
Sunt deja luni bune de cand presedintele Rusiei, Vladimir Putin, ameninta Vestul cu armele nucleare folosite pentru a se „apara” de amenintarile NATO si ale Occidentului. Cu toate ca Rusia detine arme nucleare de temut si are un arsenal foarte bine pus la punct, probabilitatea unui razboi nuclear nu este chiar atat de mare cum isi inchipuie multi.
Totul depinde insa de perceptia lui Putin in raport cu amenintarile la adresa Rusiei, amenintari care de multe ori nu sunt unele reale. Dar care e perspectiva lui Vladimir Putin? Presedintele Rusiei este de parere ca razboiul din Ucraina e o „batalie existentiala” intre Rusia si Occident, Occident care isi doreste sa distruga Rusia si sa controleze vastele sale resurse naturale. In repetate randuri Putin a declarat ca amenintarile sale legate de folosirea armelor nucleare nu sunt doar de fatada si ca le va folosi daca se va simti amenintat. NATO nu crede in amenintarile sale, insa le ia in serios avand in vedere actiunile sale din ultimele doua luni.
Ceea ce e ingrijorator este faptul ca Putin are deja 18% din Ucraina, prin regiunile anexate ilegal, si ca orice fel de amenintari la adresa acestor teritorii vor fi amenintari la adresa Rusiei, de unde si nevoia unui atac nuclear pentru aparare. Doctrina rusa spune clar ca orice fel de agresiune cu arme conventionale care ar putea ameninta statul si e perceputa ca pericol iminent poate avea un raspuns imediat inclusiv cu arme puternice, nucleare.
Si mai grav este ca trupele lui Putin din Ucraina nu par sa aiba prea mare succes, ucrainenii inainteaza in teritorii si reusesc sa ia inapoi zone intregi ocupate de rusi. Cand va intelege ca Rusia e pe punctul de a pierde razboiul atunci va fi momentul de cotitura si ne putem teme cu totii, toata planeta, de razbunarea presedintelui Rusiei si de atacuri nucleare concertate.
Cel putin pe moment nu exista semnale care sa arate faptul ca Putin ar incepe sa foloseasca arme nucleare ca sa castige intr-un final razboiul. Dar nu se vor folosi arme tactice nucleare foarte puternice, ci unele tactice care nu vor viza decat Ucraina, cel putin asa sustine liderul Ceceniei, Ramzan Kadyrov. Kremlinul nu a comentat afirmatiile sale si s-a dezis de o astfel de tactica folosita in razboi pe viitor. Armele tactice nu seamana deloc cu bombele nucleare vazute in razboiul din trecut, cu efecte devastatoare. Ele pot fi insa lansate din avioane, de pe nave de razboi, din submarine, poti fi detonate la sol.
SUA vor raspunde si ele la atacuri nucleare, cu siguranta. Rusia si SUA detin 90% din focoasele nucleare din toata lumea. Arsenalul lor a prins contur in timpul Razboiului Rece. Dar pe moment SUA nu isi doreste asa ceva, asa ca ramane neutra si incearca sa se mentina cat mai departe de un conflict deschis militar cu Rusia. NATO si SUA vor raspunde insa la atacurile atomice ale Rusia, daca se vor intampla, si vor distruge toate trupele rusesti si echipamentele rusilor din Ucraina, vor scufunda intreaga flota ruseasca din Marea Neagra.
Rusia este cea mai mare putere nucleara a lumii, are 5.997 focoase, in vreme ce SUA vine tare din urma cu 5.428 de focoase nucleare. Oricand Rusia are la dispozitie 1.459 de focoase nucleare strategice, in vreme ce SUA au 1.389 focoase gata de folosire. Focoasele sunt pe bombardiere, montate pe rachete balistice intercontinentale, pe rachete balistice de pe submarine. Armele nucleare tactice sunt de 10 ori mai multe in cazul Rusiei daca ne raportam la ce au SUA.
S-a adus in discutie mai nou si „bomba murdara” pe care Ucraina ar utiliza-o ca pretext pentru a escalada conflictul din tara sau a castiga in fata Rusiei. Daca se va intampla asa ceva, indiferent cine o foloseste, Rusia, Ucraina, va fi una ct de terorism nuclear si se va raspunde imediat la el. „Bomba murdara” este o bomba care contine material radioactiv, uraniu, de exemplu, iar la detonare se imprastie in aer imediat.
Materialul nu e rafinat puternic ca in bombele nucleare clasice, se pot folosi tot felul de materiale radioactive din spitale, facilitati nucleare, laboratoare de cercetare. Se pot cara in spatele unui autoturism bombele murdare si sunt foarte usor de produs, nu costa mult. O astfel de bomba provoaca panica, zonele unde se detoneaza nu vor mai fi locuite si oamenii vor avea de suferit de pe urma radiatiilor.
Nu e prima data cand am auzit de bombe murdare. S-a mai incercat folosirea lor in 1996, cand rebelii din Cecenia au plantat o bomba cu cesium-137 si dinamita in parcul Izmailovo din Moscova, dar a fost descoperita si detonata la timp. In 1998, serviciile secrete cecene au descoperit si detonat iar o bomba murdara din apropierea unei cai ferate din Cecenia. Anul 2002 a venit cu arestarea unui cetatean SUA care avea legaturi cu al-Qaeda, arestare din Chicago, asta pentru ca dorea sa planteze o bomba murdara-a primit pentru fapta sa 21 de ani de inchisoare.