte modalitati de a preveni si controla un virus, acum 100 de ani nu aveam asa ceva. Suntem cu un pas mai departe decat eram la inceputul lui 2020…