Site icon RATB

Riscul politic. Tipuri de riscuri politice si cum reusesti sa le gestionezi ca un profesionist

Riscul politic este mai periculos decat iti poti inchipui, mai ales daca exista si interese economice la mijloc

Riscul a fost si ramane un concept controversat. El se refera la probabilitate unor intamplari negative si impactul lor intr-o anumita fereastra temporala. Cu alte cuvinte este vorba despre efectul pozitiv al incertitudinii asupra unor obiecte, indiferent de tipul lor.

Unul dintre cele mai intalnite tipuri de riscuri asumate din societatea moderna este riscul politic. Si aici pot fi foarte multe intelesuri si definitii. De exemplu, putem sa ne referim la unele schimbari gandite si implentate de guvernare, politici schimbate care afecteaza profitabilitatea unei firme.

Instabilitatea politica si schimbarile din politica nationala afecteaza direct si afacerile de acolo, care vor ajunge sa sufere din pricina politicii „instabile” si incoerente. Conflictele, protestele, schimbarile de regim, schimbari in politicile internationale, in relatiile dintre tari, toate pot „alimenta” riscul politic.

Conflictele din Orientul Mijlociu, Primavara Araba, disputele asupra resurselor naturale care parca nu se mai termina. Toate stau la baza riscului politic. Partea proasta este ca nu se poate modela acest tip de risc bazandu-te doar pe date istorice, pe niste statistici. Cele mai periculoase riscuri politice sunt cele care pornesc de la probleme geopolitice, de la razboi, acte de terorism, de la nemultumiri si proteste civile. Chiar si un embargo sau neintelegeri pe teme de politica externa si de diplomatie vor duce la riscuri politice greu de gestionat.

Unde vom simti impactul acestor riscuri politice asumate pana la urma? In economie si in afaceri. Pentru ca politica si economia, lumea afacerilor sunt legate strans intre ele si se influenteaza reciproc. Cand apare riscul politic sufera si economia nationala, sufera si afacerile individuale si sufera si omul de afaceri care are nevoie de ceva mai multe investitii si de stabilitate politica in jurul sau.

Un lucru e clar: riscul politic este imprevizibil, e greu sa anticipezi ce se intampla si ce reactii vor fi consemnate. Gestionarea riscului politic e mai simpla cand ai un program de management al riscului si al politicilor pentru limitarea efectelor negative potentiale, aparute in viitor.

Ce se poate intampla in practica? Exproprieri, interferente ale guvernarii pot sa apara oricand. Investitiile companiilor pot fi confiscate, reduse. Se pot lua masuri care vor afecta exproprierile si afacerile unor companii din alte tari. Aici e bine sa fii atent la toate miscarile guvernarilor si sa iei decizii rapide, bazate pe date concrete ca sa eviti pierderi inutile.

Mai pot aparea restrictii puse pe conversii ale monedelor locale in monede „hard”, banii nu pot parasi tara in anumite circumstante, cand e criza, cand sunt conflicte importante in zona. In aceste situatii preventia e singura modalitate de evitarea a riscurilor politice si a problemelor in afaceri, depozite si bani in monede sigure care nu sunt afectati de schimbarile dictate de politici locale.

Violentele politice, acte de terorism, razboi, confruntari civile pot creste si influenta riscul politic. Prea multe de facut nu ai daca depinzi de astfel de zone, daca ai afaceri acolo. O idee ar fi sa te bazezi mai mult pe comunitatile locale decat pe guvernele din zonele respective si sa le eviti daca anticipezi ca situatia va degenera.

Pregatirile pentru riscurile politice asumate sunt simple daca ne gandim la zona de business. Investitii diversificate in mai multe zone unde riscurile sunt aproape zero, raspunsul prompt cand apar primele semne de risc politic, prospectarea altor piete in paralel cu pietele de interes, pentru miscari rapide in caz de riscuri acumulate intr-o perioada prea scurta de timp. Iata cum am putea evita efectele negative ale riscului politic.

Alt tip de risc politic asumat sunt sanctiunile. Asigurarile acopera multe riscuri in business, dar s-ar putea ca niste schimbari legislative sa aduca in discutie un risc politic mai mare decat ne-am inchipuit. Sanctiunile se aplica in functie de legislatia locala si nationala si pot sa apara din senin, cand te astepti mai putin, asa ca ochii pe legislatie si pe schimbarile anuntate de autoritati.

Riscul jurisdictional este un risc politic la fel de important, cu urmari destul de grave la nivel economic. Jurisdictie se refera aici la legile care vor guverna o intelegere semnata cu un partener tert. Daca partenerul e o arta tara, dificultatile pot sa apara daca termenii contractuali incep sa nu mai fie cei stabiliti la inceput, daca partile nu se mai inteleg in termeni legislativi.

Cand se alege legea locala si se tine cont de ea ar putea sa apara schimbari in lege si dificultati de impunere a unei decizii luate de un tribunal local. Nu e vorba din acel moment de risc acoperit de asigurare, asigurabil, alegerea legilor care vor guverna contractul comercial este responsabilitatea asiguratului.

Exit mobile version