Recent, Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, a adus in discutie problema razboiului de uzura din Ucraina. Nu e nimic nou, am mai avut razboaie de uzura in lume de-a lungul istoriei si s-au dovedit a fi extrem de greu de gestionat si de suportat de natiunile implicate, mai ales de cele dominate in timpul razboiului. Razboiul de uzura aduce cu sine multe implicatii politice, economice pe termen lung si o instabilitate regionala foarte greu de controlat pe masura ce trec lunile…
Inca de la inceputul razboiului din Ucraina, Occidentul s-a angajat sa ajute Kievul si a inceput sa furnizeze arme, sisteme de lansatoare multiple de rachete, tot ce a putut in anumite limite ca sa sustina apararea ucraineana. Kremlinul a fost vizibil iritat de toate sanctiunile si de toate miscarile facute de Occident si ameninta in continuare cu represalii, inclusiv cu atacuri nucleare asupra Ucrainei. In Ucraina intre timp razboiul devine unul de uzura si este tot mai greu de anticipat ce se va intampla in viitorul apropiat.
Razboaiele sunt oricum imprevizibile si de multe ori se vor intinde pe o perioada mai lunga de timp. Un razboi de uzura este o tactica militara pana la urma, o strategie prin care se urmareste o slabire progresiva a fortelor inamicului prin atacuri la foc automat si amenintari permanente. Si atacturile nu vor conteni decat cand inamicul este prabusit si nu mai poate raspunde in niciun fel. Cine are mai multe resurse si rezerve, cine le gestioneaza mai bine rezervele, resursele, va castiga de fiecare data.
Cel mai bun exemplu de razboi de uzura folosit inteligent a fost in Primul Razboi Mondial, pe frontul de vest. Dar si in Vietnam, in razboiul de acolo, am avut o varianta de razboi de uzura, SUA fiind tara care a uzat de acest tip de tactica militara. Alte razboaie de uzura celebre au fost: Razboiul din Coreea, Razboiul arabo-israelian, Razboiul din Afganistan, Razboiul Civil Sirian.
In Ucraina, ambele tabere implicate in razboi au victorii si pierderi, dar nimeni nu reuseste sa se impuna decisiv. Si Rusia, si Ucraina spera ca adversarul sa cedeze la un moment dat pentru ca nu mai are fie resurse, fie puterea de a mai continua luptele.
Pierderile Rusiei au fost unele majore de cand a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022. La inceput Rusia avea in batalioanele tactice, probabil, 600 de soldati, acum are doar 60, a pierdut tancuri 761, o treime din ele doar de cand se concentreaza pe ofensiva din Donbas, incepand cu 18 aprilie.
Daca la inceput Rusia isi inchipuia ca poate prelua controlul asupra Ucrainei si asupra Kievului in cateva zile, rezistenta ucraineana si ajutorul fara precedent al Occidentului au transformat treptat invazia in razboi adevarat si mai departe in razboi de uzura. Rusia a dovedit in timp ca nu are nicio problema cu uciderea civililor ucraineni si ca isi doreste doar distrugerea natiunii ucrainene, asta era si este scopul invadarii Ucrainei in 24 februarie 2022.
Efectele razboiului de uzura din Ucraina nu sunt doar in Europa. Se vad la nivel global. Sunt probleme cu energia si gazele, cu preturile prea mari, cu mancarea si aprovizionarea. Se adauga inflatia uriasa, care va continua sa creasca in Europa si incertitudinile mentinute de reactiile lui Vladimir Putin, tot mai periculoase si mai ingrijoratoare.
Un razboi de uzura in Ucraina aduce cu sine si o testare a unitatii si a cooperarii in cadrul NATO. Putin testeaza in fiecare zi rezistenta NATO si cauta brese, cauta sa destabilizeze in orice fel alianta pentru a putea avea o victorie pe care sa o prezinte in fata poporului sau si sa justifice razboiul din Ucraina si pierderile de vieti omenesti si de armanent.
Dar NATO rezista si nu face nici pasi gresiti la rugamintele presedintelui Ucrainei de teama unui razboi asemanator celui mondial, cu multe natiuni implicate. Riscul e prea mare si NATO stie acest lucru, asa ca ia masuri, dar niste masuri care sa nu irite foarte tare o Moscova si asa mult prea anxioasa.
Si mai grav este ca razboiul de uzura va fi unul poate mult mai lung si mai sangeros decat cele precedente. Asta pentru ca Putin isi doreste cu orice pret Ucraina. Si luptele vor continua luni, poate ani pana ce obiectivul final va fi fost atins intr-un fel sau altul. De cealalta parte, Ucraina a vazut ce inseamna razboiul pentru Rusia si zecile de crime de razboi observate in teren si va continua sa tina piept atacurilor. Pentru cat timp? Nu se stie.
Alt aspect important: toate sanctiunile impuse Moscovei au repercusiuni directe asupra Europei. Au crescut preturile la gaz enorm pentru ca Rusia a oprit functionarea normala a pietei globale a petrolului. Multe tari care au facut front comun impotriva Rusiei si au acceptat sanctiunile ce urmau a fi impuse, economice, au platit cu sistarea diverselor resurse de care depindeau si care veneau din Rusia.