Ne-am confruntat cu ea macar o data in viata. Ne ferim sa vorbim despre ea, ni se pare rusinos si ori de cate ori putem incercam sa o prevenim si sa o tratam cat putem de repede. Constipatia este una dintre cele mai comune probleme digestive, indiferent de varsta, de sex sau de conditie sociala.
Statisticile ne arata ca doar in SUA constipatia cronica genereaza peste 2.5 milioane de vizite la doctor, costurile medicamentelor ajungand la cateva sute de milioane de dolari pe an. Cifre la fel de ingrijoratoare intalnim si in Europa sau in alte parti ale lumii.
Odata instalata, constipatia nu dispare atat de usor si ne poate transforma viata intr-un calvar. De accea prevenirea ei si tratarea fara prea multe medicamente chimice raman cele mai importante demersuri care ne tin departe de medic si de neplaceri.
Constipatia se manifesta prin dificultatea de a avea un scaun normal. Cauzele constipatiei sunt multiple: medicamentele luate, care au ca efect advers dereglarea tranzitului intestinal, o dieta fara prea multe fibre de calitate, prezenta sindromului colonului iritabil, un sistem digestiv mai lent sau un colon dereglat, flora intestinala cu probleme.
Stii ca esti constipat cand episoadele de scaun foarte tare si greu de eliminat sunt frecvente si dureaza saptamani intregi. In general specialistii iau ca punct de reper in diagnosticarea constipatiei frecventa scaunelor normale. Daca ai mai putin de trei scaune pe saptamana s-ar putea sa ai deja on constipatie care nu te va lasa in pace in perioada urmatoare.
Insa si aceasta referinta nu e una fixa. Unii oameni pot sa aiba scaun de doua sau trei ori pe zi, altii de doua sau trei ori pe saptamana si sa nu fie constipati. Conteaza mult consistenta scaunului si lipsa unui efort considerabil la eliminare. Daca sunt doar scaune cu o consistenta obisnuita si se elimina imediat cand apare senzatia nu e vorba de constipatie, chiar daca mergem la baie ceva mai rar. Depinde mult ce mancam, cat mancam, la ce ore mancam si ce contine mancarea care intra in sistemul digestiv.
Cand trece prea mult timp si nu exista un scaun sau senzatia de a avea un scaun normal apare si episodul de constipatie de care ne temem cu totii. Pe masura ce scaunul sta si asteapta sa fie eliminat consistenta sa se schimba, se intareste si isi mareste volumul la un moment dat. Constipatia cronica se manifesta prin imposibilitatea de a elimina scaunul mult prea dur si prea „consistent” si prin incercari repetate de a elimina oricat de putin, toate ramase fara rezultat.
Cele mai frecvente cazuri de constipatie le intalnim la femei. Ele sunt predispuse la constipatie si din cauza menstruatiei si a hormonilor eliberati in timpul acesteia. Nici barbatii nu scapa, doar ca le ei s-ar putea sa existe episoade mai rare, dar ceva mai „puternice”. Ambele sexe se vor confrunta in viata cu mai multe episoade de constipatie. Daca mai intervine si factorul genetic si un sistem digestiv care inca de la nastere are probleme, constipatia va fi cu noi toata viata.
Ce putem face sa evitam pe cat posibil episoade severe de constipatie?
1. Acupunctura. Nu va ganditi neaparat la ace infipte peste tot pe suprafata corpului. Desi si aceste tehnici s-ar putea sa functioneze si sa aiba niste efecte locale pe moment, o metoda mai eficienta, care tine de acupunctura, e aplicarea unei presiuni moderate in zona perineului.
Perineul se afla intre organele genitale si regiunea anala, e o zona la care ai acces usor, indiferent daca esti barbat sau femeie. Cand apare constipatia si simti nevoia sa mergi la baie poti sa aplici presiune constanta si moderata, sa masezi usor zona respectiva ca sa poti elimina rapid si mult mai usor tot ce vine din colon.
