Durerile de spate sunt trecute cu vederea de multe ori. Folosim o crema, incercam sa ne relaxam putin pe un pat, pe o canapea, ne odihnim si speram ca vor trece. De cele mai multe ori trec de la sine odata ce musculatura se relaxeaza si ea. Dar cand durerile persista si sunt localizate in zona lombara si ne afecteaza si musculatura unui picior, zona fesiera, discutam despre o afectiune destul de grava numita sciatica.
Netratata, sciatica ne poate transforma viata intr-un cosmar, nu mai putem sa ne desfasuram activitatile normale, ajungem sa nu mai putem cara nimic pentru ca avem dureri mari in zonele afectate. Cu ajutorul medicului specialist si cu un tratament bun putem ameliora simptomatologia sciaticii si putem reveni la o viata normala. Totul e sa o descoperim la timp si sa nu trecem cu vederea toate semnalele pe care corpul nostru ni le ofera.
Nervul sciatic este raspunzator de aparitia sciaticii. Acest nerv incepe de la coloana vertebrala, trece prin solduri si zona fesiera si ajunge pe fiecare picior in parte. El ne ajuta sa ne controlam si sa ne simtim picioarele, sa le putem folosi corect. Cand e iritat, nervul sciatic va cauza sciatica. Sciatica nu e altceva decat o senzatie care se manifesta ca o durere de intensitate medie sau severa la nivelul spatelui, zona lombara, la nivelul zonei fesiere si la nivelul picioarelor. Mai bine de 40% din populatia globala ajunge sa sufere de sciatica intr-un anumit moment al vietii sale. Pe masura ce imbatranim riscul de a dezvolta sciatica este din ce in ce mai mare.
Sciatica afecteaza doar o parte a corpului, de multe ori ajungem sa facem sciatica si atunci cand un disc vertebrala apasa pe nervul sciatic. De aici si inflamatia, durerea, imposibilitatea de a mai folosi corect piciorul. Stii clar ca ai sciatica cand durerea radiaza si o simti de la nivel lombar, coboara spre fese si se prelungeste pe picioare. Apare si senzatia de arsura, durerile sunt din ce in ce mai mari si ajungi la medic pana la urma.
Uneori poti simti ca un soc electric care ti-a trecut prin acele zone. Cand tusesti sau stranuti durerea e si mai mare, la fel si cand stai pe un scaun, pe o canapea. Musculatura picioarelor pare ca slabeste dintr-odata, durerea o poti simti intr-o parte a piciorului in vreme ce alta nu mai functioneaza aproape deloc.
Alte simptome ale sciaticii: dureri din ce in ce mai mari pe masura ce te misti mai mult, nu mai simti deloc piciorul afectat, senzatii de ace in degete si picioare.
Aceasta afectiune apare si atunci cand o tumora apasa pe nervul sciatic sau cand ai diabet care a ajuns sa afecteze intreg organismul si nu e tratat corect. Formele medii de sciatica trec cu timpul, dar durerile care dureaza peste o saptamana si care cresc in intensitate vor fi primul semn ca va trebui sa te prezinti de urgenta la medic. De asemenea, pot sa apara probleme cu urinatul sau mersul la baie, e greu sa controlezi muschii care te ajuta sa nu ai „accidente”.
Stenoza coloanei vertebrale poate fi o cauza a sciaticii, canalul coloanei vertebrale se ingusteaza foarte tare in zona lombara, de unde si presiunea pusa pe coloana vertebrala si pe nervul sciatic. Spondilolisteza se adauga pe lista de cauze, este o afectiune degenerativa aparuta la nivelul discurilor coloanei vertebrale-cand o vertebra se „extinde” in partea din fata sa poate sa puna presiune uriasa pe nervul sciatic. Sindromul piriformis, o afectiune rara neuromusculara poate cauza sciatica, muschiul piriformis se contracta involuntar sau se strange, de unde si sciatica. Acest muschi conecteaza partea inferioara a coloanei vertebrale de oasele coapsei.
Riscul dezvoltarii sciaticii este mai mare la persoanele care cara mereu si ridica obiecte foarte grele, care stau pe o perioada lunga de timp pe un scaun sau care fac mai mereu diverse miscari ciudate si pun presiune pe coloana. Si fumatul e cu siguranta un factor de risc, stratul exterior al discurilor coloanei vertebrale se rupe si de aici si durerile si sciatica.
Diagnosticarea sciaticii e simpla. Se tine cont de istoricul medical al pacientului, se incearca depistarea momentului in care a inceput durerea, cum a evaluat, cat de tare a fost simtita si unde anume. Se recomanda de asemenea si un examen clinic amanuntit, testarea musculaturii si a reflexelor, se va testa si durerea aparuta in timpul unor miscari usoare, facute in timpul consultatiei. Testarea nervilor si a impulsurilor pentru depistarea unor anomalii este pasul urmator, radiografia si un RMN ar putea sa ofere mai multe raspunsuri legate de sciatica si de cauzele sale, de gravitatea sa.
Tratarea sciaticii este destul de simpla daca nu este agravata. Se aplica o compresa rece pe zona afectata timp de 20 de minute, se aplica o compresa fierbinte pentru a reduce din durere si din inflamatii. E bine sa se alterneze rece si cald si sa se observe evolutia afectiunii si a simptomatologiei. La nevoie se va administra ibuprofen si aspirina pentru durere, inflamtie si umflaturi, daca apar.
Multa miscare, ca sa avem endorfine si sa scapam de dureri mai repede si natural, mersul pe bicicleta medicala, inotul sunt, de asemenea, excelente. Terapia fizica va completa miscarea de acasa, te va ajuta sa ai o postura corecta si sa iti intaresti musculatura spatelui. Daca durerea este considerabil mai greu de suportat si afectiunea e deja agravata se poate apela la injectii in spatiul epidural, dar numai pe o perioada limitata de timp.
Cand nimic nu da rezultate se ajunge la operatie, discectomia e cea mai populara. Se indeparteaza partea din discul vertebral care presa pe nervul sciatic.
Ca sa nu ajungi pana aici e bine sa faci exercitii fizice cat de des poti, pune musculatura din zona spatelui, muschii abdominali, cei de la picioare in functiune, nu sta pe scaune care nu te lasa sa ai spatele asigurat, stai cu picioarele pe ceva si mainile sprijinite lejer pe manerele scaunelor. Si ceva foarte important: cand ridic totusi obiecte grele stai cu genunchii flexati si cu spatele drept, pentru binele tau.