Sistemul educational se schimba odata cu trecerea anilor. Aceste schimbari sunt determinate de societate, de nevoile economiei sau poate de insusi elevii din banci. Scoala, asa cum o stiau bunicii sau strabunicii nostri a suferit o multime de „mutatii” de-a lungul timpului, „mutatii” ce au adus atat avantaje, cat si dezavantaje unui sistem departe de perfectiune.
La o comparatie simpla cu scoala de acum 20 de ani, scoala din prezent arata si „se simte” total diferit. Schimbarile din sistemul educational, dar si din societate, chiar daca timide, si-au pus amprenta asupra scolii de astazi, asa cum e ea vazuta de elevul din banci si de parinte.
O privire de ansamblu asupra scolii de acum si asupra scolii de acum 20 de ani ne dezvaluie o realitate destul de neplacuta: prea multe nu s-au schimbat, la suprafata. Daca ne uitam insa in detaliu si analizam cu atentie scoala de acum 20 de ani vom constata cu surprindere ca schimbari sunt si sunt foarte multe chiar.
Dincolo de tehnologie, care a ajuns in fiecare sala de clasa si de gadgeturi, de predarea moderna si de accesul la resurse practic infinite prin intermediul Internetului, scoala de astazi a mai castigat ceva: o atentie mai mare din partea autoritatilor, locale si nationale.
Au fost destule situatii in care scoala s-a dovedit foarte importanta pentru elevi, pentru viitorul unei tari, pentru dezvoltarea ei in directiile dorite. Si tot scoala a fost si un catalizator pentru inovatie, pentru ideile de maine care au prins contur pe masura ce generatii bune de elevi au parasit bancile sale.
Mai bune sau mai putin bune, aceste schimbari au marcat scoala in decursul a mai bine de 20 de ani si o vor marca in continuare, pentru ca transformari vor mai exista. Ce e diferit fata de acum 20 de ani?
Elevii nu mai sunt intimidati de prezenta profesorului la catedra. Daca inainte profesorul reusea sa se impuna la clasa si sa impuna respect, acum respectul nu mai e deloc o constanta. Totusi s-a intamplat si un lucru bun. Relatia profesor-elev a cunoscut transformari majore, nu mai avem autoritate si intimidare pentru educare, avem relatii de prietenie, de parteneriat pentru o educatie de calitate.
Elevii au curaj sa ceara ajutor, ghidare, sa coopereze cu profesorul, indiferent de varsta si de gradul de pregatire pe care il au deja. Intimidarea nu mai are ce cauta la clasa, profesorul si elevii discuta liber despre subiectele de interes, elevul are curaj sa adreseze orice intrebari crede ca l-ar putea ajuta sa inteleaga mai bine ce are de facut, de invatat.
Nu mai exista subiecte tabu pe care sa nu le poti discuta deschis. In clasele din prezent se discuta despre orice, inclusiv despre problemele copiilor, la dirigentie. Nu mai sunt subiecte „interzise”, libertatea de explorare e una foarte mare, se incurajeaza opinia, deschiderea de subiecte noi care ii intereseaza pe elevi.
Pana si sexualitatea, despre care in trecut nici ca se discuta la scoala, a devenit un subiect de discutie pentru elevii mai mari sau mai micuti, in prezenta unui profesor cu experienta sau a unui cadru medical. Ideea e simpla: cu cat mai multe subiecte de discutie care i-ar putea preocupa pe elevi, cu atat acestia vor avea curaj sa se exprime si sa discute chiar si despre lucruri pe care le considera mai complicate.
Mai putine „bisericute” si mai multa incredere. Da, mai sunt si acum gastile si bisericutele clasice, dar sunt foarte putine. Elevii au invatat sa comunice, sa discute deschis orice probleme au, sa evite asocierea in grupuri prea mici si fara puterea de a se impune intr-un anumit context.
Se merge pe colaborare, pe lucrul in echipa, pe incurajeaza comunicarii in grupuri cat mai mari. E importanta o astfel de abordare pentru ca viitorul este al celor care stiu sa lucreze in echipa si sa fructifice orice idei impreuna cu oamenii de langa ei.
Multe activitati extracurriculare si cluburi. Spre deosebire de scoala de acum 20 de ani, in prezent copiii se pot implica intr-o multime de activitati organizate in afara orelor de curs.
Pot incerca diverse lucruri, pot sa faca activitati care ii pasioneaza, au cluburi si pot colabora cu profesori si alti elevi pentru a ajunge la un rezultat excelent, pentru a finaliza un proiect interesant. Scoala incurajeaza astazi activitatile extracurriculare si le promoveaza intens.
Individualitatea este mai apreciata ca inainte. Astazi se accepta foarte usor ca esti diferit, se incurajeaza individualitatea. Copiii pot sa fie cine sunt cu adevarat, sa devina fix cine isi doresc, fara sa tina cont de stereotipie sau de reguli absurde impuse de o autoritate.
Elevii din prezent pot sa ia decizii, sa gandeasca si sa se comporte cum doresc, in niste limite ale decentei, evident, dar pot sa se exprime, sa isi exprime individualitatea in cea mai pura forma a sa.
„Tocilarii” sunt cool. In urma cu 20 de ani daca erai tocilar erai deja etichetat si erai privit altfel decat restul „lumii bune”, erai marginalizat destul de mult. Astazi a fi tocilar inseamna ca esti destept, si cine e destept atrage imediat pe cei din jur, devine interesant.
De acum un elev destept, care invata mereu si ii place lucrul asta nu va mai fi marginalizat si va fi mereu in centrul atentiei, va putea relationa si socializa excelent cu restul elevilor din scoala si din clasa.