Foarte multe sporturi au reguli diverse, multe si greu de inteles pentru cei care nu sunt pasionati de jocul respectiv. In sport se fac astfel de reguli pentru a acoperi orice fel de scenariu posibil si pentru a oferi un cadru de joc cat mai bine conturat indiferent de partide.
In general aceste reguli se invata daca privesti sportul respectiv sau daca esti implicat in el, nu mai sunt atat de complicate odata ce te obisnuiesti cu ele. Nici macar nu trebuie sa le retii pe toate, le vei sti pe masura ce dai de ele.
Sunt insa si multe reguli ciudate pe care le intalnim in sporturi obisnuite, pe care le cunoastem si pe care le urmarim, reguli facute parca sa ne incurce sau sa ii incurce pe cei care practica sporturile respective. De ce au aparut? Stiu doar cei care sunt implicati direct in sporturi si cei care le-au inventat. Noi putem doar sa ne miram de existenta lor si sa incercam sa le deslusim cat putem.
Polo. Regula 28e. Polo este un sport foarte indragit si spectaculos, se joaca de pe cai, scopul jucatorilor fiind sa loveasca cu un ciocan special o minge si sa o poarte prin teren pana in „poarta” adversarului. Este un sport indragit mai ales in Marea Britanie, este spectaculos si e cel mai vechi sport care implica si calaria. Regula ciudata din acest sport se refera la… stangaci. Nu au voie sa participe deloc.
In SUA, toti jucatorii de polo trebuie sa tina ciocanul de lemn in mana dreapta. Daca un stangaci loveste mingea si se afla in apropierea unui dreptaci, care vrea si el sa loveasca mingea, se poate ajunge la situatii periculoase. Pana in 1974 regula nu era activa, asa ca toti cei care au jucat polo dupa acest an si erau stangaci au trebuit sa renunte. Ideea din spatele acestei reguli e simpla: siguranta inainte de toate, nu vrei sa ai accidente cand ai si animale implicate si cand ai cai care pot sa reactioneze foarte urat in situatii stresante.
Baseball. Regulile 7.05 si 8.01(f). Conform primei reguli din baseball nu ai voie sa prinzi mingea cu sapca. Orice incercare de prindere cu sapca este sanctionata cu puncte pentru echipa adversara. E ca si cum ai trisa in fotbal si ai da gol cu mana in loc de picior.
A doua regula se refera la cei care pot folosi ambele maini pentru a arunca mingea, lovi mingea la ambidextri. La inceput trebuie sa te decizi cu ce mana arunci, cu ce mana vei lovi. Daca alegi o mana vei juca cu ea pana la finalul meciului. Chiar daca apar raniri si trebuie sa schimbi mana nu vei avea voie decat in cazuri exceptionale. E un joc destul de dur si de interesant acest baseball, un fel de oina mai avansata, asa ca are nevoie de reguli foarte clare pentru toata lumea.
Bachet. Regula 4-1. Alta regula ciudata vine din baschet. Cand incepe numaratoarea inversa pana la meciurile de baschet, cel 20 de minute, jucatorii nu mai au voie sa faca diverse scheme la cos si sa arunce mingea cu mainile direct in cos, in timp ce se tin pentru scurta vreme de cercul cosului.
E o regula dura si oricine o incalca e pedepsit, chiar si atunci cand mai sunt cateva secunde pana la meci. Echipa adversara primeste automat un punct daca se intampla asa ceva. E si o chestiune de siguranta pana la urma, te-ai putea accidenta si meciul nu prea mai are cum sa inceapa daca nu ai echipele complete.
Sah. Regula 13.2. Da, si sahul e un sport si e foarte respectat printre cei care il apreciaza si il joaca. In 2012 a aparut o regula controversata potrivit careia femeile care purtau camasi sau bluze puteau sa aiba desfacut doar al doilea nasture de sus in jos in timpul oricaror competitii. Sunt reguli, intr-adevar, si pentru barbati in sah, nu ai voie sa mirosi urat, nu ai voie sa vii in slapi la competitii sau imbracat ca de plaja, fara gauri, insa regula cu nasturii e bizara.
Din 2017 regula a fost scoasa la nivelul Europei, acolo unde era valabila inainte. Dar cinci ani femeile care jucau sah s-au conformat, indiferent de ce credeau despre aceste reguli pentru un sport al mintii care si asa are o multime de reguli complicate.
Golf. Regula 11-3. Chiar si dupa ce s-a tot incercat sa se refaca regulamentul din golf pentru a nu mai avea reguli atat de rigide, tot au mai ramas unele ciudate. De foarte multe ori jucatorii profesionisti de golf s-au lovit de o regula foarte veche si destul de interesanta. Dupa ce iti aranjezi mingea pe locul indicat iti dai seama ca nu sta locului si tot „pleaca la plimbare” din varii motive, vant, vibratii etc.
De fiecare data cand se intampla asa ceva este cineva care sa spuna „that’s one” si toata lumea izbucneste in ras, dar pui mingea la loc fara penalizari. O minge care cade de pe locul special unde trebuie aranjata inainte de lovire se poate inlocui fara penalizari, asta e regula de ani buni, indiferent care e motivul caderii sau deplasarii ei. Dar daca incerci sa lovesti mingea de golf si ratezi, ea cade, nu se aplica regula.