Riscurile constientizate in business te pot ajuta sa iti planifici mai usor afacerea pe termen mediu si lung

Un business se dezvolta si ajunge sa fie popular, cunoscut de cat mai multa lume cu multa munca, cu timp acordat exclusiv afacerii. Si ca orice business, exista si o multime de riscuri pe care ti le asumi inca de la inceput. Riscurile te pot impiedica sa iti atingi obiectivele, trebuie tratate cu maxima seriozitate, sunt inevitabile. Dar sunt si un motiv in plus sa investesti mai mult in afaceri, sa incerci sa fii mereu pregatit ca sa le faci fata, indiferent daca nu apar din primele momente ale afacerii.

Riscul in afaceri este pana la urma un lucru normal. Nu ai cum sa te gandesti ca totul va fi roz si va merge ca la carte. Atunci cand ai riscuri de care esti constient si pe care ti le asumi inseamna ca esti deja pe calea cea buna. Riscurile inseamna provocari, inseamna mai multe investitii ca sa le previi, dar si o atentie mai mare la businessul pe care il conduci si dezvolti.

Orice business are un plan, te gandesti din timp ce ai de facut, in ce directii vei dezvolta respectiva afacere. Riscurile fac parte din acest plan, orice om de afaceri se gandeste si la toate riscurile posibile inca de la inceput. Doar asa poate fi sigur ca nu va fi luat prin surprindere si afacerea va putea fi controlata mai usor indiferent ce se intampla.

Ce riscuri vor fi pe o lista de riscuri de luat in seama inca de la inceput, indiferent de afacerea pe care o ai?

Riscul economic. Economia se schimba, pietele fluctueaza, unele schimbari pot fi pozitive, altele pot sa reduca vanzarile si sa afecteze grav afacerea. Tot timpul trebuie sa fii cu ochii pe ce se intampla in economie si sa intuiesti orice schimbare importanta care te-ar putea afecta. E recomandat sa te pregatesti cand vezi ca lucrurile nu mai merg in directia dorita, sa economisesti cat poti si sa ai mereu bani cash ca sa iti rezolvi toate problemele. Include un buget cat mai flexibil in planul de afaceri si incearca sa iti gandesti bugete pe etape ale dezvoltarii afacerii in asa fel incat sa ai mereu un control excelent asupra sa.

Riscul de conformitate. Proprietarii de afaceri au foarte multe legi pe care trebuie sa le respecte. Procesarile platilor, procesarea datelor personale pot influenta modul in care se desfasoara operatiunile in cadrul afacerii. Fii mereu atent la toate schimbarile legislative, evita penalitatile pentru nerespectarea termenelor impuse si incearca sa te informezi de la cele mai importante institutii si organizatii care se ocupa de aplicarea legilor. Angajeaza un om care sa se ocupe doar de partea legislativa daca nu ai timp suficient sa faci tu lucrul acesta. Asa vei putea sa stai linistit si sa eviti orice amenzi pentru neplata sau nerespectarea termenelor legale impuse.

Riscul de securitate si de frauda. Pe masura ce tot mai multi clienti folosesc canalele on-line si mobile si datele personale sunt din ce in ce mai expuse apar si oportunitati de hacking. Riscul de securitate si de frauda e foarte important si trebuie tratat cu maxima securitate. Daca apar brese de securitate si fraude increderea si reputatia afacerii se vor prabusi imediat. De aceea ar fi bine ca toti angajatii sa stie cum sa previna astfel de probleme si sa aiba mereu la indemana scenarii in functie de care sa reactioneze daca apare vreodata frauda sau apar probleme de securitate. Investeste in sisteme de protectie impotriva atacurilor cibernetice, incearca sa fii vigilent si sa ai mereu control asupra datelor personale ale companiei si ale clientilor, ale personalului.

Riscul financiar. Fluctuatiile ratelor dobanzii, problemele financiare care apar mai mereu, crizele financiare, toate pot influenta eficienta afacerii si profitul, cifra de afaceri. Datoriile ar trebui sa fie cat mai putine, planifica mereu si incearca sa nu te bazezi mereu pe veniturile asigurate de clienti. Cel mai bine este sa ai mereu o baza suficient de mare de clienti care iti permite sa ai servicii cat mai multe furnizate si o supapa care sa iti asigure linistea in plan economic.

Riscul operational. Se poate intampla sa apara la nivel intern, extern sau poate fi o combinatie de factori. Se intampla ceva si businessul pare ca nu mai merge deloc. De exemplu, un incendiu care distruge complet fabrica in care produceai mobila, nu mai ai curent intr-o locatie si nu mai poti produce, cineva a reusit sa distruga niste utilaje prin folosirea lor incorecta. Riscul operational e greu de prevazut si afecteaza banii pe care ii genereaza afacerea, reputatia si timpul pe care il ai la dispozitie pentru business. Incearca sa automatizezi cat mai multe operatiuni ca sa nu te bazezi mereu pe oameni, ia toate masurile de siguranta in orice fel de sediu fizic, pregateste bine personalul pentru a preveni orice situatie neplacuta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *