Site icon RATB

Relatia parinte-copil. O putem imbunatati?

Relatia parinte-copil nu este perfecta si poate fi imbunatatita

Relatia parinte-copil este una complicata indiferent de varsta micutilor. Porneste ca o provocare pentru parinti, continua ca o provocare pentru copii si sfarseste prin a fi cea mai frumoasa legatura sociala pe care am vazut-o vreodata. Pastrarea si imbunatatirea relatiei parinte-copil ar trebui sa fie pe primul plan daca ne dorim o familie sanatoasa si unita, in care nu exista certuri intre generatii.

Adolescenta este cea mai complicata perioada, una dintre putinele perioade in care relatia parinte-copil este pusa la grea incercare. Daca in copilarie relatia pare una armonioasa si exista compromisuri in fiecare tabara, in adolescenta relatia pare sa nu mai existe de multe ori. Cu cat diferenta de varsta este mai mare intre parinte si copil, cu atat si certurile vor fi mai aprige si relatia parinte-copil va deveni foarte greu de mentinut in limite normale.

Ca sa nu ajungem sa o pierdem in perioada adolescentei sau cand copilul devine adult putem face cateva lucruri simple la varste mai micute. Iata doar cateva exemple.

Imbratisarea din fiecare zi. Pe masura ce imbatraneste, adultul este tot mai fragil din punct de vedere fizic. Contactul este foarte important pentru o sanatate de fier. Cand esti adolescent s-ar putea sa nu vrei sa iti mai imbratisezi parintii. Afectiunea fizica e tinuta la minimum pe masura ce tinerii se apropie de viata de adult. Imbratisarea parinte-copil poate sa refaca relatia care s-a mai subrezit, poate sa o imbunatateasca si reduce si stresul. Orice imbratisare functioneaza ca o amintire ca nu esti singur, ca micutii au pe cine se baza si pe cine intreba orice cand au probleme in vietile lor atat de diferite astazi. Suportul emotional si contactul fizic raman printre cele mai bune modalitati de consolidare a relatiei parinte-copil.

Inchide orice fel de gadget, dispozitiv in timpul interactiunilor zilnice cu ei. Daca tot te joci cateva minute dintr-o zi cu micutul e bine sa lasi laoparte telefon si tableta, laptop si sa le dai pe silent pentru a te bucura de timp de calitate cu micutii. Te relaxezi, le arati ca esti interesat de ceea ce faci impreuna cu ei, ei vor intelege ca te implici in joc si incerci sa le aduci bucurie. Cand interactiunea directa cu un copil este dublata de uitat constant pe telefon si raspuns la e-mail-uri cu siguranta nu vei avea rezultatele dorite. Relatia parinte-copil se va consolida doar daca interactiunea este una reala si sincera si nu exista niciun fel de obstacol in comunicarea parinte-copil.

Discuta cu ei inainte de orice tranzitii sau de luarea unor decizii importante. Pe masura ce se apropie de viata de adult copiii vor lua diverse decizii. Cand sunt pe cale sa ia o decizie importanta este bine sa le arati ca esti alaturi de ei, sa discutati inainte si sa le propui diverse scenarii de actiune, daca iti solicita acest lucru. E important sa nu le spui direct ce au de facut, sa nu le dai solutii care par perfecte, ei trebuie sa ia deciziile lor si sa judece orice miscare pe care o vor face in viitor. Arata ca ii ajuti orice ar vrea as faca si discuta deschis. Doar asa vei putea imbunatati relatia parinte-copil.

Incurajeaza emotiile si nu le reprima, bloca cand le vezi. Copiii au diverse emotii si acestea pot sa apara si in timpul argumentelor. Parintele trebuie sa isi controleze emotiile, si le poate exprima, dar trebuie sa le sustina si pe cele ale copiilor. Un copil trebuie sa poata experimenta toata plaja de emotii si nu are nevoie de interzicerea unor anumite emotii care se vor a fi exprimate natural. Relatiile puternice parinte-copil se bazeaza pe comunicarea emotiilor si intelegerea lor. Emotiile care nu sunt exprimate se pot transforma in frustrari sau se pot acutiza si duc la adevarate „explozii” care nu fac bine psihicului micutilor.

Fii atent la micile lor bucurii. Lucrurile marunte transforma viata noastra anosta intr-una prospera. Relatia parinte-copil se va imbunatati daca esti atent la ce lucruri ii plac celui mic, la ce il face fericit. Ii poti face diverse cadouri, poti sa il ajuti sa ajunga la idealurile sale mai usor, poti sa ii incurajezi pasiuni oferindu-i suport pentru lucruri care sunt, poate, nesemnificative. Invata sa asculti, asculta sa intelegi si nu opri copilul din a avea mici bucurii. Pana la urma relatia parinte-copil e mai puternica atunci cand micutul intelege ca parintele il sustine si ii transforma micile bucurii in mari realizari.

Exit mobile version