In trecut intalneam robotii doar in fabrici si in industrii care aveau nevoie de ei pentru automatizarea proceselor de productie. Dar cum tehnologia nu sta pe loc si avanseaza, robotii au trecut imediat din halele industriale in casele noastre.
An de an apar tot mai multi roboti special ganditi pentru a ajuta utilizatorul obisnuit in diverse situatii. Sunt puternici, inteligenti, au si Inteligenta Artificiala si programe care ii ajuta sa isi indeplineasca sarcinile zilnice. Si pe masura ce le vom descoperi avantajele vom fi tot mai interesati sa ii avem in gospodarii si sa descoperim adevaratul lor potential.
In Occident, in societatile dezvoltate, robotii sunt de multa vreme „invitati” in casele oamenilor. Ii ajuta sa pregateasca cea mai gustoasa mancare, fac curatenie prin toata casa fara interventia noastra, sunt foarte buni si la terapie familiala. Robotii „casnici” vor fi, in viitorul apropiat, la fel de banali precum telefoanele sau televizoarele. Ne vor fi aproape si ne vor sprijini in foarte multe activitati.
Firmele producatoare asculta cu atentie ce isi doresc clientii si dezvolta roboti din ce in ce mai eficienti, cu tehnologii de ultima generatie si softuri suficient de bune pentru a putea coordona toate miscarile robotului. Fiecare robot care iese din fabrici poate fi folosit fara probleme acasa si este sigur, are sanse tot mai mari sa fie placut si apreciat de toti membrii familiei unde va fi utilizat.
In prezent avem cateva exemple de roboti „casnici” care au atras atentia specialistilor in domeniu si sunt candidati foarte buni pentru o casa smart si mai putine sarcini de indeplinit in gospodarie.
Robotul care invata cum sa se faca util in gospodarie. Fetch Robotics si-a transformat robotii-asistenti folositi in depozite, pentru automatizarea proceselor, in roboti „casnici”. Le-a oferit Inteligenta Artificiala, de la Elon Musk, celebra OpenAI si a incercat sa ii faca cat mai simplu de folosit acasa. In loc sa construiasca de la zero un robot, Fetch Robotics a refacut robotii pe care ii avea deja, a remodelat hardware-ul, utilizand software de tip machine learning imbunatatit.
Astfel, robotii lor invata cum sa se integreze in locuinta unde ajung, ce pot face ca sa te ajute sa treci mai usor peste zilele prea aglomerate, cand nu ai timp de nimic. Daca ai mai multi acasa, robotii comunica intre ei si invata automat, nu au nevoie sa fie invatati.
Moley, bucatarul sef care iti gateste tot ce vrei la o apasare de buton. Moley este un robot-chef complet automat. Face parte dintr-un modul pentru bucatarie, are retete preinstalate si poate gati foarte bine. Miscarile robotului sunt asemanatoare cu ale lui Tim Anderson, un masterchef celebru, asa ca toate preparatele vor fi gustoase si vor arata foarte bine. Problema cu robotii pentru bucatarie este legata de spatiu. Ai nevoie de bucatarii mari si de case smart ca sa ii poti folosi la adevaratul lor potential.
Buddy, acel prieten si psiholog care e mereu langa tine. Cu ajutorul Inteligentei Artificiale Buddy reuseste sa invete totul despre familia unde ajunge si despre obiceiurile ei. Interactioneaza cu membrii familiei si invata din mers, isi schimba „starea de spirit” ca sa poata comunica mai bine cu tine cand esti suparat sau esti stresat, de exemplu. Daca ai momente de cadere, Buddy va fi langa tine si te va ajuta sa treci peste ele.
Conectat la aplicatia pentru case smart Buddy poate sa stinga sau sa aprinda luminile, sa controleze sistemul de supraveghere, termostatul, sa se conecteze la dispozitive multimedia prin IoT.
Droplet, gradinarul inteligent si descurcaret pe care nu l-ai avut niciodata. Droplet e o stropitoare smart care se conecteaza la servere pentru a avea toate datele necesare cand incepe sa ude gradina, plantele. Stie exact cata apa sa le dea, analizeaza in timp real datele de la mai multe statii meteo si te ajuta sa economisesti si ceva banuti. Consumul de apa va scadea si cu 90%, spun producatorii stropitorii, pentru ca nu mai faci risipa de apa. Inteligenta Artificiala si datele din cloud il ajuta enorm sa ofere performante maxime oricand. Poate fi controlat remote si se integreaza perfect in ecosistemul IoT.
Pepper, primul robot umanoid social. Recunoaste emotia umana, foloseste recunoastere vocala si are module de perceptie pentru a identifica oamenii din jur si pentru a interactiona cu ei. Pepper a fost deja folosit cu succes la evenimente, ca sa ghideze oamenii si sa primeasca oaspetii. Ingrijirea la domiciliu a devenit noul sau scop, dupa ce a fost reprogramat. Guvernul japonez e foarte interesat de robotii care pot oferi ingrijire acasa pentru ca nu prea mai e personal si populatia e din ce in ce mai imbatranita.
Accesul de la distanta la acest robot inseamna si o comunicare mai buna intre personalul specializat si oamenii care au nevoie de ajutor. Pepper poate stabili si o conexiune emotionala cu oamenii din jurul sau, imbunatateste viata batranilor si reduce sentimentul de singuratate.