Orice virus sufera mutatii. Tot timpul. Asa ca nu e de mirare ca si noul coronavirus a inceput sa aiba mutati inca de la aparitia sa. E normal sa vedem mutatii, e ceva ce se intampla in mod „natural” cu orice virus, nu trebuie sa fim ingrijorati in aceasta privinta.
Ceea ce i-a ingrijorat insa pe oamenii de stiinta a fost o varianta de SARS-CoV-2 cu o mutatie interesanta, care a aparut in sud-estul Marii Britanii in septembrie 2020.
Da, e tot SARS-CoV-2, dar pare sa fie ceva mai puternic si mai dornic sa depaseasca orice fel de bariere. Autoritatile au luat deja masuri si au impus carantina, alte tari si-au luat si ele masuri de precautie si au interzis orice fel de comunicare pe cale aeriana cu Marea Britanie.
Canada, Franta, Germania, Austria, Irlanda, Olanda, Italia, Belgia, Romania si alte tari (peste 40 la numar) au inceput sa se teama de repercusiunile patrunderii unui virus cu o mutatie importanta pe teritoriile lor. E un semnal de alarma si e un nou motiv de ingrijorare pe masura ce zborurile care au legatura cu Marea Britanie sunt blocate.
Noua varianta de SARS-CoV-2 a suferit deja multe mutatii genetice fata de prima varianta a virusului, cea din Wuhan, din 2019 si asta e foarte periculos. Practic poate infecta mult mai simplu organismul uman, rata de transmisie este cu 70% mai mare decat in cazul altor variante de SARS-CoV-2 care deja circula prin lume. Organizatia Mondiala a Sanatatii a inceput sa analizeze deja noua varianta pentru a vedea daca apar cazuri mai grave dupa infectari si daca poate scapa de anticorpii produsi dupa vaccinari.
Toata nebunia a inceput in septembrie, cand in Londra si Kent au fost depistate persoane purtatoare ale noii variante. Contextul aparitiei a fost unul foarte complicat de gestionat, pentru ca toata lumea a inceput sa se pregateasca de sarbatori din octombrie, noiembrie, familiile s-au reunit. Se crede ca primul pacient a fost unul cu o forma grava a bolii, iar acesta a transmis varianta cu mutatie catre o persoana apropiata.
Important de retinut ca noua varianta de SARS-CoV-2 prefera in special tinerii si infectarea este una destul de rapida odata ce persoana a intrat in contact cu alt pacient infectat. Cam toate infectarile din afara Marii Britanii provin de la pacienti veniti din Regatul Unit.
28% dintre infectarile din Londra pana la inceputul lui noiembrie 2020 au fost cauzate de varianta amintita, in vreme ce 62% dintre infectarile de la inceputul lui decembrie au apartinut aceleiasi variante. Se observa clar o escaladare nedorita a situatiei in Marea Britanie.
Raspandirea a fost una foarte rapida. Din Londra am avut virusul prezent in Scotia si Wales, apoi a aparut in Danemarca, Olanda, Belgia. Partea mai putin placuta este ca noua varianta de SARS-CoV-2 ar putea fi mai rezistenta si vaccinurile pe care le avem deja s-ar putea sa aiba eficienta scazuta daca vin pe un fond unde e prezenta varianta cu probleme. Deja avem pacienti si in Italia sau in Australia. Noua varianta de SARS-CoV-2 se raspandeste repede si s-ar putea sa nu o putem controla deloc daca apar cazuri foarte multe. Cu doua variante din noul coronavirus in lume deja pandemia nu mai e o joaca…
Japonia, Franta, Singapore, Gibraltar, Israel, Irlanda de Nord, Germania, se numara si ele printre cele 12 tari unde au fost confirmate deja cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus descoperit in Marea Britanie.
Si in Africa de Sud am vazut o varianta asemanatoare de SARS-CoV-2. Varianta din Africa are o mutatie comuna daca ne uitam si la cea din Anglia. Ca sa va faceti o imagine clara asupra infectarilor, din toate probele recoltate in noiembrie pentru analize complexe, in Africa de Sud, peste 90% aveau respectiva varianta a virusului.
Oamenii de stiinta studiaza la momentul actual noua varianta de SARS-CoV-2 si incearca sa o inteleaga cat pot de bine ca sa stie cu cine se „lupta”. Din fericire, din primele rezultate se pare ca noua varianta nu ar avea efecte imediate asupra vaccinului deja produs, asa ca vom fi feriti cel putin la inceput de noul virus. Dar pe viitor va trebui sa modificam vaccinul in asa fel incat sa poata sa isi pastreze eficienta, de vreme ce tot mai multe mutatii micute apar cand virusul trece de la om la om.
Ideea este ca mutatiile nu sunt asa de rapide precum cele pe care le tot vedem la virusul gripal. Chiar si virusul gripal are nevoie de cel putin cinci sau sapte ani ca sa poata avea atat de multe mutatii incat sa scape de sistemul imunitar uman. Asa ca este timp sa avem un vaccin cu eficienta foarte mare pentru orice varianta ar fi in circulatie.
Ce putem face ca sa nu mai avem atat de multe mutatii? E foarte simplu. Primul pas: imunizarea a peste 60% din totalul populatiei, si asta intr-un an. Al doilea pas: un numar scazut de infectari tinut acolo cat mai mult timp, cu distantare sociala, spalat pe maini, igienizare minutioasa, evitarea multimilor, grupurilor de oameni.
Deja, dinainte de Craciun, Pfizer si Moderna au inceput sa cerceteze eficienta vaccinului impotriva noii tulpini descoperite in Marea Britanie. S-au preluat probe biologice de la pacienti vaccinati pentru a se vedea cum reactioneaza sistemul imunitar la noul tip de virus. Mai mult, seful BioNTech a sustinut ca un vaccin pentru noua tulpina poate fi facut in doar sase saptamani… Cat despre noua tulpina si eficienta vaccinurilor deja dezvoltate, se crede ca serul nu are nicio problema in a oferi protectie impotriva oricarei variante de SARS-CoV-2.
B.1.1.7, asa cum e denumita noua varianta de SARS-CoV-2, prefera raspandirea de la om la om, asa ca ar trebui sa ii acordam o atentie ceva mai mare, pentru ca sansele de infectare sunt crescute. In prezent nu e nimic clar, totul se bazeaza pe niste predictii, dar pe masura ca vom intelege mai bine ce poate face noua varianta si cum e construita vom avea si raspunsurile la toate intrebarile noastre.