Sarbatori gasesti daca vrei sa celebrezi ceva, trebuie doar sa arunci o privire in calendar

Daca te uiti cu atentie intr-un calendar, fizic sau on-line, nu conteaza de care este, vei vedea o multime de sarbatori care apar pe parcursul sau. Ti se par multe? Da, intr-adevar, sunt multe si asta pentru ca grupuri de oameni sau poate un singur individ s-au gandit ca ar fi bine sa avem o zi cand sarbatorim ceva. Si e bine sa avem astfel de sarbatori pentru a ne aminti mereu de cineva anume sau de o realizare importanta.

Numai ca la o privire atenta s-ar putea sa descoperim si alte sarbatori inedite, multe, foarte multe, de care nici macar nu stiam pana nu ne-a facut cineva atenti…

Oamenii s-au invatat sa sarbatoreasca ceva si asta foarte des. Si cand nu sunt sarbatori religioase avem cu siguranta fel de fel de zile internationale si sarabatori pe care unii le tin cu… sfintenie. Ce e cu aceste sarbatori? Unele sunt foarte importante si nu trec neobservate, altele poate nici nu le bagam in seama, dar ele sunt acolo si asteapta sa fie „bifate”.

Pe unele le stim deja, Ziua Europei, Ziua Mondiala a Femeii, Ziua Modiala a Pacii, Ziua Muncii, zilele nationale ale fiecarei tari etc. Pe altele nu le-am descoperit inca sau nu am avut ocazia sa le sarbatorim asa cum trebuie. De ele vom discuta in randurile ce urmeaza. Si poate la finalul parcurgerii listei de mai jos le vei aranja frumos si in calendarul tau personal pentru a le sarbatori cat mai curand?.

Ziua singuraticilor. Paradoxal, ziua singuraticilor e sarbatorita cu sfintenie in China pe 11 noiembrie. E un fel de Black Friday in China, pentru ca vanzarile on-line practic explodeaza. Originile sarbatorii sunt interesante si ele: niste studenti chinezi de la Universitatea Nanjing au vrut sa celebreze ca sunt singuri si au inventat o zi pentru asta. 11/11 reprezinta patru indivizi. Se cumpara asa de mult de ziua singuratatii, singuraticilor pentru ca fiecare comerciant in parte incurajeaza clientii sa cumpere ceva in cinstea singuratatii. Alibaba, o companie chineza, se lauda in 2019 cu vanzari in doar 24 de ore de peste 38 de miliarde de dolari… Si ca sa intelegeti diferentele, Cyber Monday ajunge sa raporteze vanzari de doar 9.4 miliarde de dolari…

Ziua lupului de mare. A fost declarata sarbatoare nationala de insusi Ronald Reagan in iunie 1987. Insa nu e pentru sarbatorirea lupului de mare. In cuvintele lui Reagan, de aceasta sarbatoare trebuie sa ne gandim la lupii de mare crescuti in ferme speciale, prin bazine, care au trecut prin multe de la aparitia lor ca specie. Si cu toate astea simbolul lupului de mare a ramas asociat cu aceasta sarbatoare de ani buni.

Al Optulea. E sarbatorita pe 8 ianuarie. Comemoreaza de fapt victoria americanilor impotriva britanicilor la Batalia de la New Orleans in timpul Razboiului din 1812. Pana la Razboiul Civil, Al Optulea era o sarbatoare foarte importanta, primita de fiecare data cu entuziasm si celebrata mai ceva ca 4 iulie. In prezent nu prea isi mai aminteste nimeni de ea, dar ramane o sarbatoare in calendarul mult prea plin al americanilor.

Noche de rabanos. Vrei sa creezi minuni din ridichi? Sau vrei macar sa le mananci dupa, sa ai niste ridichi suculente? Pe 23 decembrie rezidentii din Oaxaca, Mexic, celebreaza cu mult fast si bunatati Noche de Rabanos, ziua ridichilor. Oamenii se apuca de sculptat ridichi si o tot fac de pe la 1800. Comerciantii atrageau in acele vremuri clientii cu astfel de sculpturi impresionante. Astazi peste 100 de oameni incearca sa sculpteze in ridichi an de an spre deliciul celor care traiesc in zona si al turistilor care se nimeresc pe acolo.

Ziua Craciunului… In August. Stii deja de traditiile legate de Craciunul din iulie, insa de Craciunul din August cu siguranta nu ai auzit. Se tine la Parcul National Yellowstone. Prin anii 1930, angajatii parcului au decis sa celebreze Craciunul vara. Multi angajati nu ar fi apucat Craciunul acolo, pentru ca erau sezonieri, asa ca era mai bine pentru toata lumea sa sarbatoreasa Craciunul in august. Alaturi de turisti, angajatii decoreaza copacii, ii impodobesc ca de Craciun, canta colinde si vine si St. Nick pe 25 august, an de an.

Ziua alba. Pe 14 martie, in Japonia, se sarbatoreste Ziua Alba, dar celebrarea ei este acum prezenta si in alte tari din Asia de Est. De Sfantul Valentin femeile dau barbatilor ciocolata. Cei care sunt mai apropiati primesc ciocolata mai scumpa, sefii, rudele, colegii de birou primesc ceva mai ieftin. Femeile nu primesc nimic… In 1978 s-a pus problema de ce nu primesc si femeile ceva… Barbatii au fost incurajati sa ofere bezele femeilor. An de an, de Ziua Alba sunt vanzari de peste 500 de milioane de dolari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *