Clasele clasice vor disparea in timp si vor fi inlocuite de clasele moderne

Educatia nu se reduce doar la o clasa si o tabla, cateva caiete si o banda. Scoala se poate face oriunde, nu neaparat intr-o institutie dedicata. Ca sa poti reinventa ideea de educatie ai nevoie de multa imaginatie, de creativitate, de indrazneala si de putin curaj. Atat, nimic mai mult.

In toata lumea avem suficiente exemple de scoli care au mers dincolo de metodele traditionale de invatare si au incercat sa ofere elevilor acces la o educatie altfel, la un mediu in care acestia sa se simta confortabil. Desi metodele de educatie sunt ciudate pentru noi, scolile respective au avut succes si au reusit sa ajute copiii sa invete tot ce au nevoie pentru viata de adult.

Metodele de educatie traditonale inca mai functioneaza astazi, insa nu vor mai fi mult timp in prim-plan. Ele vor fi inlocuite treptat de metode creative de educatie, de metode interesante de predare si de abordare a materiei. De ce aceasta schimbare de paradigma? Pentru ca scoala si educatia se reinventeaza, pentru ca elevii, de orice varsta, au nevoie de metode de predare inovative si cat mai atractive.

Educatia are atat de multe obstacole de depasit si atat de multe lucruri pe care trebuie sa le rezolve inainte de a cere mai mult de la elevi incat ar fi imposibil sa ramanem „blocati” in vremurile cand importanta ei nu era atat de mare.

Cu toate ca sunt privite cu scepticism si cu o spranceana ridica in majoritatea cazurilor, scolile/institutiile de invatamant care au avut curajul si resursele sa aplice metode inedite de educatie sunt viitorul educatiei. Asa ar trebui sa arate o educatie bazata pe creativitate, pe ingeniozitate si pe dorinta de a educa intr-un cadru cat mai apropiat de nevoile elevilor.

Institutia de invatamant unde orice gen este acceptat, Suedia. La gradinita Egalia din Stockholm cuvintele el, ea nu sunt folosite niciodata. Baietii se pot juca cu papusile, fetele se pot juca cu masinutele, nimeni nu le impune sa faca invers.

Nu sunt zone speciale pentru fiecare gen, cartile sunt alese in asa fel incat sa se evite stereotipurile traditionale. Pe langa Egalia mai sunt multe gradinite suedeze si chiar unele scoli unde se resping orice fel de stereotipuri legate de gen si unde copiii sunt invatati sa se lupte cu orice fel de norme legate de gen din societate.

Lumea ca o clasa, SUA. Elevii de la THINK Global School din New York isi petrec fiecare semestru intr-o natiune diferita. Invata limbi noi mereu, merg in diverse locuri si lucreaza cot la cot cu expertii locali pentru a putea afla cat mai multe informatii legate de cultura, de istorie, de aspectele socio-economice tipice locului, tarii gazda.

Destinatiile pentru un an scolar pot include India, Japonia, Spania, Botswana. E o abordare diferita si asta ajuta imens actul de educatie. Cand vor termina o astfel de scoala, tinerii vor reusi sa se integreze si sa se adapteze mai usor la orice fel de provocare pe care le-o scoate in cale viata.

Profesorii roboti in loc de profesori in carne si oase, Singapore. Pepper e un robot care interactioneaza cu studentii si le raspunde la orice fel de intrebare. Este parte dintr-un proiect robot din Singapore si i-a ajutat pe prescolari sa invete mai usor o multime de lucruri.

Profesorii au putut sa le spuna povesti si sa ii invete mai bine multe notiuni prin intermediul interactiunii directe. Robotul i-a ajutat pe elevii timizi sa interactioneze mai bine si atmosfera de invatare s-a schimbat radical. Astfel de roboti s-ar putea sa fie introdusi pe viitor in toate institutiile de invatamant care au nevoie de ceva mai mult decat un cadru didactic care vine si sta la catedra.

Realitate Virtuala pentru predare, Marea Britanie. Tehnologia imersiva este foarte importanta pentru educatia moderna. Deja in Marea Britanie Scoala Sevenoaks foloseste de ceva vreme Realitatea Virtuala in clase pentru a putea oferi un instrument usor de folosit pentru profesori si elevi. Se predau diverse materii, arta, istorie, geografie.

Elevii pornesc in calatorii virtuale si pot realiza picturi tridimensionale. Altfel inveti cand ai acces la o multime de lucruri interesante si la o realitate pe care o „vezi in fata ochilor” oricand doresti. Poti sa intelegi mai multe lucruri atunci cand exista interactiune cu diverse notiuni invatate.

Invatarea personalizata, Tarile de Jos. Invatarea personalizata e un concept simplu de aplicat. Dai control mai mare elevilor de toate varstele in timpul actului predarii si in timpul invatarii. Ei aleg ce materii studiaza, cum studiaza si in ce ritm studiaza.

Profesorii devin antrenori, supravegheaza grupurile de elevi si creeaza grupuri in functie de interese si de puncte forte. Orarul e flexibil, fiecare elev are un iPad. Invatarea personalizata face parte din viitorul educatiei si va fi din ce in ce mai populara odata cu trecerea timpului.

Gradinita din padure, Danemarca. In Danemarca copiii sunt invatati de la varste foarte fragede cat de importanta este Mama Natura si de ce e bine sa ocrotim mediul inconjurator. Anumite scoli sunt localizate fix in padure ca sa poata folosi acest mediu special in actul de predare si invatare.

Ca parte din lectiile zilnice sunt crescute gaini, se mananca doar mancare organica, se fac drumetii si plimbari prin natura. Copiii vor dezvolta abilitati motorii mai bune daca au spatiu sa se desfasoare si timp sa se joace in natura.

Clasa fara hartie si banci, Canada. Bancile dispar, hartia e istorie si multi elevi invata in moduri creative notiuni de care au nevoie mai tarziu, in viata de adult. Se intampla in Canada si in SUA. In loc de mobilierul clasic din clase vedem bile saltatoare, covorase si perne moi colorate.

Tabletele si computerele inlocuiesc hartia si pixul sau stiloul, toate temele se dau on-line, se predau in platforme speciale, feedback-ul e in timp real si e personalizat, profesorii poti sa corecteze teme si sa dea idei elevilor mult mai usor si mai eficient.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *