In toata lumea sunt foarte multe restaurante. Ca sa supravietuiasca pe piata trebuie sa se diferentieze cumva si sa incerce sa aduca experiente unice clientilor care le trec pragul. Unii proprietari de restaurante aleg sa isi amplaseze localul intr-o zona deosebita, altii construiesc localul cu gandul la o anumita tematica.
Sunt multe restaurante care se bazeaza pe o imaginatie bogata pentru a imbunatati experientele oferite, investesc in idei creative si in concepte unice. Si asa se ajunge si la localuri pe care nu te astepti sa le intalnesti, localuri deosebite pe care le vei aprecia in primul rand pentru ingeniozitate.
Cand ai fost ultima data la restaurant? Acum o saptamana poate, ieri, poate chiar azi. De fiecare data cand mergem la restaurant nu mergem acolo neapart pentru mancare, mergem pentru experienta in sine. Decat sa gatim acasa sau sa mancam tot in bucataria noastra mai bine alegem un local cu dichis, cu o atmosfera deosebita, unde ne simtim bine si gasim mereu cele mai bune preparate.
Restaurantele au invatat din mers ce isi doresc clientii si s-au adaptat, asa cum au putut, in functie de buget si de idei. Multe au reusit o treaba foarte buna si sunt cunoscute in toata lumea, au pus in armonie meniuri deosebite cu idei creative excelente. Descoperiti in randurile ce urmeaza doar cateva exemple de restaurante unde creativitatea a fost cel mai important „ingredient”.
1. Restaurantul-toaleta din Taiwan. Nu te-ai fi gandit niciodata ca o toaleta poate fi sursa de inspiratie pentru patronul unui restaurant. Si totusi s-a intamplat in Taiwan. La inceput a fost doar un loc de unde puteai cumpara inghetata cu ciocolata vanduta in recipiente in forma de vas de toaleta. Cand a vazut ca ideea sa prinde proprietarul si-a facut un lant de restaurante in toata Asia.
La intrarea in restaurant poti face poze cu niste caricaturi simpatice intruchipand fix ce gasesti in toaleta, in zona de mese ai multe vase de toaleta in loc de scaune, mesele sunt si ele deosebite si nu seamana deloc a masa obisnuita. Mancarea e servita in niste vase de toaleta in miniatura, iar bautura se serveste din vase speciale care imita un… urinar portabil.
2. Conacul Girafei din Kenya. A fost contruit in 1932 pentru a fi un adapost pentru vanatori, dupa care a fost cumparat de cineva care nu a mai fost de acord cu vanatoare in jurul sau. Girafele din zona au intra mai tarziu intr-un program special care le ajuta sa se imperecheze pentru a nu disparea specia deosebita prezenta acolo.
Conacul a ajuns un hotel si un restaurant, tot profitul era donat pentru programul in care erau implicate girafele. Zona de mese are niste ferestre foarte mari, care raman deschise cat sunt clienti la masa ca sa poata vedea girafele de afara. Daca ai noroc poti vedea o girafa care se apropie, baga capul pe geam si mananca fix din farfuria ta.
3. Restaurantul… din nori, din Belgia si alte 40 de tari. Aici chiar ai nevoie de ceva timp cu tine inainte sa faci rezervari. Trebuie sa te intrebi serios daca ti-e frica de inaltime si daca poti face fata unei experiente extreme si ciudate.
Ai si o siguranta speciala cand te asezi la masa, ca sa nu patesti ceva, asta pentru ca toata experienta ta se va desfasura la aproape 50 de metri deasupra solului. Doar 22 de oameni poti sta la mese in acelasi timp. Fiecare invitat care are curajul sa incerce restaurantul… din nori trebuie sa mearga si la baie pentru ca nu are cum sa mai mearga odata ce s-a asezat la masa. Preparatele sunt gatite in fata celor care stau la masa, doar dupa ce se ajunge la altitudinea dorita.
Restaurantul cu acest specific a inceput in Belgia, in 2006, iar restaurantul construit pe o macara a cucerit peste 40 de tari de-a lungul timpului.
4. Restaurantul rollercoaster din Germania. Acest restaurant reuseste sa imbine perfect o viziune futuristica cu eleganta si aerul sofisticat al oricarui restaurant. Mancarea e comandata simplu, de la masa, prin intermediul unui touchscreen, dupa care preparatele ajung la clienti cu ajutorul unui rollercoaster foarte complex.
Niste LED-uri vor semnaliza mersul mancarii prin rollercoaster, in vreme ce preparatele pot fi luate de la distanta in functie de steagul caruia i-ai fost alocat cand ai comandat. Tot meniul e foarte bun, servirea e impecabila, totul e controlat si coordonat iar mancarea e gatita de bucatari cu experienta.
5. Restaurantul-balon din SUA. La inceput, prin 1979, cand a pornit afacerea, erau cateva mese intr-o camera dintr-o casa. Peste ani toata afacerea s-a dezvoltat si a devenit un restaurant cu trei etaje, cinci camere, cu o personalitate unica. Mancarea e pregatita in fiecare zi, toate ingredientele sunt proaspete, localnicii si turistii se aduna mereu pentru a gusta si painea proaspata care miroase extraordinar de bine si e facuta dupa o reteta originala.
Atmosfera e intretinuta de muzica anilor 1920-1940, invitatii care pasesc in restaurant pot folosi ce doresc ca sa decoreze camerele. Una dintre camere e decorata complet pentru Craciun, cu Mosi Craciuni vintage, elfi si instalatii vintage cu beculete multicolore.