Studiul din 2014 care a adus in discutie utilizarea acestei metode pentru a evita problemele cauzate de constipatie sustine ca 72% dintre cei chestionati, care folosisera metoda, au avut rezultate bune si au fost multumiti de efectele ei asupra constipatiei. 82% dintre ei inca mai folosesc metoda chiar daca nu mai apare constipatia pentru a rezolva orice „probleme” de eliminare. Presiunea aplicata ajuta colonul sa arunce mai usor resturile ramase de la digestie, asa ca metoda s-ar putea sa fie o solutie pe termen mediu pentru constipatia atat de nesuferita.
2. Consuma preparate, mancare bogate/a in pectina. Pectina e o substanta foarte cautata cand se fac gemuri de fructe, pentru ca intareste, le face mai consistente. Foarte multe fructe o au in compozitie in cantitati foarte mari, e o fibra solubila intalnita adesea la mere, morcovi si anumite citrice. Studiile recente au demonstrat ca pectina poate preveni si trata constipatia.
Sucurile de citrice, merele, cartofii dulci reusesc sa inmoaie scaunul in colon, ceea ce inseamna ca la eliminare ne va fi foarte simplu sa scapam de aceste resturi. Piersicile, strugurii, caisele, fructele de padure contin si ele pectina. Deci consumati cat de multe puteti, de preferat crude, neprelucrate, sau in gemuri preparate acasa.
3. Tablete cu ulei de menta. Da, aici s-ar putea sa te intrebi ce cauta menta pe lista de posibile remedii contra constipatiei. Ea e folosita pentru a incuraja un scaun cu o consistenta mai mare cand apare diareea sau tulburari ale digestiei. La pacientii care au colon iritabil tabletele cu ulei de menta sunt excelente si ajuta la eliminarea usoara a scaunului.
Mentolul din tablete „raceste” sistemul digestiv si relaxeaza musculatura colonului, de unde si eliminarea mai rapida si mai usoara a scaunelor. In alte scenarii, cand apare constipatia obisnuita si nu e prezent sindromul respectiv rezultatele s-ar putea sa nu fie atat de bune. E recomandat sa discuti cu medicul tau inainte de a lua astfel de pastile.
4. „Agenti de incarcare”. Desi denumirea e ciudata, agentii de incarcare se refera la o clasa intreaga de laxative care nu fac altceva decat sa adauge volum si sa inmoaie scaunul, totul pentru a fi cat mai usor de impins si de eliminat cand apare senzatia stiuta.
Sunt doua tipuri de agenti de incarcare: fibre solubile, psyllium, si fibre insolubile, taratele de grau sunt un exemplu bun. Ca sa eviti laxativele care le au in compozitie poti cumpara de la farmacie sau de la supermarket pliculete care le contin sau fel de fel de preparate, chiar si dulciuri, care le au in cantitati mari si nu contin multi carbohidrati.
5. Ingrediente si feluri de mancare cu efect probiotic. Iaurturi, muraturile de orice fel, alte feluri de mancare unde intalnim multe probiotice naturale, adica niste populatii de bacterii bune ideale pentru o flora intestinala perfect echilibrata. Toate astea au efecte probiotice, ajuta intestinele si sistemul digestiv. Cu cat ai mai multe surse de calitate de probiotice naturale in dieta, cu atat scad sansele sa te confrunti cu un episod mai sever de constipatie.
Pe langa aceste recomandari retineti cateva lucruri de baza: beti multa apa, macar opt pahare de apa pe zi, consumati ciorbe, supe, legume, fructe zilnic, incercati sa aveti in meniurile zilnice multe fibre de calitate, cititi cu atentie prospectele medicamentelor pentru a nu va provoca singuri constipatia. Mancati la ore fixe, incercati sa aveti scaune la ore fixe, dimineata si seara, de preferat.