Cand sughiti poti scapa mai usor din aceasta situatie neplacuta cu remedii inedite

Atunci cand te astepti mai putin apare si e foarte greu sa scapi de el. Este neplacut, te va face sa te simti rau si sa vrei sa te ascunzi cat mai departe de cei care sunt in jurul tau. Sughitul, despre el e vorba, este unul dintre cele mai banale lucruri care ni se pot intampla si pe care ajungem sa il toleram din ce in ce mai bine daca apare foarte des in viata noastra.

Acest fenomen este produs de o inspiratie brusca pe care am oprit-o imediat. Nu o facem voit, dar organismul nostru reactioneaza destul de neplacut si incepem sa sughitam cu o intensitate diferita. Oprirea sughitului este destul de complicata, de multe ori nu dispare de la sine, asa ca va trebui sa aplicam tot felul de metode simple sau mai ciudate, care si-au dovedit eficienta in timp.

Ca sa intelegem cum oprim sughitul ar trebui sa intelegem cum apare la nivelul musculaturii care il produce. Cand sughitam apare contractia spastica, repetata, a diafragmului, practic muschiul ce separa cavitatile toracica si abdominala. Fara el nu ar exista inspiratia spontana. Odata ce avem spasme rapide si necontrolate aerul patrunde rapid si cu viteza in plamani.

Dar epiglota se inchide imediat, corzile vocale vibreaza si orificiul glotic ramane si el intredeschis. De aici avem sunetul atat de neplacut si haios. Intensitatea sughitului difera, depinde de cat de dese sunt aceste spasme. Avem sughit care dureaza putin si se opreste de la sine si sughit cronic, care poate dura si zile intregi. Nervii care pornesc de la gat si ajung pana la piept sunt raspunzatori de spasmele din diafragma.

Sughitam cand inghitim aer, cand mancam prea mult deodata, cand bem diverse sucuri foarte acidulate sau cand am mancat deja alimente picante. Si trecerea de la o temperatura la alta poate duce la sughit, la fel si modificarea temperaturii din stomac sau plansul prea mult, tusea puternica repetata. Anxietatea prea mare si stresul sunt si ei factori declansatori ai sughitului obisnuit.

Cum putem scapa de sughit? Sunt mai multe metode care functioneaza, insa ele nu trebuie sa inlocuiasca si un consult medical. Prima data mergem la medic daca vedem ca starea noastra se inrautateste, asta e clar.

Otetul si untul de arahide. Desi nu prea ne vine sa bem otet sau sa mancam unt de arahide cand sughitam, practica a dovedit faptul ca ambele remedii functioneaza foarte bine. Asadar, data viitoare cand ai un sughitat care apare de nicaieri ia o lingura de otet si incearca sa o bei incet sau ceva ce contine ceva mai acid, acru. Tocmai aceasta acreala poate determina relaxarea musculaturii si evitarea unor complicatii. Untul de arahide este iarasi foarte eficient, o lingura inghitita si savurata poate face minuni.

Si tot la capitolul acreli si aciditate, o lamaie si sucul sau sunt foarte bune cand nu te mai poti opri din sughit. Orice e acru si are consistenta cat mai apropiata de cea lichida, sa nu fie solid, asta e important, va functiona.

Presiunea. Presiunea destul de mare pusa pe unghia degetului mic, practic strangerea degetului in zona unghiei ar putea duce la oprirea sughitului. Si in zona degetului mare se poate aplica presiune sau in alte zone din palme care par sa aiba legatura cu zona vizata, unde apare sughitul.

Si dupa masaj un pahar de suc acidulat baut rapid ar putea fi excelent pentru a rezolva problema, daca mai persista. Ideea este ca eliminarea rapida a aerului de la sucul acidulat ar duce la oprirea sughitului.

Limba si cerul gurii. Cand tot sughiti si nu stii ce sa mai faci poti sa incerci sa scoti limba cat mai mult in afara cavitatii bucale, asta pentru a stimula nervul vag si a scapa de sughit. Pe langa limba scoasa mai merge si tehnica masajului cerului gurii cu un betisor de urechi, care are bumbac in capac sau cu un deget curat, tot pentru stimularea nervului vag.

O alternativa buna pentru a nu mai sughita ar fi acoperirea gurii si a nasului cu palmele, in timp ce se respira normal. Doza mai mare de dioxid de carbon poate reduce spasmele care produc sughitul. Si respiratia tinuta ajuta la disparitia sughitului, se produce dioxid de carbon la nivelul plamanilor si diafragma se poate relaxa.

Degetele in urechi. S-a constatat ca degetele bagate in urechi timp de 20-30 de secunde duc la disparitia sughitului. Ca metoda alternativa se pot apasa zonele moi din spatele lobilor urechilor, chiar sub baza craniului. Asa nervul vag se relaxeaza si conexiunea sa la diafragma va determina oprirea sughitatului.

Cititul cu voce tare. Cand citesti ceva foarte complicat si lung din carti, de pe web e ca si cum ai respira intr-un punga din hartie sau cum ai incerca sa iti tii respiratia. Nu ai cum sa respiri normal cand citesti, respiratia se adapteaza in functie de ceea ce citesti. Asa scapi si de sughit si ramai si informat?.

Inghetata. Daca ti-e pofta de o inghetata buna si vrei sa scapi si de sughit ai tras lozul castigator. E o metoda testata si folosita mai ales vara, cand gasesti inghetata peste tot. Inghetarea nervului vag poate duce la oprirea sughitului. Atentie insa, mancatul in viteza de inghetata poate duce la fenomenul „inghetarii creierului”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *