Scoala de astazi e diferita de scoala de acum 20 de ani

Scoala este poate cea mai draga si cea mai importanta institutie din viata noastra de adolescent, tanar adult sau copil. Este locul unde ne formam ca oameni, este locul in care invatam sa scriem, sa socotim, sa gandim in asa fel incat sa ne descurcam in viata.

Tot scoala este si locul in care iubim pentru prima data, in care devenim cineva, in care ne „cizelam” personalitatea. Scoala nu e la fel, ea se schimba mereu, schimbarea vine insa de la elevi de cele mai multe ori.

Daca dam timpul inapoi cu 20 de ani si incercam sa ne amintim cum era la scoala prin anii 1990 vom vedea ca scoala si tot ce implica ea a trecut prin schimbari uriase. Cel mai bine ne dam seama de schimbari uitandu-ne la noile generatii care intra la scoala sau la cele care pleaca de pe bancile scolii gata sa ia viata in piept.

Avem tehnologie, avem gadgeturi multe, invatam online, invatam chiar si de acasa, ne facem temele pe calculator, ne distram pe tablete, ne jucam pe console moderne cand nu facem teme. Avem cursuri si manuale online, avem carti digitale, ore la care folosim materiale digitale, digitalizarea e parte a educatiei din 2020 si va deveni obligatorie daca vrem sa evoluam si sa avem absolventi din ce in ce mai buni. Totusi diferentele nu se opresc aici. In continuare iti propunem o scurta lista a celor mai relevante deosebiri dintre scoala de azi si scoala de acum 20 de ani.

1. Elevii nu mai sunt intimidati de profesori, nu mai exista teama sau respectul fata de profesor. Aici am asistat la cea mai drastica schimbare. Nu mai exista prea mult respect pentru cadrele didactice, orice elev mai mare sau mai mic isi impune punctul de vedere si nu se sfieste sa raspunda cand simte ca omul de la catedra nu are dreptate (desi acesta are dreptate de cele mai multe ori). Relatia cu profesorii e mai degraba una de prietenie si nu mai exista autoritatea pe care o stiam cu totii cel putin din povestile parintilor. Astazi elevii cer sfaturi de la profesori chiar si in probleme care nu tin neaparat de scoala si de lectii, si asta poate fi un lucru pozitiv. Comunicarea e buna oricand si poate rezolva multe lucruri.

2. Se discuta orice, nu prea mai ai subiecte tabu. Daca in trecut aveai subiecte despre care nu se discuta in scoala, despre care nu se vorbea nici macar in pauze, astazi elevii de toate varstele discuta si la ore, si in afara lor despre orice, inclusiv despre sexualitate sau despre alte subiecte dificile, li se explica multe si pot avea o viziune de ansamblu asupra realitatii pe care o vor avea de infruntat cand termina scoala. E un pas inainte care ii va ajuta sa se integreze mai usor intr-o societate care nu mai tine cont de tabuuri si care incearca sa se reinventeze cu fiecare an care trece. Discutiile purtate sunt libere sau sunt structurate, daca au loc in timpul orelor, orele de dirigentie s-au transformat in ore in care elevii si profesorii incearca sa gaseasca rezolvari la probleme care ii preocupa in mod curent pe copii, adultii de maine.

3. Gastile si „bisericutele” nu mai sunt asa de evidente si nu prea mai exista. Acum 20 de ani daca mergeai in licee, in scoli vedeai adevarate gasti cristalizate in jurul unor persoane „populare”, aveai mereu motive de scandal si discutii infinite, batai intre grupuri. Astazi lucrurile s-au schimbat, copiii, elevii mai mari au inteles ca grupuletele nu ajuta la nimic si ca trebuie sa existe o comunicare intre mai multi oameni ca lucrurile sa poata merge in directia dorita. Colaborarea e importanta, la fel si munca de echipa, discutiile constructive si intelegerea importantei intregului, fara a exista o diviziune in gasti.

4. Masa la scoala nu mai depinde de ceea ce doreste sa ofere scoala sau ce poate sa ofere. O mare problema din trecut, de acum 20 de ani, era cea legata de alimentatia copiilor la scoala. Puteai manca lejer fast-food, puteai avea mancaruri mult prea grase la cantine, ajungeai sa cantaresti mai mult decat trebuia fara usor. Spre deosebire de acum 20 de ani, scoala de astazi nu mai are mese nesanatoase, au fost introduse legi care ii obliga pe cei care se ocupa de programe de tip „laptele si cornul” sa ofere mese echilibrate, cu vitamine, minerale, substante hranitoare sanatoase pentru corpul elevilor. Parintii sunt atenti la ce mananca micutii sau elevii ceva mai mari, le fac pachet pentru la scoala doar cu alimente si ingrediente de calitate si inlocuiesc cu succes orice incercare de a merge iarasi pe un drum gresit in alimentatie.

5. Sunt mai multe activitati extracurriculare si cluburi, cercuri, iar elevul este apreciat mai mult. Activitatile extracuriculare si cercurile, cluburile ii ajuta pe elevi sa isi dezvolte imaginatia, sa isi cultive pasiunile, sa exploreze si sa incerce tot ce isi doresc ca sa stie spre ce sa se indrepte in viata. Este o imbunatatire uriasa sa ai mereu cat mai multe variante din care sa alegi si sa le poti testa pe fiecare in parte. Si orele si materia scolara sunt mai usor de personalizat, sunt adaptate in functie de elevi, de cerintele lor, de piata muncii, acolo unde e posibil. Scoala moderna se „pliaza” pe elev si pe cerintele lui, pe nivelul lui, pe nevoile lui la un moment dat.

Diferentele dintre copii sunt apreciate, intelese, copiii sunt incurajati, individul este apreciat pentru ce incearca sa faca, atat cat poate la nivelul la care se afla. In trecut, acum 20 de ani conta sa fii la fel ca toti ceilalti si sa incerci sa te supui unor rigori care nu iti permiteau sa te dezvolti ca invidid si nu prea erai apreciat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *