De cand Facebook a avut curajul sa faca o mutare interesanta si sa aduca in prim-plan Metaversul se vorbeste tot mai mult despre realitati, virtuale si augmentate. Realitatea Augmentata este folosita deja in foarte multe domenii si a ajuns si la utilizatorul de rand sub forma de ochelari sau casti speciale pentru AR. Mai nou, telefoanele moderne ar putea sa beneficieze pe termen lung de pe urma ei, mai ales ca avem aplicatii si dispozitive care ne pot ajuta in mod real sa o folosim la maximum in orice fel de context…
Nu e nimic foarte complicat la prima vedere cu aceasta realitate augmentata. Cum ii spune si numele, Realitatea Augmentata se bazeaza pe o experienta oferita utilizatorilor prin imbogatirea mediului real pe care acestia il percep cu ajutorul computerului, se adauga informatii perceptuale generate pe computer. Aceste informatii pot fi vizuale, auditive, haptice, somatosenzoriale, olfactive.
Practic avem trei caracteristici de baza in AR: o combinatie de lumi reale si virtuale, interactiuni in timp real si inregistrari 3D de o acuratete uimitoare ale unor obiecte reale sau virtuale. Informatiile senzoriale oferite utilizatorilor pot fi constructive sau destructive (mascheaza mediul natural, realitatea). Experienta finala traita prin intermediul AR e una imersiva si mult mai eficienta, afli mai multe lucruri, poti intelege o multime de informatii mai usor. Realitatea Augmentata altereaza perceptia utilizatorului asupra realitatii in vreme ce Realitatea Virtuala inlocuieste experienta din realitate si il proiecteaza pe utilizator intr-o lume simulata, virtuala.
Cel mai simplu mod de a accesa aceasta Realitatea Augmentata si de a ne folosi de ea in orice moduri este prin intermediul unor ochelari dedicati pentru AR. Dar lucrurile au evoluat rapid si in viitorul apropiat vom avea nevoie doar de… telefonul modern din buzunar ca sa vedem ce inseamna experienta Realitatii Augmentate.
Cu ajutorul Realitatii Augmentate vom putea sa indreptam telefonul spre ceva anume si sa vedem obiecte, videoclipuri in realitate pe ecran, in timp ce ne uitam in continuare la respectivul lucru. Pe piata de profil sunt deja o multime de aplicatii de realitatea augmentata pentru telefoane. Google are Google Glass, dar pana la o Realitatea Augmentata mai avansata si mai pretentioasa la nivel hardware am avut Samsung Gear VR. Viitoarele telefoane mobile vor include foarte multe tehnologii pe care le gaseam doar in astfel de dispozitive pentru experienta AR. Doar un exemplu relevant: Xperia XZ Premium de la Sony. Sony se lauda ca are primul smartphone pe care il poate controla in totalitate utilizatorul doar cu ajutorul vocii sale. Vor fi doua microfoane pentru input vocal, se va interpreta informatiile receptionate si se vor face ajustarile in sistemul telefonului, se va raspunde in timp real la input.
Da, mai avem telefoane smart care au si comenzi vocale, dar Sony va fi pionier in privinta dispozitivelor controlate in totalitate doar cu vocea umana.
Si daca te gandesti ca va fi cam dificil sa vezi telefoane smart cu AR si functionalitati, caracteristici dependente de AR, ajutate de AR, te inseli. Deja avem in telefoane senzori care ne permit sa accesam diferite obiecte sau locuri. Un scenariu in care ai putea sa folosesti AR-ul integrat in smartphone e simplu: te afli intr-o tara straina, iti este foame, mergi la restaurant si ai meniul in fata, intr-o limba pe care nu o cunosti. Vrei sa comanzi ceva, dar ti-e teama sa nu dai banii pe ceva ce nu poti manca sau poate pe ceva care s-ar putea sa iti faca rau. Ce faci? Nicio problema, ai AR si un smartphone, ai rezolvat problema. Indrepti telefonul care are deja AR integrat si in cateva secunde stii exact ce sa comanzi pentru ca se va traduce si vei avea si ingrediente, poze, pareri. La fel poti face la cumparaturi, in vacante, etc.
Cum ti-ai dat seama deja, AR-ul poate fi accesat fie printr-o aplicatie de pe telefon dependenta de un hardware si de niste senzori, fie prin intermediul ochelarilor, castilor de AR. Telefoanele cu AR sub forma de aplicatii speciale sunt simplu de folosit si au toti senzorii necesari ca sa te ajute oricand. Nu toate telefoanele smart noi pot rula aplicatii AR, asa ca trebuie sa fii atent daca ai nevoie de ele si le descarci.
Putem avea aplicatii AR pentru cumparaturi alimentare, care te ajuta sa gasesti rapid produse si servicii favorite, preturi bune, aplicatii AR pentru cumparaturi de acasa, cumperi tot ce vrei si la cele mai bune preturi din confortul canapelei. Desigur mai sunt si aplicatii pentru pasionatii de moda, poti sa vezi cum iti vine o rochie „aplicand-o” pe o poza sau chiar pe tine, cu telefonul indreptat spre tine, camera activa, evident.
Iti decorezi mai nou casa cu ajutorul aplicatiilor AR, gasesti mobila potrivita, vezi cum vine i camera, intr-o anumita zona, suprapui imaginea peste realitatea din fata camerei telefonului si gata, stii daca va intra canapeaua intre cele doua dulapuri pe care le ai deja. Alegi materiale, culori, model, preturi si le compari in timp real.
Mai avem aplicatii AR pentru pasionatii de masini, care iti permit sa vezi cele mai bune preturi, sa compari masini si sa le vezi fix in fata ta daca iti doresti lucrul asta, prin intermediul telefonului si al camerei sale. Asa cumperi mai usor modelul dorit si il poti studia in detaliu, mai bine ca pe un calculator, intr-o poza 2D.
Desigur, stii deja de Google ARCore AR, o aplicatie complexa de la Google care permite adaugarea de aplicatii AR pe orice smartphone care suporta astfel de aplicatii moderne. Are deja doua variante, free si platita, care costa 79 de dolari si ofera acces la cateva caracteristici avansate. Poti sa gasesti localizarea exacta a telefonului, sa faci fotografii, videoclipuri cu ajutorul AR-ului de la Google, descoperi rapid obiective turistice si locuri splendide unde merita sa mergi, toate aflate in apropierea ta. Plus ca gasesti orice fel de pret pentru produsele dorite sau pe cele pe care le ai deja.
De la Samsung avem Samsung SmartThings AR, care permite accesul dispozitivelor smart din casa. Controlezi temperatura din casa, luminile, poti sa „verifici” si casele prietenilor. Este pe piata din 2018 si deja are foarte multi fani si utilizatori.
Facebook se bazeaza pe Facebook Camera360 AR, parte din aplicatia Facebook pentru mobil. Cum te ajuta? Gasesti rapid orice fel de produse din vecinatatea ta. Amintim aici si Amazon ARKit, care e utila pentru localizarea exacta a telefonului si pentru videoclipuri, fotografii realizate cu asistenta AR-ului. Inainte sa cumperi un produs poti sa vezi si preturile si stii daca e bine sa il cumperi sau nu, daca nu cumva pretul e prea mare pentru tine, daca nu ai si oferte mai bune. Apple are si el aplicatie asemanatoare AR, Apple ARKit, cu aceleasi functionalitati precum aplicatiile anterioare.