Site icon RATB

SARS-CoV-2 vs. SARS-CoV. Cat de diferite sunt cele doua tipuri de coronavirus si bolile pe care le provoaca?

SARS-Cov-2 si SARS-CoV sunt diferite, insa au si multe elemente comune

Prima data cand am auzit de COVID-19 si de SARS-CoV-2 am avut un deja-vu. Desi noul coronavirus este un virus…nou, pe care nu l-am mai intalnit in aceasta forma, omenirea s-a mai confruntat cu un coronavirus, SARS-CoV, in 2003. In acel an Sindromul Respirator Acut Sever (SRAS) a generat o epidemie si o pandemie, insa nu la proportiile de acum.

Cele doua virusuri sunt asemanatoare la prima vedere, insa oamenii de stiinta au gasit si multe diferente. SARS-CoV-2 si SARS-CoV raman in continuare unele dintre cele mai periculoase tipuri de coronavirus si sunt in permanenta in atentia medicilor si cercetatorilor. Diferentele dintre ele sunt importante nu atat pentru cultura noastra generala, cat pentru o posibila diferentiere intre ele, daca le vom avea si in paralel.

Se tot vorbeste despre coronavirus, despre implicatiile unei pandemii pe termen lung. Dar putina lume isi mai pune problema legata de definitia exacta a unui coronavirus. Am ajuns sa il folosim peste tot, insa putini sunt cei care si stiu foarte bine ce inseamna. Coronavirusurile sunt o familie de virusuri foarte diferita. Gazdele unor astfel de virusuri sunt si ele foarte diverse, inclusiv oamenii pot fi purtatori. Totusi cele mai multe tipuri de coronavirus apar in cazul liliecilor.

La oameni, coronavirusurile pot cauza infectii respiratorii usoare, o raceala banala. Patru tipuri de coronavirus uman determina 10-30% din infectiile cailor respiratorii superioare, la adulti. Noul coronavirus apare doar atunci cand un astfel de virus trece de la animale la om. E vorba de transmitere zoonotica. Odata ce a ajuns un coronavirus nou in corpul uman poate duce la probleme de sanatate severe, asa cum am vazut deja pe tot parcursul anului 2020.

De ce aceste manifestari severe? Pentru ca nu avem sistem imunitar suficient de bine adaptat la ceva nou,  u avem cu ce lupta, anticorpi nu exista la inceput, in lipsa unui vaccin.
Alte exemplu cunoscut de coronavirus ar fi MERS-CoV, care a cauzat MERS, infectiile respiratorii din Orientul Mijlociu, prima data identificat in 2012.

Epidemia de SARS, manifestata la nivel global, a durat din 2002 in 2003. A aparut in China si s-a raspandit in alte patru tari. In tot acest interval s-au imbolnavit peste 8.000 de oameni si au pierdut lupta cu virusul 774. Originea SARS-CoV se cunoaste deja. Am avut lilieci care au transmis coronavirusul la alt animal gazda, care la randul lui a transmis virusul oamenilor.

SARS e provocata de un virus care se raspandeste pe calea aerului, prin saliva, exact cum se intampla si in cazul gripei si a racelii de sezon. Boala produsa de coronavirus a fost prima din secolul 21 care s-a raspandit rapid si a fost foarte periculoasa pentru intreaga omenire.

Primul simptom al SARS e frebra. Pe langa febra putem avea o tuse care nu mai trece, oboseala cronica, stare de rau, dureri in tot corpul. In fazele acute se poate ajunge la respiratie dificila si la pneumonie, la probleme respiratorii grave.

COVID-19 si SARS sunt doua afectiuni care au multe asemanari. Sunt boli respiratorii ambele, sunt cauzate de coronavirusuri, se raspandesc de la om la om prin picaturi de saliva, secretii nazale, prin stranut si tuse, prin contact direct cu suprafete contaminate deja. Stabilitatea in aer si pe suprafete e asemanatoare, ambele duc la afectiuni severe, la lipsa de oxigen suficient in sange si la dependenta de ventilatia mecanica.

Categoriile vizate de SARS si COVID-19 sunt batranii sau cei care au comorbiditati, nu au sisteme imunitare puternice, nu reusesc sa aiba o viata echilibrata, au deja boli care predispun la infectii puternice.

Desi vedem atat de multe similaritati intre COVID-19 si SARS, exista si niste diferente subtile. De exemplu, COVID-19 are simptome comune precum febra, tuse, oboseala, respiratie ingreunata, SARS adauga si stare de rau din ce in ce mai greu de suportat, dureri prin corp si de muschi, dureri de cap acute.

Simptomele mai putin comune sunt, la COVID-19, nas infundat sau care curge, durere de cap moderata, dureri de muschi si gat iritat, stare de rau, diaree, frisoane, pierderea gustului si a mirosului, confuzie. La SARS avem doar diaree si frisoane.

La capitolul severitate, 20% dintre cauzurile de COVID-19 au nevoie de spitalizare si de tratamente intensive. Doar cativa pacienti vor avea nevoie si de ventilatie si de terapie intensiva. Cazurile de SARS erau mai severe. 20-30% dintre cei infectati, care au avut SARS au avut nevoie de ventilatie mecanica. Rata de mortalitate generala la COVID-19 a fost de 0.25 pana la 3%. SARS a avut o rata de mortalitate mai mare decat in cazul COVID-19, cam de 10%.

COVID-19 se transmite mai usor decat SARS, incarcatura virala e mai mare la COVID-19 mai ales la nivelul nasului si al gatului. La SARS avem o incarcatura virala mai mare pe masura ce boala evolueaza, nu de la inceput. COVID-19 se raspandeste si prin intermediul celor care nu au niciun simptom evident, SARS nu a inregistrat o astfel de evolutie.

SARS-CoV-2 si SARS-CoV folosesc acelasi tip de receptor al celulelor gazda ca sa intre in organism. Proteinele virale se „leaga” de receptor cu aceeasi „putere”, afinitatea e la fel, numai ca la SARS-CoV-2 s-a observat o afinitate mai mare.

SARS a disparut datorita unor masuri simple: cazurile depistate la timp au fost izolate imediat, s-au cautat toti contactii si s-au izolat imediat, distantarea sociala a fost respectata cu strictete si masurile au fost unele draconice. Aceleasi masuri se pot aplica si se aplica si la COVID-19, dar nu au cum sa faca fata situatiei din prezent.

De ce vom trai ceva ani de acum incolo cu SARS-CoV-2 si COVID-19 prin preajma si prin toata media? Pentru ca 80 de procentre dintre cei care dezvolta boala au o forma usoara. Unii nici nu stiu ca sunt bolnavi, deci raspandirea va fi oricum accelerata. Multi pacienti depistati cu noul coronavirus au deja virusul in organism si il raspandesc in nestire, astfel ca izolarea rapida e imposibila.

Deja avem si raspandire comunitara accentuata peste tot, ceea ce nu am vazut la SARS-CoV-SARS-CoV se raspandea mai mult prin unitati spitalicesti, prin institutii de ingrijire. Plus ca astazi suntem mult mai conectati decat eram in 2003, cand am avut langa noi SARS-CoV, virusul circula mai usor intre tari si in regiuni mari.

Din 2004 nu au mai fost cazuri de SARS-CoV, masurile stricte de preventie au dat roade. Va fi totusi foarte greu sa obtinem asa ceva si in cazul COVID-19, insa cu toate vaccinurile dezvoltate si cu mai multa intelegere si responsabilitate din partea oamenilor vom putea sa revenim la o viata normala… Intr-un viitor nu foarte indepartat, cu siguranta.

Exit mobile version